İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

TKÖD Başkanı Mehmet Zeki Avcı: "Ehliyet alma ve uzatma işlemlerinde sağlık kontrolü yok"

TKÖD Başkanı Mehmet Zeki Avcı: "Ehliyet alma ve uzatma işlemlerinde sağlık kontrolü yok"

Girne’de önceki gün 87 yaşındaki Ayşe Birol’un trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından ülkemizdeki ehliyet alma ve uzatma sistemi bir kez daha sorgulandı. Kıbrıs Postası’na konuşan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Doç. Dr. Mehmet Zeki Avcı, ülkemizde ehliyet alma ve uzatmada sadece yaşı değil sağlık durumunu da belirleyen bir formülün hâlâ uygulamada olmadığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 01/04/21 08:50
okuma süresi: 5 dak.
TKÖD Başkanı Mehmet Zeki Avcı: "Ehliyet alma ve uzatma işlemlerinde sağlık kontrolü yok"

Girne- Alsancak Çevre Yolu’nda önceki gün meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden 87 yaşındaki araç sürücüsü Ayşe Birol’un ölümü ülke genelinde üzüntü yaşattı.

Birol’un ölümü üzüntünün yanında ayrıca ülkemizdeki ehliyet alma ve uzatma sistemindeki yanlışlıklar ve eksiklikleri yeniden gündeme getirdi.

Avrupa ülkelerinde ehliyet başvurusu ve uzatma sürecinde sağlık raporu büyük önem taşırken, ülkemizde Avrupa standartları baz alınarak hazırlanan “Sürüş Eğitim İzni ve Sürüş Ehliyetleri Sağlık Tüzüğü”, 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile 2017 yılında yürürlüğe girmek üzere kabul edilse de uygulanmıyor.

Bakanlar Kurulu kararı olmasına rağmen “Sürüş Eğitim İzni ve Sürüş Ehliyetleri Sağlık Tüzüğü”, 28 Ağustos 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Konu ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Doç. Dr. Mehmet Zeki Avcı, ehliyet başvurusu ve ehliyet uzatmalarda sağlık raporunun gerekliliğine dikkat çekti. Avcı, “Sürüş Eğitim İzni ve Sürüş Ehliyetleri Sağlık Tüzüğü”nün Bakanlar Kurulu tarafından 2015 yılında kabul görse de 2017 yılında uygulamaya başlanmak üzere geçirildiğini söyleyerek, "tüzük 28 Ağustos 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi ancak hala uygulanamıyor" dedi.

Doç. Dr. Mehmet Zeki Avcı, ülkemizde ehliyet alma ve uzatmada sadece yaşı değil sağlık durumunu da belirleyen bir formülün hala uygulamada olmadığını açıklarken, “bu da devletin ehliyet verme konusundaki ciddiyetsizliğini gösterir” dedi.

“EHLİYET BAŞVURUSU YAPANIN KENDİSİNE 'AKLİ DENGEN YERİNDE Mİ?' DİYE SORULUYOR”

Ölümlü trafik kazaları ülkenin kanayan yarası haline geldi. Dernek Başkanı Dr. Mehmet Zeki Avcı, ülkemizde 18 yaşını dolduran herkese ehliyet verilmesine rağmen, ne ilk ehliyet başvurusu sırasında ne de ehliyet uzatma sırasında “A sınıfı” ehliyet sahipleri haricinde hiçbir dönemde sağlık raporu istenmediğini dile getirdi.

Ehliyet başvurusunda sadece müfettiş tarafından uzağın görülüp görülmediğinin kontrolü için uzaktaki bir plakanın okutularak 'teftiş edildiğini' söyleyen Avcı, “ehliyet başvurusu yapanlardan bir form doldurması istenir ve bu formdaki kişiye yönelik 'uzağı görebiliyor musun? Akli dengen yerinde mi?' gibi komik ve hiçbir dayanağı olmayan sorular soruluyor. 18 yaşındaki kişi de, ehliyet uzatacak normal araç sürücüsü 90 yaşındaki kişi de bu formu doldurur ve devlet de buna inanır” dedi.

Ülkemizde sadece “A sınıfı” ehliyet sahiplerinden 60 yaşından sonra sağlık raporunun istendiğini belirten Avcı, bunun da yanlışlığına dikkat çekerek “ülkemizde ortalama ölüm yaşı zaten 60- 65. Bir kişinin o yaşa kadar sağlık sorunu yaşayıp yaşamadığını ehliyet uzatmada her seferinde sağlık raporu istenmezse nereden bilebiliriz? Ülkemizde o yaşa kadar sağlıklı kalınabilir mi?” şeklinde konuştu.

AVCI: "BİR İNSANIN SAĞLIĞI ARAÇ KULLANMADA EN ÖNEMLİ FAKTÖRDÜR"

Belirli bir yaşta refleks ve algılamanın azaldığına dikkat çeken Doç. Dr. Mehmet Zeki Avcı, aynı şekilde görme ve duyma yetilerinde de kayıplar olduğunu kaydetti. Tehlikenin, beyne ulaşıp algısının sağlanması ve buna karşı refleks uygulanmasının zaman aldığına dikkat çeken Avcı, trafikte esasen saniyelerin çok büyük önemi olduğunu ancak bir insan sağlığının araç kullanmada en önemli faktör olduğunu kaydetti.

Avrupa ülkelerinde de yaş sınırlaması olmadığını ancak sağlık muayenesinde geçerli rapor alındıkça ehliyetin uzatılabildiğini söyleyen Avcı, ehliyete de başvurulurken sağlık kontrolünden geçirilerek, göz, dahiliye, ortopedi ve psikiyatri alanlarından rapor temin edildiğini anlattı. Avcı, normal araç sürücülerinin de 10 yılda bir, profesyonel araç sürücülerinin ise 5 yılda bir aynı sağlık kontrollerinden geçirildiğine dikkat çekti.

Ülkemizde 2014 yılına kadar ehliyetlerin Maliye Bakanlığı’na bağlı kurumlar tarafından verildiğine de dikkat çeken Avcı, Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın bu hususta ciddi adımlar atıp sürücü kalitesinin yükseltilmesi için var olan tüzüklerin uygulanmasındaki altyapı eksikliklerinin bir an önce giderilmesi gerektiğini kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.