İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Şerife Gündüz: İklim krizi ve kuraklık tüm sorunların önünde gelmelidir

Şerife Gündüz: İklim krizi ve kuraklık tüm sorunların önünde gelmelidir

Prof. Dr. Şerife Gündüz, geleceğin iki krizi olduğunu bunlardan birinin iklim diğerinin ise kuraklık olduğunu belirtti. Gündüz, “İklim krizi ve kuraklık ekonomik sorunların önünde gelmektedir” vurusugunu yaptı. 

Yayın Tarihi: 06/08/22 11:59
Güncelleme Tarihi: 06/08/22 12:43
okuma süresi: 4 dak.
Şerife Gündüz: İklim krizi ve kuraklık tüm sorunların önünde gelmelidir

Paris Anlaşması’na göre Dünya'nın ortalama sıcaklığının en fazla 2 °C olması gerektiği ve bu hedeflere ulaşmak için birçok faaliyetin şart olduğu biliniyor. En önemlilerin arasında fosil yakıt kullanımının bırakılması ve et tüketiminin azaltılması var.

Prof. Dr. Şerife Gündüz, iklim krizini Kıbrıs Postası’na değerlendirerek, geleceğin çok büyük iki sorunu olduğunu ifade etti. Gündüz, kuraklık yönetiminden ziyade, ‘kriz yönetimi’ yapılması gerektiğini vurguladı. 

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporlarına işaret eden Gündüz, I"sınma 1.5°c’de dahi her 10 yılda bir kuraklık oluşma sıklığı yüzde 50, 2°c’ye ulaşması halinde ise yüzde 70 oranında artacaktır” ifadelerini kulladı. Gündüze, bu durumun dünya için çok büyük bir sorun olduğundan bahsetti.
Gündüz sıcaklığın 1.5°C’de tutulma senaryolarının çok da gerçekçi görünmediğini kaydetti.
Konuyla ilgili sürekli toplantılar yapıldığını anlatan Gündüz, gezegenin geleceği ile ilgili çok ciddi adımların atılmadığından bahsetti.

“TARIMSAL ÜRETİMİ ETKİLEYEN KURAKLIK SON 20 YILDA YÜZDE 29 ARTTI”

Dünya’da ‘tarımsal üretimi etkileyen kuraklığın’ son 20 yılda yüzde 29 arttığının altını çizen Gündüz, iklim krizi ile birlikte tarımsal üretimin de tehlikede olduğuna vurgu yaptı. “Son 50 yılda Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre doğal felaketlerin yüzde 50’sini kuraklık oluşturmaktadır” ifadelerini kullanan Gündüz, son 50 yılda kuraklık nedeniyle milyonlarca insanın yaşamını yitirdiğini vurguladı. Gündüz, bunun yüzde 90’ının ise kurak ve yarı kurak, gelişmekte olan ülkeler olduğunu kaydetti.

Gündüz, İklim krizi nedeniyle olağan üstü sıcaklıklar yaşanmakta olunduğunu ve hava olaylarının şiddetinin artış gösterdiğini belirtti.

“YAĞMURLAR SELLER ŞEKLİNDE YAĞIYOR”

Yağmurların seller şeklinde yağdığını, yıllık yağış ortalamalarının üzerine saatler içerisinde ulaşılabilecek sağanaklar oluştuğunu belirten Gündüz, bu olayların can ve mal kayıplarına neden olduğuna dikkat çekti. Gündüz, bir taraftan şiddetli yağmurların, bir taraftan kuraklığın ve şiddetinin arttığını ifade etti.

Gündüz, “BM’ye bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü'ne (DMÖ) göre, sel ve sıcak hava dalgaları gibi olaylar küresel çapta 3 trilyon Euro’ya mal olmuştur” dedi. 

“Ülkemiz kuraklık, seller, yüksek sıcaklıklar ve yangınlarla karşı karşıya...” uyarısında bulunan Prof. Dr. Şerife Gündüz, hem maddi kayıplar hem de can kayıpları ile karşı karşıya olunduğunu belirtti. 

Kuraklık verilerine bakıldığında, 2020-2021 üretim yılında kuraklık haritaları incelendiğinde toplam 61 köyün kuraklıktan etkilendiğinin bakanlık tarafından açıklandığına değinen Gündüz,  Meteoroloji Dairesi'nin verilerine bakıldığında, orada da yaşanan kuraklıkları görebileceğimizi ifade etti.

 Gündüz, “Örneğin, Nisan 2022 ayı meteorolojik verilerinde bu ‘çarpıcı’ olarak yer almaktadır” dedi.

“YAKLAŞIMIMIZ KURAKLIK YÖNETİMİNDEN ZİYADE KRİZ YÖNETİMİ OLMALI”

Buna bağlı olarak verim kayıpları ve gıda krizinin de karşılaşacağımız önemli sorunlar arasında yer aldığını kaydeden Gündüz, “Burada ki yaklaşımımızın kuraklık yönetiminden ziyade kriz yönetimi olması gerekmektedir”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.