Özdil Nami: (Türkiye’den gelen) Telefon kapandığı anda Tatar’ın politikası ışık hızıyla değişir
Eski Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanı Tatar’ın, Türkiye’nin Kıbrıs politikası değişirse görevini bırakacağı yönündeki açıklamalarını değerlendirdi. Bu açıklamaya herhangi bir ciddiyet atfetmediğini belirten Nami, “(Türkiye’den gelen) Telefon kapandığı anda Tatar’ın politikası ışık hızıyla değişir” dedi.
Eski Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Özdil Nami, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Ulaş Barış’ın hazırlayıp sunduğu ‘Gündem’ adlı programa konuk oldu.
Eski Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Nami, Kıbrıs sorunu noktasında gelinen noktayı ve olası çözüm ihtimallerini değerlendirdi.
KKTC’nin müzakere masasına geri dönmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Şimdiki politikayı kimse kabul etmiyor” açıklamasında bulundu.
“(TÜRKİYE’DEN GELEN) TELEFON KAPANDIĞI ANDA TATAR’IN POLİTKASI IŞIK HIZIYLA DEĞİŞİR”
Cumhurbaşkanı Tatar’ın, Türkiye’nin Kıbrıs politikası değişirse görevini bırakacağı yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Nami, “Bu açıklamaya herhangi bir ciddiyet atfetmedim. (Türkiye’den gelen) telefon kapandığı anda Tatar’ın politikası ışık hızıyla değişir” dedi.
Nami, “Türkiye eğer uygun görürse gereken manevra çok süratli şekilde yapılır. Ersin Tatar da buna çok süratli şekilde uyum sağlar” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs sorununun çözümü için en önemli konuların ‘enerji ve güvenlik’ olduğunu belirten Nami, “Türkiye ve batının özellikle buna ihtiyacı var. Batının kenetlenme sürecine girdiği bir noktada, NATO’nun en büyük ikinci ülkesi Türkiye’nin batıdan kopması kabul edilebilir değil” dedi.
“ENERJİ SORUNU ÇÖZÜLMEZSE, ÇATIŞMA DA KAÇINILMAZDIR”
Nami, Doğu Akdeniz’de enerji kaynaklı çatışmaların engellenmesi gerektiğini söyleyerek, “Enerji sorunu çözülmezse, çatışma da kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.
Doğu Akdeniz’deki çatışmanın engellenmesi için Kıbrıs sorunun ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Nami, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Kıbrıs sorunu dediğimiz konu, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) girme sürecini en fazla baltalayan konu oldu. Bu sorun şimdi de Doğu Akdeniz’de enerji ile ilgili iş birliğini engelleyen en önemli faktör oldu. Türkiye’nin seçim sürecinde Kıbrıs ile ilgili sergilediği milliyetçi söylemler üzerinden bir tutumu vardı. Artık seçim bitti. Başka ihtiyaçlar öndedir.”
“KIBRIS SORUNU DEVAM ETTİĞİ SÜRECE TÜRKİYE BATI İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLAMAZ”
Nami, Kıbrıs sorunu devam ettiği sürece Türkiye’nin batı ile iş birliği içinde olamayacağına vurgu yaparak, “Türkiye’nin rotayı tekrardan doğru yöne çevireceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Hem Batı’nın hem Türkiye’nin çıkarları doğrultusuna Kıbrıs sorununun tekrar masaya yatırılacağını öngördüğünü kaydeden Nami, “Bu noktada Rum tarafının kendine çeki düzen vermesi gerekecek” açıklamasında bulundu.
Nami, KKTC’nin uluslararası alanda tek kabul gördüğü yerin Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında kurulan müzakere masası olduğunu dile getirerek, “Müzakere masasından kendimizi çektiğimiz anda biz uluslararası alanda yokuz aslında” dedi.
“ERSİN TATAR TÜRKİYE’DEN BAŞKA HİÇBİR YERE GİDEMİYOR”
KKTC’nin BM ile istişare ortamından geri çekilmesinin doğurduğu sonuçlara da değinen Nami, “Şu anda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Türkiye’den başka hiçbir yere gidemiyor. İngiltere’ye bile gittiğinde sadece Kıbrıslı Türkleri ziyaret edebiliyor” ifadelerini kullandı.
Nami, “Ersin Tatar’ı Türki cumhuriyetlerin devlet başkanları bile telefonla aramıyor. Ancak Türkiye’de bir etkinlik varsa onlarla bir araya gelebiliyor” diye konuştu.
Türkiye’deki seçim sonuçları ve yeni açıklanan kabine ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Nami, “Seçimin sonucu kimseyi şaşırtmadı. Bir değişiklik olacağını çoğu çevreler beklemiyordu” dedi.
“ERDOOĞAN AÇIKLADIĞI YENİ KABİNE İLE BİR DEĞİŞİMİN İŞARETİNİ VERDİ”
Nami, yeni kabine ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir değişimin işaretini verdiğini belirterek, “Türkiye’de faizleri düşürerek enflasyonu düşürme anlayışının doğru bir yaklaşım olmadığını söyleyen Mehmet Şimşek maliyenin başına getirildi” ifadelerini kullandı.
Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başlamasını ‘önemli bir değişiklik’ olarak yorumlayan Nami, “Bunun arkasından Merkez Bankası’nın bağımsızlığı gibi adımlar atılırsa ekonomide olumlu değişiklikler olabilir” diye konuştu.
Nami, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendine yakın isimleri yine kendi etrafında tuttuğunu söyleyerek, “Erdoğan’ın önceki kabinede ağırlığı olan isimlere yeni kabinede yer vermemesi, bazı politikalarda da bir yenilik olacağının işareti gibi” açıklamasında bulundu.
“TÜRKİYE EKONOMİSİ ŞU ANDA ÇOK CİDDİ BİR SIKINTI İÇİNDE”
Türkiye ekonomisinin şu anda çok ciddi bir sıkıntı içinde olduğuna dikkat çeken Nami, “Faizi düşürerek enflasyonu düşürme yaklaşımının son derece yanlış bir yaklaşım olduğunu zaten herkes biliyordu” dedi.
Nami, Türkiye’de uygulanan yanlış ekonomik politikaların verdiği zararların telafi edilmesi gerektiğini aktardı ve konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Bunun iki yolu var. Ya Türkiye batı ile oturup doğru ekonomik politikalara geçiş politikası yapılır ve yeni süreç başlar, ya da elde avuçta ne varsa parası olan ülkelere varsa satılır. Umarım ikinci alternatif tercih edilmez. Çünkü bu sermayeyi tüketmek gibi bir şeydir. Türkiye’nin üretmek ve katma değer yaratmak üzerine bir kalkınma modelini seçmesi lazım. Benim tahminim bu yapılacak. Türkiye’nin üreterek ve katma değer yaratarak ekonomiyi düzeltmesi için batı ile uyumlu olması gerekiyor. Çünkü mal ve hizmetlerinizin en büyük alıcısı batıdır. Yeni Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da bu politikayı ilerletecek bir rol oynayacağını düşünüyorum.”
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.