İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Kalecik köyü muhtarı bile zehir saçan santralde işçilik yapıyor

Kalecik köyü muhtarı bile zehir saçan santralde işçilik yapıyor

İskele'ye bağlı Kalecik Köyü'nde elektrik enerjisi üreten santralin filtresiz bacalarından çıkan dumanlar, insan ve çevre sağlığını olumsuz etkilemeye devam ediyor. 2003 tarihinden itibaren Aksa firmasının çalıştırdığı santral bacalarına filtre takılması yasal zorunluluk iken, firma filtre takmamakta direniyor.

Yayın Tarihi: 12/01/11 08:50
okuma süresi: 3 dak.
Kalecik köyü muhtarı bile zehir saçan santralde işçilik yapıyor
A- A A+

Yasa gereği belirli bir ceza ödeyen firmanın, filtreyi ne zaman takacağı da belli değil. Kalecik halkı zaman, zaman dumanlara isyan etse de, köy içinden santralde istihdam edilenler olduğundan, halkın fazla sesi çıkmıyor. Kalecik Köyü muhtarı dahi santralde çalışıyor.

Kalecik Köyü'nde ikamet edenler, yıllardır bu havayı soluduklarını, firmanın bacalara filtre takmaması yüzünden çevrede olumsuz gelişmeler yaşandığını söylediler.

BİZİ ZEHİRLEMEYE KİMSENİN HAKKI YOK

Bahri Çakıcı: Uzun zamandır bu zehirli dumanları soluyoruz. Çeşitli girişimler yaptık, ama başaramadık. Muhtar santralde çalışıyor, köyden yine birkaç kişi orada çalışıyor. Bu sebepten köyde birlik sağlanamıyor. Bahçemdeki incir ağacı, öylesine güzel meyveler verirdi, şimdi meyve olmadan sulanıp dökülüyor. Arka bahçemde elli sandık arım vardı, ne olduysa arılar bir, bir tükendi, iki sandık arı kaldı. Köyün hakkını arayacak bir yetkili yok, resmen hayalet bir köyde yaşıyoruz. Biz santrale karşı değiliz, ama bizi zehirlemeye de kimsenin hakkı yok. Yasa ne diyorsa onu yapsınlar, filtrelerini taksınlar.

Selim Çakıcı: Bu santralin oradan kalkıp gitmeyeceğini biliyoruz. Biz santrale de karşı değiliz. Taksınlar filtrelerini bizi zehirlemesinler. Bugün Kalecik köyü şikayetçi, ama yarın diğer köylerde şikayetçi olacaklar. Kalecik Köyü'nde 4-5 kişi kanser hastası oldu. Hatta bir kişi de belediyede çalışıyor. Önümüzdeki yıllarda daha pek çok kişi, bu gazın etkisiyle hastalığa yakalanacak.

İskele halkına sağladığı istihdamla şikayetlerin önüne geçmeyi hedefleyen firmaya 'dur' demesi için bölgeliler; temiz ve dürüst siyaset adına halkın sesi, gözü ve kulağı olma iddiasıyla yola çıkan HAK'tan bu sorunu çözmesi için girişim başlatmasını istemişti.

"BUNA KİMSENİN HAKKI YOK"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan HAK Basın Danışmanı Ümit Bahşi, filtrenin maliyetinin 600 bin dolar olduğunu belirterek, 2011 yılının çevre yılı ilan edildiğini ancak en büyük çevre sorunuyla karşı karşı kalındığını söylemiş, "Zehir saçan bu havayı vatandaşa solutmaya kimsenin hakkı yok" demişti.

Haluk Doğandor - Star Kıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.