İÇ HABERLER
okuma süresi: 11 dak.

Ersin Tatar: Öneriler yok hükmündedir

Ersin Tatar: Öneriler yok hükmündedir

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in yaptığı önerilerinin yok hükmünde olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 13/06/22 13:57
Güncelleme Tarihi: 13/06/22 17:05
okuma süresi: 11 dak.
Ersin Tatar: Öneriler yok hükmündedir

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından basına bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye arasında süregelen iş birliği temelinde bugün Çavuşoğlu ve heyeti ile bu görüşmeleri sürdüklerini ifade ederek, faydalı görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, ortak basın toplantısında, Kıbrıs Türk tarafının, geçen yıl nisan ayında Cenevre’de yapılan 5+1 gayri resmi Kıbrıs toplantısında, iki egemen eşit devlet temelinde ve KKTC’nin eşit statüsünün tanınmasıyla resmi müzakerelere başlanabileceğini Birleşmiş Milletlere ve tüm dünyaya duyurduklarını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı, Cenevre’deki bu toplantıda, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da kendisinin ilk kez sunduğu bu öneriye tam destek verdiğine işaret ederek, o günden beridir Türkiye’nin çeşitli uluslararası toplantılarda ve temaslarında Kıbrıs Türk tarafının yeni önerisine tam destek verdiklerini tüm dünya ile paylaştıklarını belirtti.

Tatar, Kıbrıs Türk tarafının yeni siyasetine göstermiş olduğu desteklerinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na teşekkürlerini sundu.

“BİZİM ORTAK ZEMİNDEN ANLAYIŞIMIZ; EGEMEN EŞİTLİĞİMİZ VE EŞİT ULUSLARARASI STATÜDÜR”

 Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kıbrıs konusuna ilişkin bugün yaptıkları değerlendirmelerde ilişkin olarak, şunları söyledi:

“Bugün gelinen noktada, yaptığımız değerlendirmelerle, biz, eğer resmi müzakere sürecine geçeceksek, bu önerilerimizin kabul edilmesini bekliyoruz. Sayın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri geçen nisan ayında Cenevre’de yaptığımız toplantılarda ve geçen eylül ayında New York’taki üçlü toplantıda, kendisi de taraflar arasında ortak zemin bulunması durumunda resmi müzakere sürecine geçilebileceğini ifade etmiştir. Bizim ortak zeminden anlayışımızı, egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statü olarak gördüğümüzü sürekli olarak kendileri ile paylaşıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu temel hakkın; uluslararası anlaşmalardan kaynaklandığını ifade ederek, 1960 Antlaşmaları ile Kıbrıs’ta iki ayrı halkın ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki kurucu ortağı olduğunu anımsattı ve şöyle devam etti:

“Dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Güney’de Rum Cumhuriyetine dönüşmesiyle bizim devletin dışına itilmemiz ve haklarımızın işgal edilmesi noktasında bize uygulanmakta olan haksızlıkların büyük bir insan hakları ihlali olduğunu ve bu çağda olmaması gereken ambargo, izolasyon ve kısıtlamalar gibi bir takım uygulamaların hala Kıbrıs Türk halkına uygulanmakta olduğunu uluslararası toplumla paylaşıyoruz.”

TATAR’DAN ANASTASİADİS’E GYÖ’LER KONUSUNDA YANIT: “BU ÖNERİLERİ YOK HÜKMÜNDEDİR”

Cumhurbaşkanı Tatar, Cenevre’deki gayri resmi Kıbrıs toplantısında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusundaki önerilerini Türk tarafı ile paylaştığını anımsatarak, geçen günlerde Anastasiadis’in kendisine bir mektup göndererek bu konuyu yeniden gündeme getirdiğini belirtti ve şunları söyledi:

“Ercan’ın direkt uçuşlara açılması için Ercan’ın BM denetimine; Gazimağusa Limanı’nın direkt ticaret açılması için AB denetimine ve Maraş’ın BM’ye iadesi… Ve aynı zamanda, bu koşullar içerisinde, Türkiye Cumhuriyeti limanlarının kendilerine açılması ve Ercan’ın BM’ye devriyle de, fır hattının tek fır hattı olarak buradaki hava sahasının aleyhimize çevrilmesine dönük bir takım beklentileri vardır. Bunları bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Bunu açıklamış bulunmaktayız, ancak geçenlerde tarafıma göndermiş olduğu mektupta bunları ifade etmektedir. Dolayısıyla, temcit pilavı gibi bizim kabul etmediğimiz bu önerileri sürekli gündeme getirmektedir. Bizim bunları kabul etmemiz mümkün değildir, çünkü bunların altındaki niyet otoriteyi Kıbrıs Cumhuriyetine daha fazla yaymak ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal etmektir. Bütün bunları çok iyi bilmekteyiz, dolayısıyla bunları kabul etmemiz mümkün değildir. Bu önerileri yok hükmündedir.”

“İŞ BİRLİĞİ ÖNERİLERİMİZİ YAKIN BİR ZAMANDA KARŞI TARAFA SUNACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında devamla şu ifadelerde bulundu:

“Bizim için önemli olan; iki tarafın iş birliği ile bundan sonra her iki halka da faydalı olacak bir takım önerileri gündeme getirmektir. Sürekli olarak Birleşmiş Milletler yönetiminde ve gözetiminde yapılan toplantılarda Türk tarafı bunları gündeme getirmektedir. Bütün bu süreçleri, elbette, Anavatanımız ve garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti ile de istişare içerisinde yapmaktayız. Bugün de yapılan toplantılarda çeşitli detaylar konuşulmuştur, ayrıntılara girilmiştir. Bu konuda, Kıbrıs Türk tarafı da, karşı tarafa da kendi önerilerini, yani iki tarafın iş birliği ile her iki tarafın da yararına olabilecek iş birliği önerilerimizi yakın bir zamanda sunacağız.”

