İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Akcan, Apostolos Andreas Manastırı'yla ilgili araştırmalarını açıkladı

Akcan, Apostolos Andreas Manastırı'yla ilgili araştırmalarını açıkladı

Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim görevlileri Zeki Akcan, Apostolos Andreas Manastırı restorasyonu başlamadan önce, Türk ve Rum tarafından uzman arkeologların katılımıyla tarihi kaynaklara göre manastırda bulunan İslam şehidi Urve Bin Said'in kemiklerinin bulunması gerektiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 06/11/10 09:51
okuma süresi: 4 dak.
Akcan, Apostolos Andreas Manastırı'yla ilgili araştırmalarını açıkladı
A- A A+

Belediyeler Birliği Lokali'nde basın toplantısı düzenleyen Zeki Akcan, tarihi belgeler ve halk arasındaki söylemlerden hareketle, Urve Bin Said adlı şehidin mezarının Apostolos Andreas Manastırı'nda olduğunun bilimsel bir gerçeklik olduğunu kaydederek, bu konuda tarihi belgelerden örnekler verdi ve çeşitli araştırmacıların yazılarından alıntılar yaptı.

İlamda ölen önemli şahsiyetlerin kabri ile birlikte kitabesi de bulunduğunu vurgulayan Akcan, mezara ait taşlar yok edilmiş olsa bile türbenin orada bulunduğunu ve bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

ARAŞTIRMALAR

Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim görevlilerinden Zeki Akcan, konuyla ilgili olarak 2001 yılında çalışmalara başladıklarını ifade ederek, Kıbrıslı Türk bazı araştırmacıların yazılarından alıntılar okuyarak konunun efsane kısmına dikkat çekti.

Bugün Apostolos Andreas Manastırı olan yerde bir Arap şehidi veya bir sahabe (İslam peygamberi Hz. Muhammed'i (s.a.v) görmüş, onunla konuşmuş ve ona inanmış Müslümanlara verilen isim) yattığı yönündeki efsane ve halk arasındaki söylemlerden yola çıkarak başladıkları araştırmada, bunun doğruluğunu tarihsel kaynaklardan da doğrulattıklarını ifade eden Zeki Akcan, "Bugün size Kıbrıs Türk halkı ile paylaşılmayan yazılı bilgileri aktaracağım" dedi.

1964 ve 1971 yıllarında Prof. Dr. Osman Turan'ın yayınlanan makalelerinde, hayatını İslam dinine ait yapıları kayıt altına almakla geçiren ve gördüğü yerleri kayıt altına alan seyyah Herevi'nin 1174 yılında Kıbrıs'a geldiğinde bir kabir ve duvarda besmele ve ihlâs sureleri gördüğünü anlattığına yer verdiğini kaydeden Akcan, daha sonra Herevi'nin kitabından bunu doğrulattıklarını belirtti.

Akcan, Herevi'nin İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi'nde de bulunan Gezi Notlarının nüshasında da, Kıbrıs adasında bir taş üzerinde bir kitabe gördüğünü, bu kitabede ihlâs suresi ve besmeleden sonra "Bu Hicri 29 yılının Ramazan ayında vefat eden Urve Bin Said'in kabridir" yazdığını, bu taşın yerinin ise Şark (Doğu) kilisesi duvarı üzerine bina edilmiş olduğundan bahsettiğini ifade etti.

Gezi Notları Türk ve Batı kaynakları tarafından kabul gören ve başvurulan Herevi'nin, bu notlarda Kıbrıs'ta ziyaret ettiği Hala Sultan'dan da bahsettiğine dikkat çeken Akcan, notlarda bahsedilen Şark kilisesinin adanın en doğusunda bulunan ve en eski kilise olan Apostolos Andreas olduğunu, ancak bunun suyun yanında bulunan küçük bir şapel olduğunu ve bugünkü binanın daha sonra yapıldığını anlattı.

Rum araştırmacıların Apostolos Andreas Manastırı'nın 15-19'uncu yüzyıllar arasında yapıldığını savunmalarına rağmen, ünlü bir araştırmacının "Journey In Cyprus" kitabında 1191 yılında Apostolos Andreas'ın tamir edildiğinden bahsettiğini kaydeden Zeki Akcan, "Demek ki 12. yüzyıl sonunda da bu bina orada idi. Herevi 1174'de gördü ve 1191'de tamir edildi. Üstelik Rum kaynakları hem Rumlar hem de Müslümanların burayı ziyaret ettiğinden bahsediyor" dedi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.