İÇ HABERLER
okuma süresi: 25 dak.

2010'da, 36 yıllık havayolu tarih oldu, 700 çalışan işsiz kaldı

2010'da, 36 yıllık havayolu tarih oldu, 700 çalışan işsiz kaldı

<P>36 yıllık milli havayolu Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) içine düştüğü mali krizden kurtulamayarak "tarih olması", Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 2010 yılının en önemli olaylarından biri olarak hafızalarda kalacak.</P>

Yayın Tarihi: 25/12/10 10:21
okuma süresi: 25 dak.
2010'da, 36 yıllık havayolu tarih oldu, 700 çalışan işsiz kaldı
A- A A+

Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi Konsolide Fonu İnkişaf Sandığı ve Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı'nın eşit iştiraki ile KKTC Şirketler Yasası Fasıl 113 esasları çerçevesinde 4 Aralık 1974 tarihinde Lefkoşa'da bir limited şirket olarak kurulan ve 3 Şubat 1975'te faaliyete başlayan KTHY, 2010 yılında iflas kararı alarak tasfiye edildi.

Borçları yaklaşık 140 milyon doları bulan KTHY'nin kurtarılması için yapılan tüm girişimlere ve Atlasjet ile girilen ortaklığa rağmen KTHY iflas etti ve 700 çalışan işsiz kaldı.

EN GÜVENLİ HAVAYOLU SEÇİLDİ AMA…

Mali krizde bulunan KTHY'deki olaylar 2010 yılı başında patlak verdi.

2 Şubat'ta Avrupa'da 6 ülkede toplam 40'tan fazla meydanda, habersiz olarak yapılan "Yabancı Uçak Güvenlik Denetimi"nde (SAFA), Türkiye Cumhuriyeti Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne (TC-SHGM) bağlı 17 havayolu arasında birinci sırada yer alarak en güvenli havayolu unvanına layık görülen KTHY, bunun sevincini yaşamaya fırsat bulmadan 9 Şubat'ta çalışanların eylemleri ile karşı karşıya kaldı.

Sosyal Sigorta ile İhtiyat Sandığı primlerinin 8 aydan beri yatırılmamasını, Ocak maaşlarının sadece yarısının ödenmesi ile 14'üncü maaşlarının ödenmemesini protesto amacıyla eylem yapan Kıbrıs Türk Hava Yolları çalışanlarının örgütlü bulunduğu Kıbrıs Türk Hava Taşıyıcıları Sendikası (Hava - Sen), maaşlardan yüzde 7.5 oranındaki kesinti yapılması ve Bakanlar Kurulu kararıyla 60 günlük grev yasağı getirilmesini protesto amacıyla yeni eylemler yaptı.

137 ÇALIŞANIN DURDURULMASI VE EYLEMLER

4 Mart'ta KTHY'de yeniden yapılanma, mali ve ekonomik sıkıntının giderilmesine yönelik olarak 137 kişinin durdurulması ve hizmet sözleşmelerine 15 Temmuz 2010 tarihi itibarıyla son verileceğinin açıklanması ise gerginliği artırdı.

Hava-Sen, Kıbrıs Türk Hava Yolları'ndaki son gelişmeler konusunda muhalefet partilerinin temsilcileriyle toplantılar yapıp eylemlerini artırırken, dönemin Başbakanı Derviş Eroğlu, KTHY'den Temmuz ayında işlerine son verileceği açıklanan 137 kişinin işsiz kalmayacağını; başka bir şirkete veya gerekirse devlete alınacaklarını açıkladı.

HAVA-SEN üyesi Kıbrıs Türk Hava Yolları çalışanları, Bakanlar Kurulu'nun aldığı grev yasağından sonra kaldırdığı grevi direniş eylemine dönüştürdü.

Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) çalışanları, Ercan Havalimanı'nda şok grev eylemi yaptı. Grev nedeniyle KTHY'nin yapılması gereken Ercan çıkışlı 4 seferi yapılamadı.

