İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Trafikte Güvenli Yaşam Derneği: Sadece ölüm meydana gelen noktalar değil, KKTC’nin tümü bir kara nokta...

Trafikte Güvenli Yaşam Derneği: Sadece ölüm meydana gelen noktalar değil, KKTC’nin tümü bir kara nokta...

Trafikte Güvenli Yaşam Derneği Başkanı Atila Aypar ve Başkan Yardımcısı Hüseyin Sevay, trafik güvensizliği meselesi ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuştu. Yaptıkları açıklamada, “Sadece ölüm meydana gelen noktalar değil, KKTC’nin tümü bir kara nokta...” ifadelerini kullandılar.

Yayın Tarihi: 01/02/23 11:10
Güncelleme Tarihi: 01/02/23 11:41
okuma süresi: 6 dak.
Trafikte Güvenli Yaşam Derneği: Sadece ölüm meydana gelen noktalar değil, KKTC’nin tümü bir kara nokta...

Trafikte Güvenli Yaşam Derneği Başkanı Atila Aypar ve Başkan Yardımcısı Hüseyin Sevay, Kıbrıs’ın kuzeyindeki trafik güvensizliği meselesi ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuştu.

Trafikte Güvenli Yaşam Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, 1990'lu yıllardan beri Kıbrıs'ın kuzeyinde değişik zamanlarda kurulan iki dernek tarafından bir trafik güvenliği mücadelesi verilmekle birlikte, bu derneklerin vizyonları arasında ciddi farklılıklar bulunsa da Kıbrıs'ın kuzeyinin ciddi bir trafik güvensizliği sorunu olduğunu her iki örgütte sürekli olarak ortaya koymuştur.

Açıklamada, bu mücadelenin yaklaşık ilk yirmi yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri'nde uzun yıllar lisanslı trafik mühendisi olarak çalışmış Kıbrıslı bir değer olan Taner Aksu'ya da zaman zaman başvurulduğu ancak bu zaman diliminde ciddi bir ilerleme kaydedilemediği belirtilerek, “Dolayısı ile yeni bir yaklaşımın gerekli olduğunu düşünen trafik güvenliğine duyarlı bir grup insanımız Taner Aksu'nun etrafında toplanmış ve 2010 yılının sonunda sonradan değişmiş ismi ile "Trafikte Güvenli Yaşam Derneği" (TGYD) kurulmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Dernek açıklamasında, kuruluşundan itibaren TGYD’nin somut projeler geliştirmiş ve eğitim, denetim, ve mühendislik ayakları üstünde inşa edilecek bir bütün trafik güvenliği sisteminin geliştirilmesi gerektiğini savunduğu dile getirildi.

“TRAFİKTE YAŞANAN ÖLÜMLER VE KALICI SAKATLIKLAR NE DURDURULABİLMİŞ, NE DE AZALTILABİLMİŞTİR”

Trafikte Güvenli Yaşam Derneği açıklamasında, aradan geçen yıllara rağmen, istisnai birkaç gelişme dışında trafik güvenliği için bir sistem geliştirilmemiş olduğu kaydedilirken, “Devlet yapısı içinde ise çok ciddi bir bilinçsizlik ve öngörüsüzlük hakim olmaya devam etmektedir, bu bilinçsizlik ve öngörüsüzlüğe bağlı olarak trafikte yaşanan ölümler ve kalıcı sakatlıklar ne durdurulabilmiş, ne de azaltılabilmiştir” ifadelerine yer verildi.

“KAVŞAKLARIN YAPISAL SORUNLARI ÇÖZÜLMEDİ”

Anlık hız denetleyici kamera sistemlerinin 2006 yılında devreye konmasının da hiçbir fark yaratmadığı söylenen açıklamada, yapısal hata ve eksiklikleri bulunan kavşaklarda meydana gelen ciddi çarpışmaların bahane gösterildiği buralara kameralar konulduğu ama kavşakların yapısal sorunlarının hiç çözülmediği dile getirildi.

