İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Ortak Mutabakat metninde Kıbrıs tartışma konusu oldu!

Ortak Mutabakat metninde Kıbrıs tartışma konusu oldu!

Türkiye’deki 6’lı masanın Ortak Mutabakat Metninde Kıbrıs’ta yol haritasına ilişkin doğrudan “federasyon” temelli bir atıf olmaması yanında “iki devlet” politikası da yok…

Yayın Tarihi: 04/02/23 13:31
Güncelleme Tarihi: 04/02/23 14:18
okuma süresi: 6 dak.
Ortak Mutabakat metninde Kıbrıs tartışma konusu oldu!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti (DP) ve Saadet Partisi'nden (SP) oluşan 6'lı masanın 9 ana başlık altındaki 75 alt başlıktan oluşan 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni' tartışılmaya devam ediyor…

İttifak bileşeni parti temsilcilerini “krizden kurtuluş reçetesi” olarak ifade ettiği 240 sayfalık metin 9 ana başlık 75 alt başlık ve 2 bin 300’den fazla vaatten oluşuyor.

İsimlerini “Millet İttifakı” olarak güncelleyen Türkiye’deki 6’lı masanın Ortak Mutabakat Metninde yer alan Kıbrıs ifadeleri dikkat çekti.

Metinde Kıbrıs’ta yol haritasına ilişkin doğrudan “federasyon” temelli bir atıf olmaması yanında “iki devlet” politikası da yok

Bunun yerine metinde “Kıbrıslı Türklerin kazanılmış haklarını koruma ve iki toplumun egemen siyasi eşitliğini sağlama hedeflerinden” söz ediliyor…

Ortak Mutabakat Metni AİHM kararlarını uygulamaktan, ABD ile müttefiklik ilişkisini karşılıklı güvene dayanarak ilerletmekten, AB müzakerelerine geri dönmekten, Kıbrıs’ta iki toplumun egemen siyasi eşitliğinden bahsediyor.

Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin "yalnızlaştırıldığına" atıfla çoklu müzakereden bahsediliyor... 

Ortak mutabakat metninde Kıbrıs, “milli dava” olarak tanımlanıyor.

Öte yandan metinde “Milli davamız olan Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması amacıyla KKTC’nin ve Kıbrıslı Türklerin kazanılmış haklarını koruma ve iki toplumun egemen siyasi eşitliğini sağlama hedeflerini gözeteceğiz.” İfadelerine yer veriliyor…

"iki toplumun siyasi eşitliği…" ifadesi Kıbrıs sorununda öteden beri kullanılan hatta bir BM parametresi olarak siyasi mülahazalara konu olan, Kıbrıs’ta liderler arası görüşmelerde öteden beri özellikle Türk tarafının ön planda tutmaya gayret ettiği bir söylem…

Mutabakat metnindeki söz konusu ifadeler Türkiye’de hem iktidarın hem de kendisini ulusalcı olarak tanımlayan kesimlerin tepkisini çektiği ifade ediliyor.

Tepkilere neden olan ifadeler şu şekilde:

"-Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yalnızlaştırılmasının önüne geçecek, deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasında, hidrokarbon kaynaklarının paylaşımında çoklu müzakere süreçleriyle sonuç alınmasına öncelik vereceğiz.

-Milli davamız olan Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması amacıyla KKTC’nin ve Kıbrıslı Türklerin kazanılmış haklarını koruma ve iki toplumun egemen siyasi eşitliğini sağlama hedeflerini göstereceğiz."

“ANNAN PLANI YA DA BAŞKA BİR PLANA İŞARET ETMİYORUZ… ANNAN PLANI’NDA ‘EŞİT DÜZEYDE MÜZAKERE’ İFADESİ VARDI”

Konuyla ilgili bir köşe yazısı kaleme alan Haber Türk yazarı Nagehan Alçı, Kıbrıs bağlamında temaslarını derlediği yazısında şu bilgilere yer verdi;  

Metnin dış politika bölümünü İYİ parti adına hazırlayan emekli büyükelçi ve partinin genel başkan yardımcısı Sayın Ahmet Erozan’a ve Deva partisi adına hazırlayan emekli büyükelçi ve parti genel başkan yardımcısı Sayın Abdurrahman Bilgiç’e sordum…

Erozan, ‘Annan Planı ya da başka bir plana işaret etmiyoruz Nagehan Hanım, biz herhangi bir çözüm empoze etmekten yana değiliz. İstiyoruz ki Kıbrıslı Türkler kafa kafaya verip kendi gelecekleri için bir karar versinler.” dedi.

Ahmet Bey 6’lı Masa adına konuşmadığının, kendi yorumlarını ifade ettiğinin özellikle altını çizdi, ben de buraya not düşeyim ancak metinde işaret edilen zaten tam da Sayın Erozan’ın tarif ettiği çerçeve.

Sözlerine şunları da ekledi: “Türkiye’nin aşırı müdahaleci tutumunun çözümü kolaylaştırmadığı ortada. Milli davanın çözümü için Kıbrıslı Türklerin de irade ve isteklerinin önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Bilgiç de Annan Planı’na işaret etme gibi bir amaçlarının olmadığını söyledi.

Dedi ki “Bu bir konsensüs metni Nagehan Hanım. Elbette KKTC ile işbirliği, istişare olmalı ama Annan Planı’ndan farkı şu: Biz egemen ifadesini kullanıyoruz. Annan Planı’nda ‘eşit düzeyde müzakere’ ifadesi vardı.”

Peki, bu ne demek oluyor?

6’lı Masa iki devletli çözüm mü yoksa federasyon ya da konfederasyon mu öneriyor? İki devletli çözümde "egemen siyasi eşitlik" nasıl sağlanır?

Bu sorulara istinaden Sayın Bilgiç şu yorumu yaptı:

“Sonuçta ortak bir sorun var. Türkiye garantör ülke. KKTC’yi yalnızca biz tanıyoruz, diğer yerlerde de tanınması için çalışılması, Kıbrıslı Türklerin iradelerinin sürece yansıtılması ve ilerleyen süreçle birlikte yeni dinamiklerin göz önüne alınması gerekiyor. Artık Doğu Akdeniz’e Çin’in, Rusya’nın da ilgisi var. Buradaki stratejik dengeler değişti. Biz yeni şartların ışığında müzakere ederek ilerlenmesi gerektiğine inanıyoruz.”

Abdurrahman Bilgiç ilginç bir detay da verdi:

“Deva Partisi olarak ideolojik yaklaşımlardan yana değiliz. Dava sözcüğünü eylem planlarımızın hiçbir yerinde göremezsiniz ama bunun tek bir istisnası var, o da Kıbrıs. Bir tek Kıbrıs’ta bu bir milli davadır dedik. Ortak metinde de bu ifade var. Sonuçta önemli olan müzakerelerle meseleleri çözmek.

Ege’de de aynı şeyi söylüyoruz. Gemi tacizleri, tahriklerin domine ettiği değil, oturup konuşabildiğimiz bir ortamın oluşabildiği bir sürece evrilmek lazım ama tabii bu tek taraflı irade ile olmaz. Biz hariciyecilerin çok kullandığı bir ifade vardır, tango için iki kişi gerekir. Karşı tarafın da bu niyette olması önemli.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.