“TÜRKİYE’NİN DOĞU AKDENİZ’DEKİ DENGELERİ SÜRDÜRMESİNDE KKTC İLE İŞ BİRLİĞİ ÖNEMLİDİR”

Gelinen aşamada, Doğu Akdeniz’de, dünyanın farklı merkezlerinde, özellikle Ukraynada yaşananların, artık dünyada farklı dengelerin oluşmakta olduğuna işaret ettiğini kaydeden Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu gelişmeleri yakından izleyen güçlü bir devlet olarak Doğu Akdeniz’deki dengeleri sürdürmesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile iş birliği fevkalade önemli ve değerlidir. Biz bu anlayışla biz iş birliğimizi en yakın temasla sürdürmekteyiz ve bunun bahtiyarlığı içindeyiz. Yunanistan’ın Ege adalarına yönelik girişimlerini de büyük bir rahatsızlıkla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de izliyoruz. Uluslararası anlaşmalara ve sözleşmelere ihlal anlamında olan bu girişimlerini kınıyoruz ve Kıbrıs’ta da benzer durumların olmaması için bütün mücadeleyi de sürdürmekteyiz.”dedi.

TATAR VE ÇAVUŞOĞLU SORULARI YANITLADI

Açıklamaların ardından Tatar ve Çavuşoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Tatar, "Rum tarafının güven yaratıcı önlemler kapsamında görüşmelerin başlatılması yönündeki ifadelerini ve uluslararası camiayı bu anlamda yönlendirilmeleri" üzerine gelen bir soru üzerine, “KKTC egemenliğine zarar verecek veya aşağılayacak herhangi bir öneriyi asla kabul etmemiz mümkün değildir, bizim için yok hükmündedir. Bana göre yapılan öneri çirkindir.” dedi.

“Şimdi oynanan oyunun amacının KKTC’nin otoritesini ve egemenliğini sulandırmak ve zaman içerisinde Kıbrıs Türk toplumunu azınlık noktasına getirecek şekilde federasyon tezini tekrardan gün yüzüne çıkarmak olduğunu” belirten Tatar, “Bizim artık öyle bir tezimiz yoktur” şeklinde konuştu.

Konuya ilişkin olarak, Çavuşoğlu ise, federasyon konusunda ısrarcı olan Rum Yönetiminin, 54 yıl boyunca federasyonla ilgili tüm önerileri reddederek, farklı inisiyatifler ortaya koymaya çalıştığına işaret ederek, şu an yapılanların Maraş açılımından rahatsızlık duymalarından dolayı olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Rum halkının da Maraş’taki mülkünü kullanmak istediğini ve bunun en doğal hakları olduğunu kaydederek, her iki toplumun buradan faydalanması adına KKTC’nin bu açılımını desteklediklerini açıkladı.

ÇAVUŞOĞLU: “AMAÇLARI KKTC’Yİ BYPASS EDEREK, DOĞRUDAN BİZİMLE GÖRÜŞMEK. BUNA MÜSAADE ETMEYİZ”

Bazı uluslararası örgütler ve ülke temsilcilerinin Rum tarafının “yeni” önerilerinin değerlendirilmesi için kendilerine geldiklerini ancak bu temsilcilere de bu önerilerin geçmişte de ortaya konulduğunu gösterdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, KKTC’yi bypass ederek doğrudan kendileriyle görüşmeye çalıştıklarını, buna müsaade etmeyeceklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, son zamanlarda “gerilimi artırabilecek” açıklamalara ve Yunanistan Başbakanı Kriakos Miçotakis’in Rum tarafına yapacağı ziyaretin Türk tarafına karşı stratejinin değerlendirilmesi yönünde olacağı iddialarına da değinerek, bunların kendileri için önemsiz olduğunu ifade etti ve geçmişte de Türkiye’nin dışlandığı birçok toplantı ve formatların yapıldığını ancak bunların hepsinin hükümsüz kaldığını kaydetti.

“Biz gerginlikten yana değiliz, işbirliğinden yanayız. Doğu Akdeniz’de hakça paylaşımdan yanayız” şeklinde konuşan Çavuşoğlu, Yunanistan’ın adımlarını eleştirerek, “Türkiye bize saldıracak” şeklinde ağlamak yerine, Türkiye’nin gücünden ve imkanlarından yararlanmaları gerektiğini söyledi ve sorunların çözümü için işbirliğine açık olduklarını yineledi.

Çavuşoğlu, bu ziyaretlerin amacının kimseyi kışkırtmak olmadığını, kendi çalışmalarını yürüttüklerini, bu çalışmaların adanın geleceği için önemli adımlar olduğunu dile getirdi.

TATAR: “TEMENNİMİZ ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN BİR ŞEKİLDE MARAŞ AÇILIMINI AŞAMA AŞAMA GERÇEKLEŞTİRMEK”

Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’a yönelik bir sonraki adımın ne olacağı sorusunu da yanıtlayarak, Maraş’ın KKTC sınırları içerisinde olduğunu tekrardan vurgulamak istediğini belirtti ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde Maraş açılımını aşama aşama gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

Maraş’ın kısa sürede 500 binden fazla insanın ziyaret ettiği fevkalade bir destinasyon olduğuna dikkat çeken Tatar, eski sakinlerin de başvurabilmesi için de ne gerekiyorsa yaptıklarını, bu kapsamda Rum yönetiminin baskılarına rağme” 459 başvuru olduğunu kaydetti ve bu sayının artacağına inanç belirtti.  

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.