İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Kudret Özersay: "Protokolde Meclis’ten onay yasasıyla geçmesini gerektirecek hükümler var”

Kudret Özersay: "Protokolde Meclis’ten onay yasasıyla geçmesini gerektirecek hükümler var”

Kıbrıs Postası’na konuşan HP Genel Başkanı Kudret Özersay “Bazı kesimler farkına varmadı ama iktisadi ve mali işbirliği antlaşması yürürlüktedir, oysa Meclis’ten onay yasasıyla geçmesini gerektirecek hükümler içeriyor” dedi ve meclisin bu konuda işlevsizleştirildiğine dikkati çekti.

Yayın Tarihi: 29/05/22 13:10
okuma süresi: 4 dak.
Kudret Özersay: "Protokolde Meclis’ten onay yasasıyla geçmesini gerektirecek hükümler var”

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay “Bazı kesimler farkına varmadı ama iktisadi ve mali işbirliği antlaşması yürürlüktedir, oysa Meclis’ten onay yasasıyla geçmesini gerektirecek hükümler içeriyor” dedi.

Kudret Özersay’ın konu hakkında değerlendirmesi şöyle;

MECLİSE SADECE BİLGİ İÇİN GÖNDERİLDİ

“Türkiye ile KKTC arasında imzalanan iktisadi ve mali İşbirliği antlaşması sanki Meclis’te onaylanacakmış gibi bazı açıklamalar yapılıyor. Bu antlaşma Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konuldu, Meclise sadece bilgi için gönderildi. Bu nedenle Meclis’te bu aşamada TC-KKTC iktisadi ve mali işbirliği antlaşmasıyla ilgili bir şey yapılamaz, Meclis’teki muhalefet de bunu gayet iyi biliyor ama sanırım bazı vekiller bunu özellikle dillendirmekten kaçınıyor. Neden mi?

E o zaman Meclis’te olmanın hele hele meşru olmadığı vurgulanan hükümetin Meclise dahi getirmeden bu antlaşmayı yürürlüğe koyduğu ve devleti Türkiye’ye karşı taahhütler altına koyduğu ortaya çıkacak da ondan, bu konuda Mecliste muhalefet etmenin bir şeyi engellemeye yetmeyeceği ortaya çıkacak da ondan. Tabi ki bu taahhütlerin gereği olarak bazı yasalar Meclise gelecek ama üç aylık anayasal yaz tatilinde hükümet onların bir kısmını da Meclise bile getirmeden yasa gücünde kararnameyle Bakanlar Kurulu marifetiyle yürürlüğe koyacak gibi görünüyor.”

“MECLİS ONAYI GEREKİRDİ”

“Bu antlaşma 2016 yılında yapılan TC-KKTC iktisadi ve mali işbirliği antlaşmasında olduğu gibi Meclis’te bir uygun bulma onay yasası ile onaylanmalıydı. Çünkü Anayasanın 90. Maddesine göre bazı antlaşmaları Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe koyamazsınız, Meclis onayı şartı vardır. Bir antlaşma devlet maliyesine yük getiriyorsa; yasalarda değişiklik öngörüyorsa ve süresi bir yılı aşıyorsa Meclis’te onay şartı vardır.

Mevcut iktisadi ve mali işbirliği antlaşması maliyenin dolar cinsinden aldığı krediye; öngörülen yasa değişikliklerine ve sonuçları ve mali etkileri itibariyle süresinin bir yılı geçebileceğine bakıldığında Mecliste onay Anayasal olarak daha doğru olacaktı.

Ama hükümetin Anayasayı taktığı yok, zaten kendisi gayrı meşru olan bir hükümetten bunu beklemek ölü gözünden yaş beklemek anlamına gelir. Özetle Meclis’te onayı gerekirdi ama yapmadılar ve Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe koydular. Aslında son yıllarda yapılan protokollerde bu onay konusu hep atlandı. Ama şimdi daha da fazla iktisadi ve mali olmayan maddeler var taahhütler var.

Meclis’te meşru olmayan bir hükümet var, antlaşmayı imzalayan Başbakansa şu anda bir köşede sandalyede oturuyor. Belli ki yeni gelen Başbakan da gözü kapalı bunu kabineden geçirdi, Meclis’e de sadece bilgi için gönderdi. Yani bu antlaşma konusunda Meclis’in aman aman bir rolü olmadı ve bundan sonra da pek olamayacak. Meclise gelen Yasa tasarıları komiteden de genel kuruldan da muhalefet konuşacağı için belki biraz gecikmeli ama her durumda geçecektir…”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.