Kıbrıs Türk Havayolları (KTHY) çalışanlarının Ercan Havaalanı'ndaki eylemi varılan mutabakatla askıya alınırken, mutabakat gereği, 137 kişiye gönderilen işten durdurma ihbarları ile ilgili KTHY İcra Kurulu'nun aldığı karar geçersiz kılındı.

MECLİS'TE KOMİTE OLUŞTU

Bu arada Meclis Genel Kurulu, 15 Mart tarihli toplantısında "KTHY hakkında araştırma komitesi kurulmasını" oybirliğiyle kabul etti.

Meclis'teki dört muhalefet partisinin birlikte sunduğu "Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın mevcut durumunu" ortaya koymaya yönelik araştırma yapılmasına yönelik önergeyi görüşen Meclis Genel Kurulu'nda iktidar partisi UBP milletvekilleri de önergeye olumlu oy kullandı. Komite çalışmalarına başladı.

5 BİRLİK KTHY'YE TALİP OLDU

Hükümet, KTHY'nin yaşatılmasına yönelik çalışmalarını sürdürerek sendika ve sivil toplum örgütlerinden destek talep eden açıklamalar yaparken, turizm sektörünün farklı bölümlerinde faaliyet gösteren 5 birlik, 16 Mayıs tarihinde yaptıkları açıklamada, KITSAB, KITOB, RESBİR, KITREB ve KAİB Kıbrıs Türk Hava Yolları'na talip olduğunu bildirdi.

ORTAKLIK İÇİN KOMİTE VE YENİ YÖNETİM

KTHY konusunda arayışlarını sürdüren hükümet, aldığı Bakanlar Kurulu kararı ile, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) milli hava yolu olarak yaşamına devam etmesi gerektiği değerlendirmesini yaparak, bu bağlamda ekonomik faaliyetleri çerçevesinde şirkete ortak alınmasını kararlaştırdı.

KTHY'ye ortak bulma çalışmasını sürdürmek üzere ilgili 5 bakanın katılımıyla bir komite oluşturuldu ve bu gelişmenin ardından da Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Atakan ile yönetim kurulu üyeleri Mehmet Zeki Karahanoğlu, Prof. Dr. Ferhat Erişir ve Barış Kökoğlu görevlerinden istifa ettiklerini açıklandı.

Atakan imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, hükümetin ve devletin ilgili kurullarının önünü açmak için bu kararın alındığı belirtildi.

26 Mayıs'ta gerçekleştirilen genel kurulla Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın yeni yönetim kurulu belirlendi. Yönetim Kurulu Taner Derviş, Fikret Çavuşoğlu, Niyazi Bekiroğlu, Şahab Aşıkoğlu ve Ruhi Kabraman'dan oluştu. Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) Yönetim Kurulu, Fikret Çavuşoğlu'nu oybirliğiyle KTHY Yönetim Kurulu Başkanı seçti.

ÖNCELİK KTHY

Bu arada Nisan'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından kurulan yeni hükümetin Başbakanı İrsen Küçük, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) içinde bulunduğu mali sıkıntının hükümetin öncelikleri arasında yer aldığı açıklamalarını yaparken, yeni yönetim kurulundan öneri beklediklerini, ihale gerekiyorsa onu da yapacaklarını belirtti.

Haziran ayı başında Maliye Bakanı Ersin Tatar, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Türkay Tokel, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın kurtarılması için çalışmalar yapmak üzere Ankara'ya gitti ve ihale açıldı.

Açılan ihale yoğun tepkilere neden olurken, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) için sadece işletme ortaklığı prensibiyle çıkılan ihalenin, acil ve ivedi yapılmasının, KTHY'nin sahip olduğu değerlerin korunmasına yönelik olduğunu vurguladı.

MUHALEFETLE GÖRÜŞME

İktidar partisi UBP; Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile ilgili çıkılan ihale konusunda Meclis'te temsil edilen CTP, DP, TDP ve ÖRP ile toplantı yaptı ve KTHY'nin durumunu bu partilerle değerlendirdi.

