İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Başbakan Ersan Saner: "Yarından itibaren tüm protokolleri partilere göndereceğim... Saklayacak bir şeyimiz yok"

Başbakan Ersan Saner: "Yarından itibaren tüm protokolleri partilere göndereceğim... Saklayacak bir şeyimiz yok"

Başbakan Ersan Saner, Türkiye ile imzalanan 4 anlaşmaya ilişkin muhalefetten ses yükseldiğini belirterek, "Partilerden 'protokollerin içeriğini bilmiyoruz' şeklinde eleştiriler geliyor. Yarından itibaren tüm protokolleri partilere göndereceğim. Saklayacak bir şeyimiz yok" dedi.

Yayın Tarihi: 12/02/21 18:13
Güncelleme Tarihi: 12/02/21 22:33
okuma süresi: 8 dak.
Başbakan Ersan Saner: "Yarından itibaren tüm protokolleri partilere göndereceğim... Saklayacak bir şeyimiz yok"

Başbakan Ersan Saner, BRT’de gazetecilerin sorularını yanıtladı...

"TÜRKİYE'DEN ÇIKARTMA GİBİ DESTEK YAĞDI"

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve beraberindeki heyetin adaya gerçekleştirdiği ziyaretle birlikte e-Devlet hizmetlerinin geliştirilmesine ilişkin mutabakat zaptı, TC ile KKTC Yüksek öğrenimde işbirliği anlaşması, KKTC-Türkiye Belediyeler Birliği arasında işbirliğine ilişkin anlaşma ve Karayolları Master Planı konusunda anlaşmaların imzalandığını ifade eden Saner, Türkiye’den adeta çıkartma gibi destek yağdığını kaydetti. Saner, imzalanan anlaşmaların ülkeye hayırlı olmasını diledi.

"AB'NİN GÖNDERDİĞİ AŞI MİKTARI KIBRISLI TÜRKLERE BAKIŞ AÇISINI GÖSTERİYOR"

Türkiye'den 80 bin yeni doz sinovac aşısının KKTC’ye geldiğini anımsatan Saner, AB’den Kıbrıs’ın güneyinde giden toplam aşı miktarının 50 bin olduğunu, AB’den KKTC’ye gelen aşı miktarının ise yalnızca 4 bin olduğunu ifade ederek, “Elde ettiğimiz menfaatleri iyi değerlendirmeliyiz. AB’nin 4 bin aşı göndermesi de Kıbrıslı Türklere bakış açısının hangi evrede olduğunu gösteriyor” dedi.

Türkiye ile imzalanan e-Devlet hizmetlerinin geliştirilmesine ilişkin mutabakat zaptına ilişkin Saner, şunları söyledi:

"1 YIL İÇİNDE E DEVLETİ FAALİYETE GEÇİRMEK İSTİYORUZ"

“E dönüşüm projemizi tamamlamak adına başta en önemli etken e kapının açılmasıydı. e kapı kimlik bilgilerinin doğrulanıp e devlete grişinin önünü açıyor.ç. E kapı şu an da açılmış durumdadır. e devletin idamesi için başbakanlığın arkasında en kısa zamanda binamızı inşa edeceğiz. KKTC 21. Yüzyılda dünya ile aynı dili konuşarak vatandaşı fazla hareket ettirmeden hizmet verecek yönteme ulaşacak. İçişleri bakanlığı ve başbakanlığın imzaladığı protokolle e kapı hizmete girdi. Bu noktadan sonra e sigorta ve e gümrük eklenecek. En erken sürede hizmete girebilmesi için elimizden geleni yapacağız. Tüm hizmetlerin tek bir noktadan verilmesinin önü açılacak.”

2012’den bu güne geçen 9 yılda halkın ve yatırımcıların önünü açmak adına e-devletin hizmete gireceğini söyleyen Saner, e-tapu, e-sigortalar, e-gümrük gibi hizmetlerin de hep aynı portalda hizmet vereceğini ve 2021 sonunda tüm vatandaşların hizmetine gireceğini kaydetti.

"4.5 VE 5G'YE GEÇİLMESİ SAĞLANACAK"

Her eve fiber optik uygulamasıyla ilgili olarak da konuşan Başbakan, görüntülü konuşmanın artık daha çok kullanılır olduğunu, yapılacak ihalede altyapının devlette kalması kaydıyla ihalesinin yapılacağını belirtti. Saner, bütün ülkenin fiberoptik kablo ile döşenmesiyle, global tüm kanalların yanı sıra 4.5 ve 5G’ye geçilmesinin sağlanacağını, bunun nasıl dizayn edileceğinin de Türksat ile değerlendirileceğini vurguladı. Bu sayede gençlerin her isteğine cevap verecek, üniversitelerin ve araştırmaların önünü açacak bir yapıya ulaşılacağını söyledi.

