İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Teberrüken Uluçay: Yapılacak olağanüstü birleşimin konusu KIB-TEK’in özerkleştirilmesi olmalıdır

Teberrüken Uluçay: Yapılacak olağanüstü birleşimin konusu KIB-TEK’in özerkleştirilmesi olmalıdır

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, Perşembe günü olağanüstü birleşim için çağırıldıklarını ifade ederek, "Yapılacak olağanüstü birleşimin konusu KIB-TEK’in özerkleştirilmesi olmalıdır" dedi.

Yayın Tarihi: 10/04/23 12:10
Güncelleme Tarihi: 10/04/23 12:51
okuma süresi: 6 dak.
Teberrüken Uluçay: Yapılacak olağanüstü birleşimin konusu KIB-TEK’in özerkleştirilmesi olmalıdır

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Teberrüken Uluçay, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu 'Sabah Postası' adlı programa konuk oldu.

Hayatın gerektirdiği fonksiyonların elektriksiz yerine getirilemeyeceğini ifade eden Teberrüken Uluçay, “Ben geleceği düşünmek zorundayız dedim geçmişte eksiklik olduğunda herkes hem fikir zaten…” şeklinde konuştu.

“KKTC’NİN EN BÜYÜK EKSİKLİĞİ VE HANDİKAPI ENERJİ”

KKTC’nin en büyük eksikliği ve handikabının ‘enerji’ konusu olduğuna vurgu yapan Uluçay, “Enerji en doğal ihtiyaçtır ve bunu gidermek su içmek, ekmek yemek kadar zorunlu bir meseledir” dedi.

Uluçay, “Bizim Aksa ile bir sözleşmemiz var 1 yıl sonra bitecek ancak yine bu sözleşmenin içinde 3 yıl daha uzatılabileceği yazıyor” diyerek bu 4 yıllık süreç sonunda 2027 yılında olunacağını dile getirdi.

2027’nin önemli bir yıl olduğunu çünkü bu 4 yılda ülkenin ihtiyaç duyduğu elektriği planlama şansına sahip olunduğunun altını çizen Uluçay, “20-30 yılımızı planlamalıyız” dedi.

Meclis’te Hasan Taçoy’un eski dönemlerde ‘vizyon 35’ diye bir çalıştay yaptığını ve orada elektrik ihtiyacını uzmanların saptadığı rakamlar çerçevesinde ortaya koyduklarını’ dile getirdiğini söyleyen Uluçay, kendisinin hükümete bu verilerden yararlanıp yararlanmadığını sorduğunu ama cevap alamadığını kaydetti.

“Kullanmamaları ayrı bir konu ama ben nasıl kullanılacağını da söyledim arkadaşlara” diyen Uluçay, ekonomik sosyal konseyin masaya yatırılması gerektiğini bu yapıldığı zaman uzmanların gerekli verileri kendileri için sağlayacağını dile getirdi.

Uluçay, “Bizde tam burada bu 4 yıllık süreçte olası alternatif enerji kaynaklarının neler olabileceğinin önünü de açarak önümüzdeki 20-30 yıllık enerji arz güvenliğinin sağlanması için bir program yapacağız” diyerek, şu anda hayata geçirilmeye çalışılan Kamu ihale (değişiklik) Yasa Tasarısı’nın geçirilemeyeceğini kaydetti.

“Bu arkadaşlar ihale yasasını acele bir şekilde değiştirmek istiyorlar. İhale yasasını değiştirdiğiniz zaman 15 yıllık Aksa ile elden bir sözleşme yapma hakkı veriyor size bunu değiştirmeseniz de ihaleye çıktığınız zaman da yapma şansınız var zaten…” şeklinde konuşan Uluçay, yasal olarakta, mantık çerçevesinde de bu yolun var olduğunu ifade etti.

Uluçay, Başbakan Ünal Üstelin konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadığını, Erhan Arıklı’nın ise sözleşmeyi Türkiye’den gelecek kablo için yaptıklarını söylediğini dile getirdi…

“YAPILACAK OLAĞANÜSTÜ BİRLEŞİMİN KONUSU KIB-TEK’İN ÖZERKLEŞTİRİLMESİ OLMALIDIR”

Uluçay konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Önce bunu ne için yaptığımız bilelim. Kablo sorusunu soramıyoruz çünkü bilmiyoruz, tartışmalar bittikten sonra Üstel bir açıklama yaptı diyor ki, enterkonnekte sisteme bağlanma konusu olmazsa olmazımız bunu da onun için yapıyoruz…

Şirketle görüşüp görüşmediklerini sordum yine cevap alamadım, şirketle oturup konuşmadan kendi kendinize mi gelin güvey oluyorsunuz? Yasayı değişip gitseniz konuşmaya Aksa böyle bir misyonu olmadığını söylese ne yapacaksınız?

Bence Aksa’nın da görüşleri alınmamıştır… Türkiye seçimlerinden sonra Kıbrıs ‘ada bunun yansıması olacak. Perşembe günü olağanüstü birleşim için çağırıldık. Yaptığınız olağanüstü birleşimin konusu KIB-TEK’in özerkleştirilmesi olmalıdır. KIB-TEK’in özerkleştirilmesi alternatif enerji kaynakların planlamasının yapılması gereken dönemde çok büyük bir adım olur”

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin aslında herkes için bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Uluçay, Adıyaman İsias Otel’de kalan voleybol kafilesine işaret ederek, “Mağusa gerçekten enkaz halinde devam ediyor…” dedi.

Yaşanan deprem felaketinin beklenmedik bir olay olduğunu ve şampiyon olmaya giden çocukların maalesef böyle bir durumla karşı karşıya kaldığını dile getiren Uluçay, “Bundan sonrasını getiremiyorlar” diye konuştu.

“Onlar için ülkeyi daha iyi hale getirme sorumluluğuz var” ifadelerini kullanan Uluçay, depremden sonra öncesi gibi olmayacak diyen kişilerin de çok olduğunu kaydetti.

“HİÇBİR ŞEY DEPREMDEN ÖNCESİ GİBİ OLMAYACAK”

Uluçay, bu söylemlerin Türkiye’deki seçimler ile ilişkilendirildiğini ve kendisinin de hiçbir şeyin öncesi gibi olmayacağını dile getirdi.

Türkiye’de oldukça büyük ve geniş toplumu etkileyen bir depremin meydana geldiğini ifade eden Uluçay, “Bu çağda deprem yaşanabilir ama yaşandıktan sonra daha az zarar getirmesi açısından plan program yapmayan insanlara bir takım uyarı oldu” dedi.

Uluçay, deprem sonrasında birçok ülkede ve deprem tehlikesinin söz konusu olabileceği yerlerde nasıl önlemler alınabileceği, ülkede gelişimin nasıl planlanması gerektiğinin bir kez daha herkesin gündemine geldiğini söyledi.

“Kıbrıs adası çerçevesinde bu riskin varlığını göz önünde bulundurarak, incelemeler, güçlendirme çalışmaları ve ülkedeki imarın nasıl yapılması gerektiği ile ilgili uzun bir yol var” şeklinde konuşan Uluçay, KKTC’yi yönetenler için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile iş birliği içinde olmanın, deprem riskinin azaltılabilmesi ve bununla ilgili orta ve uzun vadeli planlamalar yapmanın ‘farz’ olduğunu ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.