İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Hasan Sarpten: “Kızılçam ağacının yangın handikabı olduğu doğru”

Hasan Sarpten: “Kızılçam ağacının yangın handikabı olduğu doğru”

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, Çam ağacının Kıbrıs’ın kültürel bir ağacı olduğunu ancak Kızılçam ağacının yangınlarda bir handikap oluşturduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 29/06/22 17:15
okuma süresi: 3 dak.
Hasan Sarpten: “Kızılçam ağacının yangın handikabı olduğu doğru”

Ülkemizde 1995 yılından sonra yaşanan en büyük yangın felaketi ardından söz konusu bölgelerde “ağaçlandırma” çalışmaları ve bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Orman Bakanlığı’nın KKTC’ye yapacağı destek ve hibeler de gündemde…

Yangın sonrası hızla ağaçlandırma çalışmaları yapılamıyor; bu konuda belli bir sürenin geçmesi, yangının olduğu bölgelerde toprağın belli bir süre dinlenmesi  gerekmesi gibi bazı teknik detaylar var.

Konu hakkında Kıbrıs Postası’na konuşan Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, Çam ağacının Kıbrıs’ın kültürel bir ağacı olduğunu ancak Kızılçam ağacının yangınlarda bir handikap oluşturduğunu söyledi.

Bununla ilgili bazı açıklamalar yaptıklarını belirten Sarpten, öncelikle yeşillendirme çalışmaları ile ilgili bir adım atılmadan önce belli bir süre beklenmesi gerektiğini; Kalkanlı yangınında da kötü bir tecrübe yaşandığını ve aynısının yaşanmaması gerektiğini ifade etti.

EN AZ ‘BİR YIL’ İŞ MAKİNALARI ARAZİYE GİRMEMELİ”

“Yangın alanı yetişkin ağaçların ve topraktaki tohumun bol olduğu bir alan” diye konuşan Sarpten, en az ‘bir yıl’ özellikle iş makinalarının araziye girmemesi gerektiğinin özellikle altını çizdi. Sarpten, “İlk aşamada yakından gözlem yapılmalı” dedi.

1 milyon fidan getirileceğinin ve dikilmesinin şu aşamada doğru olmadığını belirten Sarper, “Kalkanlı yangınında da aynı şey yapıldı, özellikle odun sektörüne çok ciddi rant oluştu”

“EN ÖNEMLİ İŞ RESTORASYON”

1 milyon fidan dikilse bile bunun 1 milyon ağaç olacağı anlamına gelmediğini vurgulayan Sarpten, yapılacak en önemli işin ‘restorasyon’ olacağından bahsetti.

Ormanda sadece ağaçlar değil yaşayan bir sürü canlı ve küçük bitkiler de var onlara da fırsat verilmeli diye konuşan Sarpten, “elbette gözlemler ve bekleme sonucunda gerekli takviye yapılacak ve yapılmalı” dedi.

Öte yandan Sarpten, özellikle iş makinalarının bu alana girmemesi gerektiğinin altını çizdi.

“KIZILÇAM AĞACININ DA YANGIN HANDİKABI OLDUĞU DOĞRU”

Sarpten, “Her ağacın artı ve eksi tarafları var olduğu gibi ‘Kızılçam Ağacının da yangın handikabı olduğu doğru” dedi.

Ancak Kızılçam Ağacının KKTC’nin kültürel bir ağacı olduğu konusuna da değinen Sarpten, “Şöyle yaklaşmalıyız; artık tüm dünyanın trendi ormandaki ağaçların çeşitli türdeki ağaçlar ekiliyor olması” dedi.

“SON 2 YILDIR SAĞLIKLI FİDAN YETİŞTİRİLEMİYOR”

 Sarpten, “Zeytin, Harnup, Laden, Merzin, Ardıç gibi ağaçlar da dikilmeli” diye konuşarak, ithal fidanlarla bunun yapılmasını da doğru bulmadığından bahsederek “Orman dairesi yeterli fidan yetiştirmiyor ve sağlıklı bir fidan yetiştirilmesi son 2 yıldır yapılmıyor bu açığı kapatmalıyız” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.