Ardından Demokrat Parti (DP), Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) işletme ortaklığı ihalesi aleyhine Lefkoşa Kaza Mahkemesi'nde dava açtı ve buna bağlı olarak da ara emri talebinde bulundu. Ancak DP'nin bu talebi reddedildi.

İHALEYE ATLASJET'TEN TEKLİF VE OLAYLAR

Haziran ayı KTHY için tam bir kriz ayı oldu. Mali krizdeki Kıbrıs Türk Hava Yolları'na (KTHY) 5 yıl süreyle işletme ortağı bulunması için açılan ve muhalefet partileriyle bazı sivil toplum örgütlerinin, süresinin kısa olması nedeniyle eleştirdiği ihaleye sadece Atlasjet şirketi teklif sundu.

KTHY Yönetim Kurulu, Atlasjet Havayolları'nın sunduğu teklifi değerlendirmek için yapacağı toplantı öncesi ve sonrası KTHY çalışanlarının protesto gösterileri ve eylemleri arasında yapıldı.

Atlasjet tarafından verilen teklifin ihale kutusundan çıkmaması gerginliği tırmandırdı.

KTHY içinde soruşturma başlatılıp KTHY Yönetim Kurulu olayı polise intikal ettirirken, Bakanlar Kurulu, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) konusuyla ilgili olağanüstü toplanarak, Atlasjet ile müzakerelerin sürdürülmesi kararı aldı.

Kıbrıs Türk Hava Yolları'nda ihaleye sunulan teklif zarfının ihale kutusundan çıkmamasıyla ilgili soruşturma çerçevesinde polis, 5 KTHY çalışanını tutukladı. KTHY çalışanları ise tutuklamaları
protesto amacıyla Lefkoşa Polis Müdürlüğü'ne yürüdü.

Kıbrıs Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şahap Aşıkoğlu'nun görevinden istifa ettiği açıklamaları ise, KTHY Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Çavuşoğlu tarafından yalanlandı.

EYLEM KOMİTESİ OLUŞTU

Bazı siyasi partiler ve sendikaların katılımıyla KTHY'deki son gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda, Türk-Sen, Dev-İş, KTOEÖS, Hür-İş ve KTAMS'ın yer aldığı eylem komitesi oluşturularak, komitenin alternatif çözüm önerileri üretilmemesi ve ihalede ısrar edilmesi halinde, belirleyeceği program çerçevesinde eylem gerçekleştirme kararı alındı. Komite bunun ardından süreç boyunca çeşitli eylemler düzenledi.

27 sendika tarafından düzenlenen ve Hava Sen'in Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) yapılandırılmasına yönelik önerilerinin değerlendirildiği toplantının ardından ise "KTHY Platformu" oluşturuldu.

ATLASJET VE TC'DEN AÇIKLAMA

Bu arada Atlasjet Havacılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ihalesine teklif verdiklerini hatırlatarak, ''Biz bu ihaleye girdik, çünkü Kıbrıs'ta başlattığımız ciddi yatırımlarımız var, onları riske edemeyiz. KTHY markasının yaşaması gerekiyor. Bu markaya zarar gelirse Ada'daki bütün yatırımlar zarar görecektir'' dedi.

TC Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da açıklamasında, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) Şirketi'nin, borçları yüzünden zorlandığını ifade ederek, ''Ortada peşkeş çekilecek, kıyak yapılacak bir şey yok. 130 milyon lira borç var, bir yanda da işletmeciliğini yapmakta zorlanan bir şirket var'' ifadesini kullandı.

BAŞBAKAN'DAN YENİ ÖNERİLER

Başbakan İrsen Küçük, bu gelişmelerin ardından Haziran'da Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bazı öneriler açıkladı.

Başbakan İrsen Küçük, Başbakanlık'ta yaptığı açıklamada, 3 ay süreyle KTHY çalışanlarının maaşlarından yüzde 35, siyasilerden yüzde 10, kamu çalışanlarından da yüzde 5 kesinti yapılmasını önerdi.

