İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Jale Refik Rogers: Genel Sağlık Sigortası için kapsamlı bir çalışma şart

Jale Refik Rogers: Genel Sağlık Sigortası için kapsamlı bir çalışma şart

Bağımsız Milletvekili ve Moleküler Genetik Uzmanı Jale Refik Rogers, Genel Sağlık Sigortası’nın hayata geçirilebilmesi için kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini ifade ederek, “Genel Sağlık Sigortası sistemine geçilmesi noktasında yıllardır cevaplanamayan sorular var. Bugün hala hükümetin fon oluşturma ve benzeri konularda cevabı olmadığını görüyoruz” dedi.

Yayın Tarihi: 24/01/23 12:12
okuma süresi: 5 dak.
Jale Refik Rogers: Genel Sağlık Sigortası için kapsamlı bir çalışma şart

Hal Yasası gibi yıllardır konuşulan, her ilgili bakanın vadettiği, hükümet programında standart olarak yer alan Genel Sağlık Sigortası konusu geçtiğimiz gün tekrardan gündeme geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, dün Meclis’te yaptığı konuşmada, Genel Sağlık Sigortası konusunda çalışıldığını belirterek, “Türkiye ile yapılan protokol ile birlikte KKTC'nin yasal düzenleme yapması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Bağımsız Milletvekili ve Moleküler Genetik Uzmanı Jale Refik Rogers, Genel Sağlık Sigortası konusunun Türkiye ile yapılan Sağlık Protokolü çerçevesinde Meclis’te yeniden gündeme gelmesi sonrası Kıbrıs Postası’na değerlendirmelerde bulundu.

Genel Sağlık Sigortası’nın uzun yıllardır ülkede tartışıldığını hatırlatan Rogers, “Bu uygulamanın yürürlüğe girebilmesi için öncelikle yıllardır cevaplanamayan fon oluşturma ve benzeri konuların cevaplandırılabilmesi gerekiyor. Bu yasal düzenleme Türkiye ile imzalanan protokolün bir parçası mı, değil mi tam olarak anlaşılmış değildir” dedi.

“FARKLI AÇIKLAMALAR GELİYOR, YILLARDIR CEVAPLANMAYAN SORULAR YİNE ASKIDA”

Rogers, konunun son 1 hafta içerisinde tekrardan gündeme geldiğini kaydederek, “Farklı açıklamalar geliyor. Yıllardır cevaplanmayan sorular yine askıda. Tam olarak ne yapılmaya çalışıldığı net değil” ifadelerini kullandı.

Hükümet yetkililerinin konuyla ilgili farklı farklı açıklamalarda bulunduğuna işaret eden Rogers, “Bakanlar Kurulu içerisinde belli ki bir iletişim eksikliği var, Genel Sağlık Sigortası sisteminin iki muhatabı olan Sağlık Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan protokol ile ilgili farklı açıklamalar geliyor...” diye konuştu.

Rogers, Genel Sağlık Sigortası’nın temelinde halkın sağlık hizmetine erişimini kolaylaştıracak bir uygulama olmasının yattığını kaydederek, “Bu uygulama hastalara doktor seçme hakkını tanıyor” dedi.

“GENEL SAĞLIK SİGORTASI İÇİN KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA ŞART”

Genel Sağlık Sigortası için bir ağ oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Rogers, “Bu uygulamaya geçilecekse doğru ve planlı bir şekilde projenin altyapısının oluşturulması önemlidir. Kapsamlı bir çalışma şart.” ifadelerini kullandı.

Rogers, altyapısı tamamlanmadan, kaynak yaratılmadan ve denetlenebilir bir ağ kurulmadan Genel Sağlık Sigortası’nın hayata geçirilmesi durumunda problemler yaşanabileceğini ve dünyadaki örneklerden ders çıkarılması gerektiğini söyledi.

Rogers, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde bile Genel Sağlık Sigortası sisteminde zaman içerisinde ciddi sorunlar yaşandığını ve hastaların sağlık hizmetlerine erişiminin zorlaştığını belirtti. 

“SÜRECİN YAKIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ VE GEREKEN KATKIYI KOYACAĞIZ”

Dünyada bu uygulamanın hem olumlu hem de olumsuz etkilerinin olduğunu ifade eden Rogers, “Uygulamanın aşamaları düzgün ve detaylı bir şekilde planlanması gerekiyor. Eğer Genel Sağlık Sigortası yasası söylendiği gibi meclise gelirse, sürecin yakından takipçisi olacağız ve gereken katkıyı koyacağız” diye konuştu.

Genel Sağlık Sigortası olmadan da hastalara sunulan hizmet kalitesinin artırılabileceğini savunan Jale Refik Rogers, şu anda kurulu olan mevcut sağlık sisteminin güçlendirilerek de bunun yapılabileceğini belirtti. 

“SAĞLIK MERKEZLERİ VE HASTANELERE EN TEMEL CİHAZLARI ALMAK İÇİN KAYNAK YARATAMAYAN HÜKÜMET, GENEL SAĞLIK SİGORTASI İÇİN NASIL FON OLUŞTURACAK”

Rogers, periferdeki sağlık ocakları ve sağlık merkezlerini güçlendirerek halkın kendi bölgesinde sağlık hizmeti almasının sağlanabileceğini ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki yığılmaların önlenebileceğini, ancak bunun için bile kaynak ayrılmadığının altını çizerek, hastanelere veya sağlık merkezlerine ultra sound görüntüleme cihazı almak için bile kaynak yaratamayan mevcut zihniyetin genel sağlık sigortasının fonlanması için nasıl kaynak yaratabileceğinin merak konusu olduğunu söyledi. 

Sağlık alanında düzensiz bir yapı olduğunu vurgulayan Rogers, “Öncelik olarak eldeki imkanlar çerçevesinde bölgelerdeki sağlık ocakları gerek personel gerek altyapı açısından güçlendirilmelidir” açıklamasında bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.