İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin faaliyetleri takdir topluyor

Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin faaliyetleri takdir topluyor

Dünya Avukatlar Günü’nde Mağusa Mahalli Baro Başkanı Mine Vehit, Kıbrıs Türk Barolar Birliği faaliyetlerini Kıbrıs Postası’na anlattı. Vehit “Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve bağlı olan bölge baroları olarak amacımız, toplumsal konulara dikkat çekip, hukuk ve avukatlık konularında aktif girişim başlatmak” dedi.

Yayın Tarihi: 05/04/21 19:30
okuma süresi: 6 dak.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin faaliyetleri takdir topluyor

Yeni dönemde başkanlığını Avukat Hasan Esendağlı’nın yaptığı Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve bölgelerin bağlı olduğu mahalli barolar toplumsal konulara gösterdikleri duyarlılıkla dikkat çekiyor.  

Mağusa Mahalli Barosu Başkanı Mine Vehit, 5 Nisan Dünya Avukatlar Günü nedeni ile avukatların önemli gününde hem sektörde yaşananları hem de esasen Kıbrıs Türk Barolar Birliği merkezi altında bir araya gelip bölge baroları ile özellikle son dönemde toplumsal sorun haline gelen birçok önemli konuda atılan adımları ve birliğin faaliyetlerini Kıbrıs Postası’na değerlendirdi.   

Vehit, yeni dönemde “Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve bağlı olan bölge baroları olarak amacımız toplumsal konulara dikkat çekip, hukuk ve avukatlık konularında aktif girişim başlatmak” şeklinde konuştu.

“EŞİTSİZLİĞİ GİDEREBİLMEK ADINA DAVA AÇTIK”

Pandemi koşullarının tüm sektörleri etkilediği gibi avukatları da olumsuz etkilediğini belirten Mağusa Mahalli Baro Başkanı Mine Vehit, pandemi önlemleri çerçevesinde bu süreçte mahkemelerin randevulu çalıştığını belirtti.

Mahkemelerin değişik bölgelerden gelen kişilerden oluşan topluluklar olduğu için bu süreçte daha fazla dikkat edip korunmak gerektiğini söyleyen Vehit, Yüksek Mahkeme’nin katkıları ile çok ciddi koruma önlemleri olduğunu söyledi. Mahkeme salonlarına metrekareye göre kişi alındğını, randevulu sistemde davaların görüşüldüğünü, zorunlu olmayan hallerde tarafların gelmemesinin sağlandığını söyleyen Vehit, Mağusa bölgesinde ise düzenli PCR testi yapılmasında mahkemenin avukatlara destek sağladığını belirterek her hafta düzenli olarak testlerinin yapıldığına dikkat çekti.

Kamuoyunda uzunca bir süre tartışılan Destek Ödeme Tüzüğü konusuna dikkat çeken Vehit, avukatların da ilk dönemde bu destek kapsamında olduğunu ancak birçok sektör gibi daha sonra bu tüzükten çıkarıldıklarını belirterek “Kıbrıs Türk Barolar Birliği olarak eşitsizliği giderebilmek adına Yerel İş Gücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü konusunda bir dava açtık” dedi. “Yerel İş Gücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü ile ilgili toplumdaki eşitsizliği ortadan kaldırabilmek adına açtığımız dava ile konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık” diyen Vehit, davanın hem desteği çoğaltmak hem de eşitliği görünür kılabilmek adına açıldığını kaydetti.

VEHİT: TOPLUMSAL OLAYLARA BİR KATKIDA BİZ SAĞLAMAK İSTEDİK

Pandemi sürecinde uzaktan eğitim konusunda çocuklar arasında çok ciddi fırsat eşitsizlikleri olduğunu belirten Vehit, “birçok çocuk uzaktan eğitim konusunda bazı araç gereçlere ulaşım zorluğu yaşadı ve hala daha bu sorunu yaşayanlar var ne yazık ki” dedi. Vehit, Kıbrıs Türk Barolar Birliği olarak 100 tablet bağışlandığını belirterek, kendilerine bildirilen ihtiyaca göre tabletlerin bölgelerde dağıtımına başlandığını söyledi.

“Toplumsal olaylara bir katkıda biz sağlamak istedik” diyen Vehit, “tabii ki yeterli değildir ancak amacımız toplumda rahatsızlık duyulan üzüntü yaratan konulara Kıbrıs Türk Barolar Birliği olarak ilgi çekmek ve elimizden gelen desteği sağlamaktır” şeklinde konuştu.

“BİREYSEL SİLAHLANMANIN ÖNÜNE GEÇECEK BİR YASA HAZIRLIĞINDAYIZ”

Ülkede bireysel silahlanmadan dolayı yaşanan ölümler nedeni ile son dönemlerde yaşanan üzüntülere de dikkat çeken Mağusa Mahalli Baro Başkanı Mine Vehit, “bizler Kıbrıs Türk Barolar Birliği olarak bir adım atarak bireysel silahlanmanın önüne geçecek bir yasa hazırlığındayız. Bu konuda bir ses yükseltmeye çalışıyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

VEHİT: ADLİ YARDIM KONUSUNDA YETERLİ YASAL DÜZENLEME YOK

Pandeminin yol açtığı etkiler nedeni ile insanların mahkemelere erişim konusunda da ekonomik koşullardan dolayı geri durduğunu kaydeden Vehit, Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin şiddet gören kadınlara yönelik bir adli yardım mekanizması olduğunu söyledi.

 Mahkemeye ulaşmakta ekonomik zorlukta olan şiddet mağduru kadınlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği arasında imzalanan protokole dikkat çeken Vehit, “ekonomik olarak durumu elverişsiz ve şiddet gören kadınlar, aile davalarında Sosyal Hizmetler Dairesi’ne başvurabiliyor. Sosyal Hizmetler tarafından yapılan araştırma ile gerçekten bir avukat atamaya elverişsiz durumda olduğu tespit edilen şiddet mağduru kadın için yardımda bulunuluyor. Sosyal Hizmetler’in Kıbrıs Türk Barolar Birliği’ne yönlendirmesi sonrasında bölgelerde görevli avukatlar konu ile ilgileniyor, masraflar da ilgili bakanlık tarafından avukatlara ödeniyor” şeklinde konuştu.

Adli yardımın çok önemli bir mekanizma olduğunu belirten Vehit, “bizde ne yazık ki bu konuda yeterli yasal düzenleme bulunmuyor” dedi. “Yeterli değildir ancak bizler en azından şiddet gören kadınlara yönelik böyle bir adım attık ki bu konuda çok daha geniş ve kapsamlı bir yasanın hazırlanmasına bir şekilde ışık tutalım” diyen Vehit, adli yardım mekanizması ile ilgili daha kapsamlı bir yasa düzenlenmesi halinde, bunun birçok konuya dağılıp sadece aile davasında değil hukuk davası veya başka davalarda da avukattan faydalanma ve mahkemeye erişim hakkının daha verimli kullanılabileceğine dikkat çekti.

Vehit, kadına şiddet konusunda yapılan bu girişimin vatandaşın korkusuz hakkını arayıp, kendini savunabilmesi için mahkemeye başvurmasının yolunu açacak bir adım olduğunu düşündüklerini belirterek “amacımız adli yardım mekanizmasının artarak devam etmesidir” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.