Küçük, bu önerilerinin siyasi partiler ve sendikalar tarafından kabul görmesi halinde, KTHY'ye ortak alınmayacağını belirtti. Ancak bu öneri kabul görmedi.

ATLASJET VE PEGASUS'DAN ÖNERİLER

Sözkonusu önerinin reddedilmesinin ardından Atlasjet ve Pegasus'dan gelen önerilerin değerlendirilmesine yoğunlaşılırken, Başbakan İrsen Küçük Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) konusunda Atlasjet ve Pegasus şirketlerinden gelen teklifleri değerlendirme ve geliştirme müzakerelerinin sürdüğünü, ancak kararı KTHY Genel Kurulu'nun vereceğini söyledi.

Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) ortaklarından Ada Havacılık'ın İstanbul'da yer alan genel kurulunda, şirket ortaklarını temsilen 4 kişinin Lefkoşa'da yapılacak KTHY genel kuruluna katılması kararı alındı.

KTHY UÇUŞLARI ASKIDA - ERCAN'DA GREV

Ve tüm bu gelişmelerin ardından 21 Haziran'da Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın tüm uçuşlarının askıya alındığı açıklandı.

Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) uçuşlarının TC Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından askıya alınmasını protesto eden Hava - Sen Ercan Havaalanı'nda grev başlattı.

Uçuşları askıya alınan Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY), biletli yolcuların mağdur olmasını engellemek için diğer hava yolları ile temaslarda bulundu, Atlasjet Havayolları'nın, İstanbul - KKTC arasında karşılıklı ek seferler yapacağı açıklandı.

OLAYLI KTHY GENEL KURULU

Bu gelişmelerin ardından toplanan KTHY Genel Kurulu, Hava-Sen'in bakanlık önünde gerçekleştirdiği eylem sırasında çıkan gerginlik nedeniyle gecikmeli başladı. Bakanlık önünden ayrılan Hava - Sen üyeleri Ercan Havaalanı'na giderek oturma eylemi yaptı. Kıbrıs Türk Havayolları (KTHY) çalışanlarının önce terminal binasına, ardından aprona girme teşebbüsleri polis tarafından engellendi. Yaşanan arbede sırasında bir KTHY çalışanı yaralanırken, bir çalışan da polis tarafından tutuklandı. Eylem gece kaldırıldı.

İŞLETME RUHSATI 3 AY ASKIDA

Bu arada Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın işletme ruhsatının 21 Haziran 2010 tarihinden itibaren üç ay süreyle askıya alındığı bildirildi.

ATLASJET İLE ORTAKLIK KARARI

Pegasus Hava Yolları'nın, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) konusunda yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, KKTC'ye ''yeni bir şirket ile yola devam edilmesini önerdiklerini ve bu önerinin prensipte kabul gördüğünü'' belirterek, "Pegasus'un KKTC devleti ile ortak şirket kurmasının söz konusu" olduğunu bildirmesinin ardından Kıbrıs Türk Hava Yolları Genel Kurulu'nun, Atlasjet'in yaptığı işletme ortaklığı teklifini uygun bulduğu açıklandı.

KTHY'nin işletme ruhsatının üç ay süreyle askıya alındığı 21 Haziran'dan bir gün sonra, Başbakan İrsen Küçük, Başbakanlık'ta uzun süren toplantılardan sonra yaptığı açıklamada, KTHY Genel Kurulu'nun Atlesjet'le uygun bulduğu 5 yıllık işletme ortaklığı teklifinin Bakanlar Kurulu tarafından da onaylandığını belirtti.

23 Haziran'da ise Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner düzenlediği toplantıda, Kıbrıs Türk Havayolları ile Atlasjet ortaklığının kar paylaşımında yüzde 50 - 50 olacağını; ancak hissede yüzde 50.01'in Atlasjet'e, 49.99'unun da KTHY'ye ait olacağını açıkladı.

