İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

İnsan tacirleri ülkeyi üs olarak kullanıyor

İnsan tacirleri ülkeyi üs olarak kullanıyor

Onaylanmamış limanlardan insan tacirleri aracılığı ile yasa dışı olarak ülkeye giriş yapan Suriyeli düzensiz göçmen akınında son günlerde artış yaşandı. Mağusa’da Güney’e yakın sınır bölgelerinde 2 günde 6 kişi tespit edilirken, düzensiz göçmenlerin teknede birlikte geldiklerine yönelik polise verdikleri rakam ise tespit edilenlerden oldukça fazla...

Yayın Tarihi: 23/09/21 17:21
okuma süresi: 5 dak.
İnsan tacirleri ülkeyi üs olarak kullanıyor

Türkiye’de özellikle mülteci kamplarına sığınan sonralarda ise gerek daha insani şartlar altında yaşamak gerekse Güney Kıbrıs’ta bulunan ailelerinin yanına ulaşmak isterken insan tacirlerinin eline düşerek ülkemize getirilen Suriyeli düzensiz göçmen sayısı her geçen gün artıyor.

Birçoğu Güney Kıbrıs’a götürülecekleri vaadi ile kandırılıyor, umut yolculuğu için de insan tacirlerine binlerce dolar para kaptırıyor.

Mersin’den hareket eden tekneler güvensiz şartlarda onlarca kişiyi denizde taşırken, Suriyeli düzensiz göçmenler mesken tutulan sahillerimizden yasa dışı yollardan insan tacirleri aracılığı ile ülkeye sokuluyor, ülke ise Türkiye- Güney Kıbrıs arasında insan kaçakçılığında adeta üs olarak kullanılıyor.

Türkiye’den ülkemize gelmesinin ardından adeta şebeke gibi çalışan insan tacirleri tarafından karşılanan düzensiz göçmenler daha sonra ise Güney’e yakın sınır bölgelerine bırakılıyor.

Son dönemlerde birçok benzer manzaraya tanıklık ettiğimiz Mağusa’da düzensiz göçmenlerin birçoğu Akyar Sınır Kapısı istikametinde tespit edilirken, şimdilerde ise Güney’e sınırı bulunan Güvercinlik köyü insan tacirleri tarafından mesken tutuldu.

Mağusa Polis Müdürlüğü’ne bağlı polis ekiplerinin geçtiğimiz 2 gün içerisinde tespit ettiği 6 Suriyeli düzensiz göçmenin 5 tanesini Güvercinlik köyünde, 1’ini ise Akyar Sınır Kapısı istikametinde yakaladı.

Yakalanan Suriyeliler’in polise verdiği ifadesinde ise 2 gün içerisinde üç ayrı seferde toplam 32 Suriyeli düzensiz göçmenin ülkeye yasa dışı olarak giriş yaptığı ifade edilirken, yakalanan 6 Suriyeli’nin haricindeki 26 Suriyeli göçmenin nerede oldukları ve akıbetlerinin ise ne olduğu bilinmiyor.

MAĞUSA BÖLGESİNDEN 2 GÜNDE 32 DÜZENSİZ GÖÇMEN 

Mağusa Polis Müdürlüğü ekipleri 20-22 Eylül 2021 tarihleri arasında aldıkları ihbarlar üzerine 6 düzensiz göçmeni tespit ederken, yapılan PCR testlerinin ardından söz konusu şahıslar ihraç edilinceye kadar Mağusa’da bulunan bir yurda yerleştirildi.

Elde edilen bilgilere göre Mağusa Polis Müdürlüğü ekipleri, 20-22 Eylül 2021 tarihinde mültecilerle ilgili aldıkları 3 ayrı ihbarın ilkinde, Güvercinlik köyünde Suriye uyruklu 3 Suriyeli düzensiz göçmen tespit etti. Yapılan soruşturmalarında ise 6 kişi ile birlikte Mersin’den bir tekneye binerek Kuzey Kıbrıs’a geldikleri ve bilmedikleri bir kıyıdan ülkeye giriş yaptıkları tespit edildi.

Polis ekiplerinin aldıkları ikinci ihbarda ise 15 Ağustos Bulvarı üzerinde Suriye uyruklu 1 düzensiz göçmen tespit edildi. Akyar Sınır Kapısı istikametine doğru yolda yürürken yakalanan bu Suriyeli şahıstan yapılan soruşturmada ise 21 kişi olarak Mersin’den bir tekneye binip geldikleri ve bilmediği bir kıyıdan ülkeye giriş yaptıkları tespit edildi.

Polis ekiplerinin aldıkları bir başka ihbarda ise yine Güvercinlik köyünde Suriye uyruklu 2 düzensiz göçmen yakalanırken, bu şahıslarında yine Mersin’den bir tekneye binerek geldikleri ve bilmedikleri bir limandan ülkeye giriş yaptıkları tespit edildi.

SIĞINMA MEKANİZMASI YOK, YASA DIŞI OLARAK GELDİKLERİ İÇİN TUTUKLANIYORLAR

Mülteci Hakları Programı Hukuk Danışmanı Avukat Deniz Altıok ülkeye yasa dışı giriş yapan bu kişilerin yasaya göre polis tarafından tutuklandığını ancak yapılan girişimler sonucu en azından düzensiz göçmenlerin geçmiş yıllarda olduğu gibi polis hücrelerinde tutulmak yerine ihraç edilinceye dek yurtlarda kaldıklarını söyledi.

Ülkede sığınma mekanizması olmaması nedeni ile genel durumlarının ne olduğunun öğrenilmesi ve acil ihtiyaçlarının giderilmesi dışında bir şey yapılamadığını belirten Altıok, Mülteci Hakları Derneği’nin, Mülteci Hakları Programı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin yürütmüş olduğu faaliyetler için KKTC’de uygulayıcı partner olarak görev aldıklarını ancak ülkemizde Mülteci ve Sığınma Hakkı Yasası’nın bir türlü yürürlüğe girmemesi nedeniyle zaten zor koşullardan kaçarak insan tacirlerinin eline düşen bu kişilere daha çok mağduriyet yaşatıldığını ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.