İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, iki tasarıyı onayladı

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, iki tasarıyı onayladı

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, “Anayasa’nın 159’uncu Maddesinin (1)’inci Fıkrasının (b) Bendi Kapsamına Giren Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi  (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ile “Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı oy birliğiyle onayladı.

Yayın Tarihi: 01/12/21 15:54
Güncelleme Tarihi: 01/12/21 17:07
okuma süresi: 6 dak.
Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, iki tasarıyı onayladı

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, “Anayasa’nın 159’uncu Maddesinin (1)’inci Fıkrasının (b) Bendi Kapsamına Giren Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi  (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ile “Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı oy birliğiyle onayladı.

KOMİTE, ÖZTÜRK BAŞKANLIĞINDA TOPLANDI

Komite, UBP Milletvekili Yasemi Öztürk başkanlığında, bugün saat 10.30’da toplandı. Meclis’ten verilen bilgiye göre, komite ilk olarak “Anayasa’nın 159’uncu Maddesinin (1)’inci Fıkrasının (b) Bendi Kapsamına Giren Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi  (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle onaylayarak Genel Kurul’un gündemine sevk etti.

Anayasa’nın 159’uncu Maddesinin (1)’inci Fıkrasının (b) Bendi Kapsamına Giren Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı, 21 Aralık’ta dolacak Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuru süresini iki yıl uzatmayı içeriyor.

Komite toplantısına davetli olarak, Başbakanlık’tan Serap Destegül Redif katılarak konu ile ilgili görüş ve önerilerde bulundu.

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, daha sonra “Seçim ve Halk oylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı görüştü ve üzerinde bir takım değişiklikler yaptı. Komite tasarıyı oy birliğiyle kabul ederek, Genel Kurul’un gündemine sundu.

Genel gerekçesine göre tasarı, “seçim yasaklarının, savunma hizmetleri için istihdam edilecek personele ve askeri öğrenci seçimine yönelik işlemlerine uygulanmaması suretiyle, savunma hizmetlerinin devamlılığını sağlamayı” amaçlıyor.

Seçim ve Halk Oylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı Genel Gerekçesi ise şu ifadelerle açıklandı: 
 
"SAVUNMA HİZMETLERİNİN DEVAMLILIĞI AMAÇLANDI"
 
“Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının görevi, Kuruluş Yasası’nda da belirtildiği gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devletini barışta ve savaşta her türlü iç ve dış tehlikelere karşı korumaktır. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bu görevini mükellef askerler yanında, istihdam edip emrinde çalıştırdığı çeşitli statüdeki personelle yerine getirmektedir. Herhangi bir nedenle çalışan personelin görevine ara verilmesi Komutanlığın vazifesini yerine getirmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının vazifesinden kaynaklanan özel durumu nedeni ile yurt savunmasında ihtiyaç duyduğu personel ve askeri öğrenci alımlarının kesintiye uğramadan sürdürülmesi hayati önem arz etmektedir.Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 79’uncu maddesinin (5)’inci fıkrasının (A) bendi, seçim yasaklarının uygulandığı dönem içerisinde Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının personel istihdam etmesine, sözleşmeli personelin sözleşmelerinin yenilenmesine ve askeri öğrenci seçimine yönelik işlemlere imkan tanımamaktadır.Hazırlanan Yasa Tasarısı ile Seçim ve Halkoylaması Yasası’ndaki yasağın savunma hizmetleri için istihdam edilecek personele ve askeri öğrenci seçimine yönelik işlemlerine uygulanmaması suretiyle, savunma hizmetlerinin devamlılığını sağlamak amaçlanmıştır.”

“Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın görevi, Kuruluş Yasası’nda da belirtildiği gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devletini barışta ve savaşta her türlü iç ve dış tehlikelere karşı korumaktır. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bu görevini mükellef askerler yanında, istihdam edip emrinde çalıştırdığı çeşitli statüdeki personelle yerine getirmektedir. Herhangi bir nedenle çalışan personelin görevine ara verilmesi Komutanlığın vazifesini yerine getirmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının vazifesinden kaynaklanan özel durumu nedeni ile yurt savunmasında ihtiyaç duyduğu personel ve askeri öğrenci alımlarının kesintiye uğramadan sürdürülmesi hayati önem arz etmektedir.Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 79’uncu maddesinin (5)’inci fıkrasının (A) bendi, seçim yasaklarının uygulandığı dönem içerisinde Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının personel istihdam etmesine, sözleşmeli personelin sözleşmelerinin yenilenmesine ve askeri öğrenci seçimine yönelik işlemlere imkan tanımamaktadır.Hazırlanan Yasa Tasarısı ile Seçim ve Halkoylaması Yasası’ndaki yasağın savunma hizmetleri için istihdam edilecek personele ve askeri öğrenci seçimine yönelik işlemlerine uygulanmaması suretiyle, savunma hizmetlerinin devamlılığını sağlamak amaçlanmıştır.”

ERİŞKEN VE ALPMUT DA DAVETLİ OLARAK TOPLANTIYA KATILDI

Komite toplantısına davetli olarak, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Ahmet Erişken ve Elif Alpmut katıldı.

UBP Milletvekili Yasemi Öztürk başkanlığında toplanan Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi toplantısına, CTP Milletvekili Komite Başkan Vekili Doğuş Derya, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra,  HP Milletvekili Ayşegül Baybars ve UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu katıldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.