İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Yetkililer, suyun önemini anlattı

Yetkililer, suyun önemini anlattı

‘Asrın Projesi’ olarak adlandırılan Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a su getirilmesinin 6’ncı yılına girildi...

Yayın Tarihi: 22/10/21 15:25
okuma süresi: 4 dak.
Yetkililer, suyun önemini anlattı
Özel Haber

Geçitköy Barajı’nda depolanan su, içme ve kullanım alanında 2016 tarihinde kullanılmaya başlandı. Proje, tarım alanında 2022 tarihinde hayata geçecek. Projenin 5’inci yılında ise suyu taşıyan boru koptu, kısa süreli bir kriz yaşandı. 1 milyar 600 milyon TL’ye yapılan projenin tarım sektöründe de hayata geçmesiyle Kuzey Kıbrıs’a yılda 75 milyon metreküp su gelmesi bekleniyor.

İÇME-KULLANMA-TARIM

37,76 milyon metreküpü içme ve kullanmaya aktarılırken geriye kalan 37,24 milyon metreküp su ise tarım sektöründe kullanılacak.

BORU KOPTU, BİR SÜRE SU GELEMEDİ

Projenin 5’inci yılında ise su taşıyan borular koptu ve bir süreliğine Kuzey Kıbrıs’a su ulaşamamıştı. Tamir için tam tamına 499 milyon TL harcandı.

Yetkililer, Kıbrıs Postası’na ‘Asrın Projesi’ni değerlendirdi; suyun önemine vurgu yaptı.

SENNAROĞLU: BÜYÜK BİR NİMET

Dönemin Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı, mevcut Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu, dünyada çok örneği olmayan bir projenin hayata geçtiğini belirterek, “büyük bir nimet” değerlendirmesini yaptı. Mart ayından günümüze yağmur yağmadığına işaret eden Sennaroğlu, Türkiye’den gelen su sayesinde içme ve kullanım açısından sorun yaşanmadığını, önümüzdeki yılla birlikte tarım sektörü için de suyun kullanıma geçeceğini ifade etti. Tarımda ilk etabın Güzelyurt, ikinci etabın ise Mesarya olduğunu ifade eden Sennaroğlu, “Proje, büyük bir olay. Anavatan Türkiye’ye teşekkür ediyorum” dedi.

 ÇAVUŞOĞLU: KURAKLIĞA VE İNSANIMIZIN SU SORUNUNA ÇARE BULUNDU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada, imzalanan su protokolünde imzası olduğunu hatırlattı. “Anavatan Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuraklığına ve insanımızın su sorununa çare bulundu” dedi. Uzun çalışma ve büyük fedakârlık sonucu projenin ortaya çıktığını anlatan Çavuşoğlu, evlerde yaşanan su sıkıntısının son bulduğunu söyledi.

“İÇME VE KULLANIM 2016’DAN BU YANA DEVREDE”

İçme ve kullanım için projenin 2016 tarihinden bu yana devrede olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, tarım sektörü için kullanımın ise 2022 tarihinde başlayacağını söyledi. Suyun ilk olarak Güzelyurt ovasına akacağını ifade eden Çavuşoğlu, daha sonra ise Mesarya ovasının suyla bulaşacağını söyledi. Çavuşoğlu, başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ortaya koyulan vizyon nedeniyle emeği geçen Türkiye yetkililerine teşekkür etti.

KELLE: PLAN YAPMAKTA GEÇ KALIYORUZ

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ise Türkiye’den gelen suyun tarımla buluşmasına çok az kaldığına işaret ederek, plan yapmaları gerektiğini söyledi. Gıdaya talebin arttığını bu nedenle suyu iyi değerlendirmek zorunda olduklarının altını çizen Kelle, tarım entegre sisteminin hayata geçmesinin önemli olduğunu belirtti. “Ev ödevimizi yapmıyoruz” diyen Kelle, tarım planı yapmakta geç kaldıklarını söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.