İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Güven Bengihan: Hükümet, yaşanan üzüntüyü fırsata çevirmeye çalışıyor

Güven Bengihan: Hükümet, yaşanan üzüntüyü fırsata çevirmeye çalışıyor

KTAMS Genel Başkanı Güven Bengihan, geçmişte Kızılay ve AFAD gibi yardım maksatlı toplanan paraların gerçek maksadı dışında kullanılmasından ötürü, insanların yapılan bu katkıların doğru adreste kullanılmayacağı yönünde bir endişesi olduğundan bahsetti. Bengihan, "Hükümet, yaşanan üzüntüyü fırsata çevirmeye çalışıyor" dedi.

Yayın Tarihi: 15/02/23 10:25
okuma süresi: 5 dak.
Güven Bengihan: Hükümet, yaşanan üzüntüyü fırsata çevirmeye çalışıyor
Özel Haber

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Genel Başkanı Güven Bengihan, Kıbrıs Postası’nda Canan Onurer’in sunduğu “Sabahın Haberleri” programına telefonla bağlantı gerçekleştirerek, devletin maaşlardan yapacağı “deprem kesintisi” hakkında görüşlerini bildirdi.

Bengihan açıklamasında “Bu ülkede yaşayan herkesin depremzedelere katkı sağladığını biliyoruz. Herkes, kendi gücüne göre gönüllülük esasına dayalı olarak gereken katkıyı yapıyor ve yapmaya da devam edecektir” dedi.

Örgüt olarak yardım ve dayanışmanın gönüllülükle olabileceğini düşündüklerini ifade eden Bengihan, hükümetin böylesine önemli günlerden geçerken, Yasa Gücünde Kararname ile meclise gitmeden karar çıkarması doğru olmadığını söyledi.

Bengihan sözlerine şöyle devam etti:

“DEVLET, KENDİ YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ HERKESTEN ÇIKARMAYA ÇALIŞMAKTADIR”

 “Anayasa, 75. maddede vergi ile ilgili düzenlemelerin yasa ile düzenlenmesi gerektiğini ifade etmektedir. Bu hükümet, yasa gücünde kararname çıkartarak, bu konuda bir karar üretmiştir. Gerekçe olarak da dünya genelinde yaşanan Koronavirüs ve sosyal ve ekonomik etkilerin devam etmesi, Rusya Ukrayna savaşının dünya ekonomisi üzerindeki etkileri, ülke ekonomisinin etkilenmesi, döviz kurlarını artışı ve 6 Şubat’ta meydana gelen deprem nedeniyle ortaya çıkan kayıpların giderilmesi, depremden zarar gören kişilerin tazmini veya rehabilitesinin veya her türlü ihtiyacının karşılanması ilerleyen süreçte ortaya çıkabilecek doğal afet ve depremle mücadele kapsamında, eğitim, sağlık, sivil savunma ve itfaiye alanındaki ihtiyaçların sağlanması amacıyla hazırlanmıştır.

Yani sadece depremzedelere kaynak maksadıyla çıkarılmamıştır. İlerleyen süreçle de ilgili devletin kendi yükümlülüklerini bu ülkede yaşayan herkesten çıkarmaya çalışmaktadırlar. Bu sürenin bir yıllık devam etmesi düzenlenmektedir. Sadece muafiyet olarak, sosyal yardım, engelli maaş ve cemile yardımları ile ikramiyelerle, kıdem tazminatları bunun dışında bırakılmıştır. Bütün brüt maaşlar üzerinden kesinti yapılacaktır.

“İNSANİ DUYGULAR SUİSTİMAL EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Geleceğe yönelik olası bir duruma yönelik katkı yaratmak için bir yıllık bir gelir çalışması yapıyorsunuz. Bunu yasa gücünde kararname ile yapmaya çalışıyorsunuz. Her kesimi ilgilendiren bir konuda, aceleye getirerek emeklisinden asgari ücretliye kadar herkesten kesinti yapılması büyük bir yanlıştır. İnsani duygular suiistimal edilmeye çalışılıyor."

“HÜKÜMET, YAŞANAN ÜZÜNTÜYÜ FIRSATA ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYOR”

"Yardım yapılması konusunda bu ülkede kimsenin itirazı yoktur. İnsanlarımız yardım yapmıştır, yapmaya devam edecektir" şeklinde konuşan Bengihan, birilerinin bunu fırsata çevirme gayesi içinde olması, geçmişte Kızılay ve AFAD gibi yardım maksatlı toplanan paraların gerçek maksadı dışında kullanılmasından ötürü, insanların yapılan bu katkıların doğru adreste kullanılmayacağı yönünde bir endişesi olduğundan bahsetti.

Bengihan, bunun en çok tepki koyulan konu olduğunu söyleyerek, "Bugünkü hükümete güven konusunda, kesintilerin doğru yerde kullanacağına yönelik endişelerimiz var" dedi.

Bir yıl boyunca depremzedelere yardım yapılmayacağının açıkça belirtildiği gibi, itfaiye, sivil savunma ve eğitim konusunda olağanüstü koşullar için kaynak yaratmaya çalışıldığının da aşikar olduğuna değinen Bengihan, "Yaşanan üzüntüyü fırsata çevirme durumları var" dedi.

“KÜLLİYE MALİYETİ DEPREMZEDELERE AKTARILSIN”

Bengihan, ülkede ki insanların isyan ettiği bir gerçeğin olduğunu dile getirerek, "Biz para toplama ve destek yapma konusunda gayret gösterirken, külliyenin yapımına tam hızla devam edilmesi doğru değildir" dedi.

Depremzedelere konut ve çadır gibi şeylerin tedarik edilmesi durumunda, külliyenin 600 milyona yakın bir maliyeti olacağının bilindiğine de değinen Bengihan, bu paranın külliye veya meclis olarak yapılmasının söz konusu olmaması gerektiğini söyledi.

"İnşaatın bir an önce durdurularak, depremzedelere katkı olarak kullanılması gerekmektedir" diyen Bengihan, inşaat devam ederken maaşlardan kesinti yapılmasının da kabul edilmeyeceğini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.