İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Alt yapı ile reel sektör yine yetim kaldı; ‘ARMA modeli’ de işe yaramadı

Alt yapı ile reel sektör yine yetim kaldı; ‘ARMA modeli’ de işe yaramadı

Türkiye’de basının ekonomi servislerinin tamamına konu olan “Türkiye-KKTC Altyapı ve Reel Sektör İçin Mali İş Birliği Aracı” olarak tanıtımı yapılan ve pandemi döneminde özellikle işe yarayacağı duyurulan “ARMA modelinin” açıklanan verilere göre pratikte bir karşılığının olmadığı ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 19/02/21 16:23
Güncelleme Tarihi: 19/02/21 17:43
okuma süresi: 3 dak.
Alt yapı ile reel sektör yine yetim kaldı; ‘ARMA modeli’ de işe yaramadı

Türkiye-KKTC Mali iş birliği protokollerine ilişkin alt kalemlerdeki bürokratik sorunlar, ayrılan bütçe kalemlerinin verimli kullanılamaması olarak yansımaya devam ediyor.

Güncellenen 2020 Bütçesi, Genel Gelir-Gider Raporu’na göre 2020’de Türkiye’den KKTC’ye toplamda 1 milyar 613 milyon TL aktarılırken, 4.30 ile 7 arası Alt-yapı için ayrılan 549,4 milyondan yalnızca 283,1 milyonu harcandı.  

266,2 milyonu ise yine kullanılamadı.

ALTYAPI İÇİN AYRILAN KAYNAĞIN SADECE YÜZDE 51’İ

Altyapı için ayrılan kaynağın ise verilere göre sadece yüzde 51’i kullanıldı.

Pandemi döneminde ciddi desteğe ihtiyaç duyan reel sektör için ayrılan kaynakta ise durum daha da kötü…

Bu kalemde ayrılan 173,6 milyonun sadece 62,5 milyonu harcanırken 111,1 milyon TL’lik kaynak ise yine kullanılamadı ve atıl kaldı.

Söz konusu model, gerek Türkiye gerekse de KKTC basınında “Türkiye’den KKTC’ye 2.3 milyarlık arma” gibi başlıklarla verilmiş ve ayrıntıları da farklı demeçlere konu olmuştu.

AYLAR SÜREN TİTİZ ÇALIŞMA “ARMA”

Öteden beri protokollerle reel sektör ile alt yapı kalemlerine ayrılan bütçeler kullanılamıyor.

Bilinen bu problemin kronikleşmesi nedeniyle 2020’de imzalanan protokolle gündeme gelen ve özellikle pandemi döneminde daha da “işe yaracağı” gerek Fuat Oktay’ın söz konusu modeli açıklarken belirtilen gerekse de bizim yetkililerimizin “övdüğü” modelde reel sektör ve alt yapı yatırımlarında harcamaların verimli olacağı açıklanmıştı.

‘TÜRKİYE-KKTC ALTYAPI VE REEL SEKTÖR İÇİN MALİ İŞ BİRLİĞİ ARACI’

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay söz konusu model için “Aylar süren titiz bir çalışmanın sonucunda oluşan, kısaca ‘ARMA Modeli’ olarak adlandırdığımız ‘Türkiye-KKTC Altyapı ve Reel Sektör İçin Mali İş Birliği Aracı’ ile birlikte, KKTC’de yürütülecek proje süreçlerini daha verimli şekilde icra etmeyi ve böylece projelerin katma değerini artırmayı amaçlıyoruz. ‘ARMA Modeli’ sayesinde KKTC’ye ekonomik büyüme ve kalkınmaya doğrudan katkı sağlayacak nitelikli projelerin kazandırılmasını amaçlıyoruz.” demişti.

“ARMA MODELİ AB’NİN KULLANDIĞI MODELİN BENZERİ”

Konu hakkında dönemin başbakanı Ersin Tatar, “ARMA, Türkiye tarafından KKTC için ayrılan kaynakların daha etkin kullanılmasını amaçlıyor… ARMA modeli AB’nin kullandığı modelin benzeri” diye konuşmuştu.

Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı 2020 Bütçesi, Genel Gelir - Gider Raporu ise, pandemi döneminde “işe yaracağı” duyurulan model hakkında gerçeklerin tam tersi olduğunu gösteriyor…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.