İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Devrim Barçın: Polis emekçileri anayasaya aykırı bir şekilde çalışıyor

Devrim Barçın: Polis emekçileri anayasaya aykırı bir şekilde çalışıyor

CTP Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın, Polis Genel Müdürlüğü bütçesinin görüşüldüğü sırada konuşma yaparak, polis emekçilerinin anayasaya aykırı bir şekilde, angarya çalıştırıldığını savunarak, bu konuda eleştirilerde bulundu,

Yayın Tarihi: 05/01/23 14:45
Güncelleme Tarihi: 06/01/23 09:31
okuma süresi: 4 dak.
Devrim Barçın: Polis emekçileri anayasaya aykırı bir şekilde çalışıyor

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda “2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” görüşmeleri devam ediyor.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Devrim Barçın, Polis Genel Müdürlüğü bütçesinin görüşüldüğü sırada Meclis kürsüsünde açıklamalarda bulundu. Barçın, polis emekçilerinin anayasaya aykırı bir şekilde, angarya çalıştırıldığını savundu.

“POLİS GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇESİ, POLİSİN İTİBARINI ZEDELER”

Maliye Bakanlığının, polisin çalışma sistemine gereken duyarlılığı göstermesini istedi. Barçın, polisin yıpranma payına ve emeklilik haklarına önem verilerek, yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini kaydetti. Barçın, bu bütçenin, piyasaya olan borçlara bakıldığında polisin itibarını zedelediğini de savundu. Polis bütçesini kalem kalem değerlendiren Barçın, ülkede kaynak olduğunu ve bu yüzden kurumlara gereken değerin verilmesini istedi.

CTP Milletvekili Barçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesine ilişkin konuştu.

Barçın, Türkiye’de emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda düzenlemeler yapıldığını, bu insanların işe başladıklarındaki koşullara göre emeklilik haklarını talep ettiklerini örgütlenerek isteklerini başardıklarını söyledi.

Barçın, KKTC’de Sosyal Sigortalar Yasası’nda emeklilikte yaşa takılanlar konusunda ise geçmiş yıllarda uygulamaların çalışanın aleyhinde değiştirilerek sadece yaş üzerinden emekli yaşının 50’den 60’a çıkarıldığını belirtti.

"YAŞA TAKILANLARA YÖNELİK NE YAPILACAK?"

Prim gün sayısına bakılmaksızın yaş baz alınarak emekli yaşının yükseltildiğini, 43 yıl çalışmak zorunda bırakılan kişiler bulunduğunu dile getiren Barçın, Türkiye’nin gerekli düzenlemeyi yaptığını, KKTC’de de bu konuda realist bir bakış açısıyla yaşı 55 yapma noktasında çalışma yapılması gerektiğini belirtti.

Barçın, KKTC’de 1 Ocak 2008 öncesi çalışıp emeklilikte yaşa takılanlara yönelik ne yapılacağını sordu.

1 Şubat 2012 yılında sadece yaşın yükselmeyip 25 yıl sigortaya prim yatıran bir kişinin emekli çıktığında minimum emekli maaşının bir asgari ücret almasına yönelik uygulamanın da yüzde 70’i oranında değiştirildiğini söyleyen Barçın, barem skalası üzerinden bir maaş yatırılması gerektiğini dile getirdi.

Barçın, Sosyal Sigortalıların asgari ücretin altında emekli maaş alamayacağına yönelik uygulamaya geri dönülmesi gerektiğini ifade etti.

İhtiyat Sandığı’nın Yönetim Kurulu oluşumunun “sorunlu olduğunu” savunan Barçın, bunun nitelik ve tecrübe aranarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Barçın, asgari ücretin, hayat pahalılığının altında kalması ve bütçe rakamları konusunda eleştirilerde bulundu.

Vardiya çalışan özel sektör emekçilerinin mağduriyet yaşadıklarını da dile getiren Barçın, vardiya ödeneklerinin yatırılmadığını söyledi, Buna örnek olarak da Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde gece çalışan güvenlik görevlilerini gösterdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.