İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Deportlu depremzede krizi… Adıyaman’da “ağır hasarlı” bir evde kalan Barış Gürbüz ülkeye gelemiyor

Deportlu depremzede krizi… Adıyaman’da “ağır hasarlı” bir evde kalan Barış Gürbüz ülkeye gelemiyor

İşlediği bir suçtan dolayı 2018 yılında deport edilen ve deprem sonrası Adıyaman’da ağır hasarlı bir evde tek başına kalan 23 yaşındaki Barış Gürbüz’ün ülkeye girişine izin verilmiyor. Ülkede 2022 yılından beri vatandaş statüsünde bulunan Gürbüz ailesi, çocuklarının ülkeye gelebilmesi için yetkililere çağrıda bulundu. Barış Gürbüz’ün can güvenliğinin tehlikede olduğunu belirten Gürbüz ailesi, “Çocuğumuzun yanımıza gelip güvenli bir şekilde yaşamasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Yayın Tarihi: 24/03/23 15:45
okuma süresi: 6 dak.
Deportlu depremzede krizi… Adıyaman’da “ağır hasarlı” bir evde kalan Barış Gürbüz ülkeye gelemiyor

Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde evini kaybeden ve Kuzey Kıbrıs’ta ailesi bulunan binlerce depremzede, “insani ikamet izni” kapsamında KKTC’ye geldi.

Ülkeye gelen depremzedelere gerek Kıbrıs Türk halkının yaptığı yardımlarla, gerekse de yerel yönetimlerin katkılarıyla sağlıklı yaşam koşulları sağlandı.

KKTC’de işlemiş olduğu suçlardan dolayı geçmiş yıllarda deport edilen depremzedelerle ilgili ise “farklı bir tarife” uygulandı.

Bazı deportlu depremzedelerin yaşadığı mağduriyetlerden dolayı ülkeye girişine izin verilirken, bazılarının ise KKTC’ye gelişi engellendi…

DEPORTLU DEPREMZEDELERE FARKLI TARİFE UYGULANDI

Kendisine verilen uyuşturucu maddeyi başkasına götürdüğü gerekçesiyle 2018 yılında 3 ay cezaevinde yattıktan sonra deport edilen ve şu anda Adıyaman’da ikamet eden 23 yaşındaki Barış Gürbüz’ün ülkeye gelişine onay verilmezken, geçmiş yıllarda işlediği birçok suçtan dolayı ülkeden deport edilen 47 yaşındaki İsmail Karatepe isimli depremzedenin ise ülkeye girişine Bakanlar Kurulu kararı ile onay verildi.

Resmi Gazete’de 9 Şubat 2023 tarihinde yayımlanan ihraç emrini kaldırma kararında, İsmail Karatepe’nin kaldığı evin depremden dolayı yıkıldığı, İsmail Karatepe’nin eşi Güllü Karatepe’nin KKTC’de ikamet ettiği, “aile bütünlüğünün bozulmaması” amacıyla bu kararın alındığı belirtiliyor…

BARIŞ GÜRBÜZ’ÜN EVİNDE OLUŞAN AĞIR HASARLAR AFAD TARAFINDAN BELGELENDİ

İsmail Karatepe ile aynı deprem koşullarını yaşayan ve buna rağmen ülkeye girişine izin verilmeyen Barış Gürbüz’ün kaldığı evde de deprem sonrası ağır hasarlar oluşurken, söz konusu hasar T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından belgelendi.

AFAD tarafından verilen belgede, Barış Gürbüz’ün ikamet ettiği evin depremden dolayı “oturulamaz hale” geldiği ifade ediliyor…

GÜRBÜZ AİLESİ, ÇOCUKLARININ ÜLKEYE GELEBİLMESİ İÇİN YOĞUN MESAİ HARCIYOR

Öte yandan ülkede 2022 yılında vatandaşlık hakkı kazanan Barış Gürbüz’ün ailesi, çocuklarını deprem bölgesinden ülkeye getirtebilmek için yoğun bir mesai harcıyor.

Çocuklarını ağır hasarlı evden kurtarmak ve güvenli bir ortamda ikamet etmesini sağlamak isteyen Gürbüz ailesi, bir an önce yetkililerden bir adım bekliyor.

Barış Gürbüz’ün ebeveynleri, çocuklarının ülkeye gelebilmesi için verdikleri mücadeleyi Kıbrıs Postası’na anlattı.

NUSRET GÜRBÜZ: ÇOCUĞUMUZUN YANIMIZA GELİP GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE YAŞAMASINI İSTİYORUZ

Yaşanan süreç hakkında açıklamalarda bulunan Barış Gürbüz’ün babası Nusret Gürbüz, depremin olduğu günden itibaren birçok yetkiliyle görüştüklerini, fakat hiçbir sonuç alamadıklarını belirtti.

Nusret Gündüz, Başbakanlık’a, İçişleri Bakanlığı’na, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’ne ve KKTC Gaziantep Başkonsolosluğu’na, çocuğunun ülkeye gelebilmesi için dilekçe gönderdiğini kaydederek, “Oğlumuz Barış Gürbüz’ün dosyayı ve dilekçesi ise Bakanlar Kurulu’na sunulmadı” dedi.

Barış Gürbüz’ün Adıyaman’da babaannesi Fatma Gürbüz ile birlikte kaldığını, depremden sonra Fatma Gürbüz’ün KKTC’ye getirdiklerini dile getiren Nusret Gürbüz, “Fakat oğlumuz ülkeye gelemediği için hala Adıyaman’daki ağır hasarlı evde yaşamak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

Nusret Gündüz, “Bizim devlet yetkililerinden tek talebimiz, çocuğumuzun yanımıza gelip güvenli bir şekilde yaşamasıdır. Ona bir şans verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Daha önceki yıllarda ülkeden deport edilen İsmail Karatepe’nin deprem dolayısıyla ülkeye girişine izin verilmesine de değinen Gündüz, “Biz adil davranılmasını talep ediyoruz. Eğer bu imkan başka birlerine sağlanabiliyorsa, benim oğluma da sağlanabilir” açıklamasında bulundu.

SANİYE GÜRBÜZ: AİLE OLARAK PARÇALANMIŞ DURUMDAYIZ

Barış Gürbüz’ün annesi Saniye Gürbüz ise, “Ben bütün bakanlıklara gittim. Görüşmediğimiz kimse, çalmadığımız kapı kalmadı. Oğlumun ülkeye gelebilmesi için günlerdir uğraşıyorum” dedi.

Bütün uğraşlarına rağmen herhangi bir sonuç alamadıklarını söyleyen Saniye Gürbüz, “İki tane çocuğumuz var. Biri burada biri de Adıyaman’daki deprem bölgesinde…” ifadelerini kullandı.

Saniye Gürbüz, aile olarak parçalanmış durumda olduklarını vurgulayarak, “Aile bütünlüğünün sağlanması için böyle bir talepte bulunuyoruz” diye konuştu.

Çocuğunun topluma kazandırılması gerekiyorken, toplum dışı edildiğini aktaran Saniye Gürbüz, “Yasal olmayan hiçbir şeyi istemiyoruz. Belgesiz hiçbir işlem yapmıyoruz. Tek isteğimiz oğlumuzun yanımızda olmasıdır” açıklamasında bulundu.

Saniye Gürbüz, eğer sonuç çıkmaz ve oğlunun deprem bölgesinden ülkeye gelişine izin verilmezse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar başvuracaklarını da sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.