İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Kudret Özersay: "Müzakere etmek isteniyorsa, ortaya konan ön şart gözden geçirilmelidir"

Kudret Özersay: "Müzakere etmek isteniyorsa, ortaya konan ön şart gözden geçirilmelidir"

HP Genel Başkanı Kudret Özersay, Cenevre'de federasyon görüşülmeyeceğinin söylenerek, Kıbrıs Türk tarafının kendi önerdiği modele de ön şart getirdiğini belirtti; "Gerçekten ortaya koyduğunuz modeli müzakere etmek istiyorsanız, müzakerenin önüne koyulan ön şartı gözden geçirmeniz gerek" dedi.

Yayın Tarihi: 29/04/21 19:30
okuma süresi: 4 dak.
Kudret Özersay: "Müzakere etmek isteniyorsa, ortaya konan ön şart gözden geçirilmelidir"

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Kıbrıs Postası TV’de İrfan Batu’nun sunduğu Ana Haber’e bağlanarak, başarısızlıkla sonuçlanan Kıbrıs zirvesini değerlendirdi.

"SÜREÇ ÇÖKTÜ DİYE BAKMAMAK GEREK"

Cenevre toplantısından ortak zeminin çıkmayacağını herkesin tahmin ettiğini söyleyen Özersay, çıkan sonucun şaşırtıcı olmadığını ifade ederek, “Sonuç bende hayal kırıklığı yaratmadı. Görüşlerini izah edeceklerdi. Biraz el ense çekme toplantısı olarak görülebilir” dedi.

“Süreç çöktü” diye bakmamak gerektiğini kaydeden Özersay, “Bu toplantıdan sonra bazı istişare ve diyaloglar olur. Başka toplantılar da olur. Nitekim genel sekreter istişarelere devam edeceğini, bir beşli toplantı daha yapabileceğini söyledi” ifadelerini kullandı.

"MASAYA KONAN ASLINDA İKİ DEVLETİN İŞ BİRLİĞİ MODELİDİR"

Kıbrıs Türk tarafının federasyon dışında bir model koyacağını dünya alemin bildiğini dile getiren Özersay, sözlerine şöyle devam etti:

“Esasında yeni olan şey, iki ayrı devlet önerisi diye söylenirken aslında bizim söylediğimize gelinmiş olması. HP olarak iki devletin iş birliğini ortaya koymak gerektiğini söyledik. 6 maddeden 5 maddesine bakınca iki devletin iş birliği modeli aslında masaya konmuştur.”

"KKTC'NİN TANINMASINA EN ÇOK BEN SEVİNİRİM"

Öneri paketinde ön şartında olduğunu vurgulayan Özersay, “Güvenlik Konseyi’nin karar alması ve tarafların egemen eşitliğinin kabul edilmesi maddesi var. Bu kadar yıldan sonra federasyon dışında bir modeli masaya koyma şansı elde ettik. Ama biz bu modeli masaya koyduğumuzda, onu müzakere etmeye kendi kendimize ön şart koyduk. Kritik soru şu? BM Güvenlik Konseyinin oturup bugün böyle bir karar almasını bekliyor muyuz gerçekten? Gönül ister ki olsun. KKTC’nin tanınmasına en çok ben sevinirim. Ancak diplomasi denen şey başarılabilecek şeyler üzerinden yürüdüğü zaman inandırıcı olur” ifadelerini kullandı.

Cenevre toplantısında çitayı yüksek tutmayı, pazarlık payı olarak ortaya koydularsa, görüşmeler sürecekse, ön şartı gözden geçirmek gerektiğini kaydeden Özersay, “Çünkü ön şart tutmaz, ters tepebilir. Genel Sekreter, Güvenlik Konseyini bilgilendirdiğinde, bu talepten hareket ederek, süreci üzerimize yıkmaya çalışanlar olacaktır” dedi.

"YA FEDERASYON GÖRÜŞMEYECEĞİZ YA DA ŞARTLARI DEĞİŞTİRECEKSİNİZ FEDERASYON GÖRÜŞECEĞİZ DEMEK GEREKİRDİ"

“İki devletin eşitlenmesini talep ediyor olabilirsiniz.Ancak 'Rum tarafı devlet olarak kabul ediliyor ama bizimle yönetimi ve zenginliği paylaşmak istemiyor. Madem durum bu ya federasyon görüşmeyeceğiz ya da şartları değiştireceksiniz oturup federasyon görüşeceğiz' demek gerekirdi” ifadelerini kullanan Özersay, masaya bir federasyon veya iki ayrı devlet önerisinin getirilmediğini vurguladı.

Sunulan önerilerde, AB, toprak, mülkiyet ve güvenlik başlıklarının görüşüleceğinin söylendiğini belirten Özersay, “Anlaşırsak ‘referanduma gideceğiz’ denildi. İçerik olarak iki devletin iş birliği modeli masaya konuldu ama birinci madde ile diğerleri arasında uyumsuzluk var” dedi.

"ÖN ŞART GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Özersay, federasyon dışında gerçekten bir modelin müzakere edilmesi isteniyorsa, önce müzakerenin önüne koyulan ön şartın gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.