Sözleşmenin 5 yıllık olacağını; ilk 6 ay, KTHY'nin yüzdürülmesi için KTHY olarak uçmaya çalışılacağını belirten Ersan Saner, bu sürede Atlasjet, KTHY'nin 40 milyon dolar olan borçlarını 10 milyon dolar veya altına çekmesi halinde Yönetim Kurulu'nda 3'e 2 idari temsiliyetle KTHY'nin mevcut şekliyle devam edeceğini, yeni şirket kurmaya ihtiyaç olmayacağını kaydetti.

HAVA - SEN YİM'E, TDP SAYIŞTAY'A

Bu arada, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Kıbrıs Türk Hava Yolları konusundaki iddialarını Başbakanlık Denetleme Kurulu'ndan sonra Sayıştay Başkanlığı'nın gündemine taşırken, Hava-Sen de KTHY'nin Atlasjet'le ortaklık anlaşması imzalanmaması için Yüksek İdare Mahkemesi'ne (YİM) ara emri başvurusunda bulundu, ancak talep reddedildi.

"YENİ KTHY"

Başbakan İrsen Küçük, 27 Haziran'da KTHY ile Atlasjet arasındaki görüşmelerde yaşanan sıkıntının aşıldığını ve anlaşma sağlandığını açıkladı.

Küçük, "Yeni KTHY" en geç Mayıs 2011'de uçuşa başlayacak" sözleriyle yaptığı açıklamada ortaklık şeklini şöyle bildirdi:

"1-Hükümet olarak KTHY isminin yaşatılması kararlılığımız olup uçuşlarına yeni şirketin kurulmasını müteakip Yeni Kıbrıs Türk Hava Yolları olarak uçacaktır.

2-Bu ortaklık anlaşması %50 - %50 kar ortaklığı ve %49 - %51 hisse ortaklığıdır.

3-Bu ortaklık Atlasjet ile minimum 5 yıllığına yapılmış bir ortaklıktır.

4-CAS Yer Hizmetleri Şirketi'nde görevine devam edecek 132 personel ve yurt dışında çalışan 38 personel hariç, kalan personelin %65'i işe alınacaktır. Genel olarak çalışan personelin 450 kişisi işine devam edecektir.

5-Tüm bilet kesmiş yolcularımız onurlandırılacak. Bu süreç içerisinde başka bir havayolu ile seyahat etmiş yolcularımıza (seyahat ettiği parkur) yeni bilet verilecektir.

6-12000 biletli yolcu Atlasjet tarafından ücretsiz taşınacaktır.

7-Yeni Kıbrıs Türk Hava Yolları en geç Mayıs 2011 tarihinde uçuşlarına başlayacaktır. Bu tarihe kadar tüm uçuşlar Atlasjet filosu ile ve Cyprus Turkish yazısı ile uçacaktır."

İHTİYAT SANDIĞI'NIN KTHY İSMİNİ SATIN ALMA KARARI

Aynı gün (27 Haziran), İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın önerisiyle Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) isminin yaşatılması amacıyla isim hakkına talip olma kararı aldı.

KTHY ismini 8 aylığına 1000 (bin) dolar karşılığında satın alma kararı alan İhtiyat Sandığı, isim hakkını Bakanlar Kurulu'nun göstereceği bir kuruma devredebilecek.

ÇALIŞANLAR BİNAYA ALINMADI - ANLAŞMA İMZALANDI

28 Haziran'da iş başı yapmak üzere Kıbrıs Türk Hava Yolları'ndaki (KTHY) işlerine giden çalışanlar içeriye alınmadı ve ardından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, KTHY ile Atlasjet arasındaki ortaklık anlaşmasının taraflar arasında imzalanarak yürürlüğe girdiğini açıkladı.

ATLASJET AÇIKLAMASI

Atlasjet, KTHY'yle ilgili projenin yürütülmesi çerçevesinde kendi üzerine düşen sorumluluklar için Türk Hükümeti'nden hiçbir kaynak kullanmayacağını ve tüm giderleri kendi öz kaynaklarından karşılayacağını açıkladı.

