İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Recep Tayyip Erdoğan KKTC ile “MEB anlaşması” yaptıklarını duyurdu

Recep Tayyip Erdoğan KKTC ile “MEB anlaşması” yaptıklarını duyurdu

Deniz yetkileri ve paylaşımı konusunda “Kıta Sahanlığı” anlaşmasından farklı olarak “MEB anlaşmasının” yapıldığına ilişkin KKTC’ye yansımış herhangi bir açık kaynak bilgi bugüne kadar bulunmuyordu.

Yayın Tarihi: 08/05/23 15:40
Güncelleme Tarihi: 08/05/23 16:30
okuma süresi: 3 dak.
Recep Tayyip Erdoğan KKTC ile “MEB anlaşması” yaptıklarını duyurdu

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kırklareli mitinginde KKTC ile Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması yapıldığı açıklandı.

“Bunları yaptık...” temalı icraat videosunda söylendiğine göre Türkiye, KKTC ile MEB anlaşması imzaladı…

Deniz yetkileri ve paylaşımı konusunda “Kıta Sahanlığı” anlaşmasından farklı olarak “MEB duyurusu, anlaşmasının” yapıldığına ilişkin KKTC’ye yansımış herhangi bir açık kaynak bilgi bugüne kadar bulunmuyordu.

2011'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan “Akdeniz’de Kıta Sahanlığı Sınırlandırması Hakkında Anlaşma Türkiye tarafından Birleşmiş Milletlere bildirilmişti.

Bir süredir uzmanlar, MEB anlaşmasının da yapılması gerektiğini, Türkiye’nin Akdeniz’de MEB ilan etmesi gerektiği, bu bacağın eksik olduğunu vurguluyorlardı.

Böyle bir anlaşmanın yapılmış olması halinde KKTC Anayasa'sının 90. maddesine göre meclis onayına ihtiyaç var. 

MEB Anlaşması nedir?

Münhasır ekonomik bölge (MEB) (İngilizce: Exclusive economic zone (EEZ)), Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca bir devletin deniz kaynaklarının araştırılması ve kullanılmasında su ve rüzgâr enerjisi de dâhil olmak üzere özel haklara sahip olduğu deniz bölgeleridir.

Bu alan devletin denize olan kıyı kenarından, denize doğru 200 deniz mili dışına kadar uzanır. Argo kullanımında, bu terim devletin kabul edilen karasularının tamamında ve hatta 200 millik sınırın ötesinde kıta sahanlığı içerecek şekilde kullanılmaktadır.

Genel olarak MEB, bir ülkenin karasularının ölçülmeye başladığı esas hatlardan itibaren denize/okyanusa doğru 200 deniz mili (370 km) kadar uzanır.[2] Bu kuralın istisnası ise, ülkelerin MEB'leri örtüştüğü / birbiri ile çakıştığı zamanlarda, diğer bir deyişle ülkenin karasularının ölçülmeye başladığı esas hatlardan itibaren diğer ülkeye ait deniz sınırına ulaşıncaya kadar 400 deniz mili (740 km) mesafe bulunmadığındadır. Böyle bir durum meydana geldiğinde ise, MEB devletlerin deniz sınırı tasvir edilerek belirlenir.[3] Genellikle bu gibi durumlarda MEB, en yakın devletin varsayılan sınırları ile örtüştüğü alandır.

Alanlarına göre sıralama

Bu listede bağımlı bölgeler (ıssız topraklar dâhil) egemen devletlere bağlı olarak gösterilmektedir ancak Antarktika üzerindeki hak iddialarını içermemektedir. MEB+TYA Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) artı toplam yüzölçümü alanı (TYA).

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.