Saner, Telefon Dairesi’nin kamu-özel ortaklığıyla ilgili gereken adımların da en kısa sürede atılacağını anlatarak, 2012 yılında bu konunun gündeme geldiğini anımsatarak, mevcut çalışanların görevlerine devam etmesinde bir sıkıntı olmayacağının da altını çizdi. “Devletin hizmet üretmesi konusunda bir sistem değişikliğine gidileceğini ancak Devletin otoritesinin ortadan kaldırılması söz konusu değildir” diyerek, Deutsche Telekom’da da British Telekom’da da bunun böyle olduğunu söyledi. Saner, Mali İşbirliği Protokolü içindeki maddelerin ayrı ayrı değerlendirilmeyeceğini, bakanlıklarla ilgili uygulamaların kendi içinde ayrı olduğunu ifade eden Başbakan, bu yıldan itibaren sürecin Türkiye Cumhuriyeti’nde Fuat Oktay ve KKTC’de de Başbakan Ersan Saner’in koordinesinde yürütüleceğini belirtti.

"SAKLAYACAK BİR ŞEYİMİZ YOK"

Başbakan Ersan Saner, Türkiye ile imzalanan 4 anlaşmaya ilişkin muhalefetten ses yükseldiğini belirterek, "Partilerden 'protokollerin içeriğini bilmiyoruz' şeklinde eleştiriler geliyor. Yarından itibaren tüm protokolleri partilere göndereceğim. Saklayacak bir şeyimiz yok" dedi.  “Yükseköğrenimde dünyayla aynı dili konuşmak lazım" diyen Saner, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin ülkede hizmet vermesi için protokol imzalandığını kaydetti. Saner, bu protokolün ODTÜ ve İTÜ ile imzalanan protokollerden farkının olmadığının da altını çizdi.

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile ikili görüşmelerde birçok konuya değindiklerini söyleyen Saner, ülkenin daha ileriye taşınmasını da ele aldıklarını, daha müreffeh ve dinamik yapıya inacının devam ettiğin, görüşmelerde de bunları ele aldıklarını söyledi. 2.5 milyar TL’nin 1 milyar 500 milyonu hibe, 1 milyarı da hibe olarak aktarılacağını anlatan Saner, bunların nasıl olacağının daha sonraki görüşmererde belirleneceğini söyledi. Saner, 300 milyonunun karayollarına gideceğini açıkladı. 

"AKSAYAN NOKTA OLURSA GEREKLİ KARARLARI ÜRETİRİM"

Son günlerde kamuoyuna yansıyan Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin istifasının istendiğine dair iddiaların sorulması üzerine Saner, kabinede değişikliğin söz konusu olmadığını işaret ederek, Sağlık Bakanı ve Maliye Bakanı ile gerçekleştireceği toplantıya dikkat çekti. Saner, görev değişikliği yapmanın Başbakanın uktesinde olduğunu ifade ederek, “X veya Z bakanlığı, aksayan bir nokta varsa gerekli kararları üretirim” dedi.

Kıbrıs konusuna da değinen Başbakan, 1958’den bu güne devam eden süreçte Kıbrıs Türk halkına Koronavirüs gibi bir bıkkınlık geldiğini belirtti. Saner, Rumların tek taraflı olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’ni işgal ettiğini, dünyada da bunu herkesin bildiğini söyledi. Süreçte Kıbrıs Türk halkının katledildiğini, 1974’te Türkiye’nin haklarını kullanarak adaya gelip Kıbrıslı Türkler ve Rumlar için barışı sağladığını anımsatan Saner, bun rağmen adada barış yokmuş gibi Türkiye’nin işgali varmış gibi söylemler bulunduğunu ancak esas işgalin Rum tarafı tarafından yapıldığını söyledi.

"MİÇOTAKİS TARİH KİTAPLARINA BAKSIN"

Saner, 5+1 toplantıya katılacaklarını da dile getirerek, önceki görüşme süreçleri olan Gali Fikirler Dizisi, Annan Planı gibi süreçlerde cezalandırılan tarafın Kıbrıs Türk tarafı olduğunu söyledi. 

Guterres ile olan süreçte de aynısının yaşandığını anımsatan Saner, “İster istila, isterse işgal deyin, Miçotakis tarih kitaplarına baksın. Bile bile bunları söylüyorsa bir art niyetin devamıdır bu. Kıbrıs’ta barış vardır eksik olan anlaşmadır. 2 eşit toplum ve devlet temlinde bir çözüm istiyoruz. BM kayıtlarına da bu yansıtıldı. En son yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Kıbrıs Türk halkı bu yönde iradeortaya koydu. Kaybedilen 53 yıla bir 53 yıl daha eklenemez. Cumhurbaşkanı’nın de bu konuda net ve anlaşılır ifadeleri vardır” dedi.

"ERDOĞAN'IN 'FEDERASYON YOK' DEMESİ, BİZİ UMUTLANDIRDI"

Saner, Kıbrıs Türk halkının izolasyonlar altında yaşadığını, rekabet şansını ortadan kaldıran ek vergilere maruz kaldığını, serbest dolaşım ve diğer ambargolara maruz kaldığını belirterek, artık böyle olmasını istemediklerini söyledi. Saner, “TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘artık federasyon, mederasyon yok’ demesi de bizi umutlandırdı. Türkiye ile senkronize bir şekilde davamızı yürütme konusunda Cumhurbaşkanımıza tam yetki veriyoruz” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.