Atlasjet Havayolları'ndan yapılan yazılı açıklamada, Atlasjet'in yeni şirketin kuruluşu için gerekli 5 milyon USD sermayeyi ve mevcut biletli yolcuların taşınması içinde tahmin edilen, yaklaşık 15 milyon USD maliyeti üstleneceği ifade edilerek, "Bu yıl için bu projeye aktaracağı kaynak yaklaşık 20 milyon USD'yi bulacaktır" denildi.

KTHY'yle ilgili gelişmeler nedeniyle aksayan seferlerin düzenlenmesine yönelik çalışmalar çerçevesinde belirlenen bir haftalık uçuş listesi de açıklandı.

EYLEMLER VE ÇALIŞANLARA ÖDENEKLİ İZİN

Sendikalar 1 Temmuz'da Meclis önünde eylem yaptı. Hava-Sen, sendikaların Meclis önünde yaptığı eylemin tamamlanmasının ardından eylemini KTHY Genel Merkezi önüne taşıdı.

KTHY, çalışanlara birer cep telefonu mesajı göndererek, "tüm personele 1 - 10 Temmuz 2010 tarihleri dahil ödenekli izin verdiğini, uygun görülecek personelin göreve çağrılacağını" bildirdi. Bunun ardından çalışanlar eylemlerini sürdürdü.

BAŞBAKAN'IN BASIN TOPLANTISI

Başbakan İrsen Küçük, Temmuz ayı içerisinde basın toplantısı düzenleyerek, 2005 yılında THY'de ve dünya havacılığında yaşanan gelişmeler iyi etüt edilmeden KTHY'nin Türk Hava Yolları'ndan koparılmasının büyük bir hata olduğunu belirtti.

Küçük, "İkinci büyük hata ise, maalesef Hava Sen yetkililerinin tavrı nedeniyle yaşanmış ve 5 ay önce Türk Hava Yolları ile başlatılan KTHY'nin önce kurtarılması sonra THY ile ortaklık içine sokulması çabaları akamete uğratılmıştır" dedi.

YENİ HAVAYOLU İÇİN ANLAŞMA

Başbakan İrsen Küçük, Ağustos ayında, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nı (KTHY) ülke ve topluma geri kazandırma yönünde Türk Hava Yolları (THY) ile yeni bir çalışma başlattıklarını ve son aşamaya gelindiğini de açıkladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner ise, 5 Ekim'de yaptığı açıklamada, KKTC bayrağını yeniden göklerde taşıyacak yeni bir havayolu şirketi kurulması için Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Saner, anlaşmanın KKTC'de temaslar yapan Türkiye'nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'le görüşerek yapıldığını söyledi.

KTHY'NİN TASFİYESİ

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, içine düştüğü mali güçlükler nedeniyle sorunlar yaşayan Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY), başlayan haciz kararları sonrası tasfiye için olağanüstü genel kurula gitme kararı aldı.

Kıbrıs Türk Petrolleri, 18 Ekim'de 2.3 milyon TL hükümlü alacakları için KTHY'de haciz işlemleri başlattı.

KTHY Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Çavuşoğlu'nun yaptığı görüşmeler sonrasında, binadaki taşınabilir gayrı menkullerin sayılarak kayıt altına alınıp anahtarın yetkili emin olarak bölge muhtarına verilmesi kararlaştırıldı. Bu gelişme üzerine haciz işlemlerine ara verildi.

İFLAS KARARI

Kıbrıs Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu, 19 Ekim'de, şirketin içine düştüğü maddi sıkıntılar nedeniyle "iflas kararı" aldı ve 20 Ekim'de tasfiye için Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne başvurdu.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, yapılan başvuru çerçevesinde verilen şahadetler ve sunulan emareler ışığında 21 Ekim'de Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) tasfiyesine karar verdi.

Mahkeme ayrıca, Şirketler Mukayyidi ve Resmi Kabz Memuru'nu tasfiye işlemlerinin yürütülmesi konusunda görevlendirdi.