“SADECE ÖLÜM MEYDANA GELEN NOKTALAR DEĞİL, KKTC’NİN TÜMÜ BİR KARA NOKTA...”

“Oysa sadece ölüm meydana gelen noktaların değil, KKTC'nin tümünün bir kara nokta olduğu gözden kaçırılmaktadır” şeklinde yapılan açıklamada, gelmiş geçmiş hiçbir yönetim trafik güvenliğini toplumsal bir öncelik yapmadığından her geçen gün artan bir trafik güvensizliği ile karşı karşıya olunduğunun açık olduğundan bahsedildi.

“VİZYON SIFIR ANLAYIŞINA GÖRE TRAFİKTE YAŞANAN KAYIPLARIN BAŞ SORUMLULARI SİSTEM TARAFINDA ÇALIŞANLAR”

Trafikte Güvenli Yaşam Derneği açıklamasında, KKTC trafiğinde meydana gelen ölümlerin dahi KKTC yönetimlerini ciddi adımlar atmaya ve dünyadaki başarılı uygulamaları örnek almaya itmediğini söyleyerek, trafikte tüm ölüm ve ciddi yaralanmaların önlenebilir olduğunu ortaya koyan "Vizyon Sıfır" anlayışına göre trafikte yaşanan kayıpların baş sorumlularının sistem tarafında çalışanlar olduğu belirtildi.

“‘DEVLET’ASLA HATA YAPMADIĞI İÇİN HİÇBİR DAVADA DEVLETİ HATALI BULMA YÖNÜNE BİLE GİDİLMEDİ!”

“Oysa KKTC'de tüm sorumluluk yol kullanıcılarına yüklenmekte ve sistem sürekli olarak aklanmaktadır. Belli ki, var olan yönetim anlayışından hareketle, KKTC'deki trafik sistemi dünyada sadece ve sadece yol kullanıcılarının hata yaptığı ilk ve tek sistemdir” açıklamasında bulunan TGYD, ‘devletin asla hata yapmadığı için’ bunca yıldır hiçbir hukuki davanın "devleti" hatalı bulma yönüne dahi gitmediğinin vurgusunu yaptı.

“Madem ‘devlet asla hata yapmaz’, o zaman trafiğimizdeki ölüm ve kalıcı sakatlıkların sıfırlanması bir yana, azalmasını bile beklemek bir hayal olmaya devam edecektir” diyen dernek, toplumun inisiyatifi dışında kontrolsüz bir şekilde artırılarak değiştirilen bir nüfus yapısının var olduğuna da değindi.

Talimat ile yönetilmenin kanıksandığı bir yerde ekonomik ve siyasi çatının toplumun üstüne çöktüğünü görmemek için simsiyah gözlükler giymek gerektiğinden bahsedilen açıklamada, her geçen gün zamların alım gücünü zayıflattığı ve siyasi belirsizliğin gelecek kaygısını artırdığı bir ortamda insanların ‘normal’ davranmasını beklemenin de farklı bir hayalcilik türü olduğu vurgulandı.

“SORUNUN TEMEL MÜSEBBİBİ YÖNETİM REJİMİ”

“KKTC normal bir yer olmadığı için buradaki trafik güvensizliğini sadece trafik sistemi çerçevesinde çözmek de mümkün değildir” ifadelerini kullanan TGYD,  Sorunun temel müsebbibinin ise buradaki yönetim rejimi olduğunu söyledi.

“TOPLUMA HİZMET VERMEMEK İÇİN KURGULANAN SİSTEMDEN BAŞKA BİR ŞEY BEKLENMEZ”

Bunca yaşanmış acıya rağmen iyiye doğru hiçbir ciddi adımın atılmamasının nasıl başarılabildiğini başka türlü açıklamanın mümkün olmadığından bahsedilen açıklamada, “Topluma hizmet vermemek için kurgulanan bir sistemden başka bir şey zaten beklenmemesi gerekirdi” ifadeleri kullanıldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.