KÜÇÜK'TEN AÇIKLAMA

Başbakan İrsen Küçük, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın iflasının ardından 24 Ekim'de yaptığı açıklamada, kurulacak özel şirket niteliğindeki yeni hava yolunun, Mart 2011'de uçmasının hedeflendiğini açıkladı.

Küçük, adı "Kuzey Kıbrıs Türk Hava Yolları" olacak yeni şirketin finansmanının bir kısmını THY, bir kısmını da özel şirketlerden sağlayacaklarını kaydetti.

BAYRAM ÖNCESİ EYLEMLER VE SİYASİ PARTİLERİN TEPKİSİ

İflas eden ve hakkında tasfiye kararı verilen Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) eski çalışanları, Kurban Bayramı öncesinde, Eylül ve Ekim maaşlarının ödenmesi talebiyle Bakanlar Kurulu toplantısının yapıldığı Başbakanlık önünde eylem yaptı.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, 11 Kasım'da parti olarak KKTC'nin 27. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenecek olan kokteyl, resepsiyon ve yemek organizasyonlarına kısıtlama getirilerek tasarruf edilecek kaynağın KTHY çalışanlarına aktarılması önerisinin kabul görmemesi üzerine bu etkinliklere katılmama kararı aldığını açıkladı.

Ertesi gün Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP - BG) ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) yetkililerinin de KKTC'nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenecek resepsiyon ve yemeklere katılmayacakları açıklandı.

Bu arada, "Eylül - Ekim maaşlarını alamadıkları için bayramı parasız geçirecekleri" nedeniyle eski Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) çalışanları için gıda yardımı kampanyası düzenlendi.

YENİ HAVA YOLU ŞİRKETİNE İŞTİRAK KONUSUNDA İYİ NİYET PROTOKOLÜ

Özel sektör ve devlet ortaklığında kurulacak ve KKTC'nin bayrak taşıyıcısı olacak yeni havayolu şirketine iştirak konusunda "İyi Niyet Protokolü" 7 Aralık'ta Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile özel işletme temsilcileri arasında imzalandı.

İsmi ileriki günlerde belirlenecek ve gelecek yıl Mart sonu veya Nisan başı uçması hedeflenen yeni şirketin sahibi yüzde 60 ile özel şirketler olurken, devletin hissesinin yüzde 30 olacağı açıklandı.

Yeni şirket için sermaye, yönetim, temsil, yatırım, kar dağıtımı, kuruluş şartları ve benzeri konularda ortak bir görüşte buluşulması adına yeni çalışmaların yapılması için bir komite kurulması ve şirketin yeni isminin belirlenmesi kararı alındı.

Şirketin, 250 bin ABD doları değerindeki blok hisseleri, 100 bin dolar olarak yeniden düzenlenerek halka sunulacak.

YÜZDE 10 THY'NİN

8 Aralık'ta toplanan Bakanlar Kurulu, yeni havayolu şirketinin yüzde 60 oranındaki hissesinin özel sektöre, yüzde 30 oranındaki hissesinin devlete ve yüzde 10 oranındaki hissesinin Türk Hava Yolları'na ait olarak kurulması için karar aldı.

Yeni havayolu şirketinin Mart 2011 sonunda uçmasının planlandığı, yeni kurulacak şirketin ihtiyaç duyduğu personelin, eski KTHY personelinden alınacağı ve bu rakamın uçak başına 45 - 50 kişi olarak öngörüldüğü açıklandı.

Uçakların ya kiralanacağı ya da THY'den sağlanacağı, uçakların Mart 2011'de uçmaya başlayacağı belirtildi.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI'NA SUÇ DUYURUSU

Öte yandan 24 Aralık'ta avukat Barış Mamalı, 93 CAS çalışanı adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na "Suç Duyurusu" içerikli dosya sundu.

Dosyada, CAS çalışanlarının KTHY tarafından hukuken ödenmesi gereken yasal haklarının 22/92 sayılı İş Yasası ile 42/96 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası'nda teferruatlı ve açık bir anlatımla düzenlendiğine dikkat çekildi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.