İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

‘Tarih’ olması beklenen plastik poşet yasağı 1.5 yıl süreyle ertelendi

‘Tarih’ olması beklenen plastik poşet yasağı 1.5 yıl süreyle ertelendi

Kıbrıs’ın kuzeyinde, 1 Haziran 2023 itibarıyla plastik poşetlerin ücretli veya ücretsiz, promosyon ya da kampanya ile verilmesini yasaklama kararı alan hükümet, bu süreyi 1 buçuk yıl daha uzattı.

Yayın Tarihi: 07/06/23 15:25
Güncelleme Tarihi: 07/06/23 15:45
okuma süresi: 6 dak.
‘Tarih’ olması beklenen plastik poşet yasağı 1.5 yıl süreyle ertelendi

UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti, Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Tüzüğü’nde yaptığı değişiklikle, 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi planlanan plastik poşet yasağını 1 buçuk yıl süreyle erteledi.

Plastik poşet yasağının ertelenmesi ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan güvenilir kaynaklar, Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Tüzüğü’nde yapılan değişikliğin başlıca sebebinin; ülkede faaliyet gösteren plastik tesislerinin kapanmasını, çalışanların işsiz kalmasını engellemek ve plastik üretiminde kullanılmak üzere yeni alınan makinelerin atıl olmaması için yasağı ileri bir tarihe ertelediği belirtildi.

DOĞAN SAHİR: POŞETİ KALDIRIYORUM YA DA ŞUNU DEĞİŞTİRİYORUM DEMEK, ÇÖZÜM DEĞİL

Yeşil Barış Hareketi (YBH) Genel Sekreteri Doğan Sahir, plastik yasağının ertelenmesi ile ilgili Kıbrıs Postası’na özel açıklamalarda bulundu.

‘Plansız, programsız, hesapsız işler’ yaptığı gerekçesiyle, hükümeti eleştiren YBH Genel Sekreteri Doğan Sahir, plastik poşet yasağının hayata geçirilebilmesi için hedef konulması gerektiğini ve adım adım ilerlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Poşeti kaldırıyorum ya da şunu değiştiriyorum demek, çözüm değil” ifadelerini kullandı. Plastiklerin yasaklanmasının yıllardır ülkede tartışıldığını ve halen tartışılmaya devam edildiğini söyleyen YBH Genel Sekreteri Doğan Sahir, plastik poşet yasağının bir anda uygulanamayacağını, programlı bir çalışmayla sürdürülebileceğini kaydetti.

"PLASTİKLERİN YASAKLANMASI HALİNDE YERİNE NE GETİRİLECEĞİNE YÖNELİK ÇALIŞMA YAPILMADI”

Doğan Sahir, plastik ürünlerinin yasaklanması halinde yerine ne tür malzemelerin getirileceğine yönelik herhangi bir çalışma yapılmadığını ve bu konuda alt yapı eksikliğinin yaşandığına işaret etti.

"GEREKİRSE PLASTİK ÜRETİCİLERİNE MADDİ DESTEK VERİLECEK VE YASAYA UYGUN ÜRÜN ÜRETECEK” 

Plastik yasağının yürürlüğe girmesi halinde, ülkedeki plastik tesislerinin üretimi durduracağını aktaran Doğan Sahir, “Gerekirse plastik üreticilerine kredi desteği verilecek ve tesisler, yasaya uygun ürünler üretmeye başlayacak. Üreticilerin mağdur olmaması için çalışmalar başlatılmalıydı, geç kalındı ve halen daha planlamalar yapılmıyor” değerlendirmesinde bulundu.

"PLASTİK TESİSLERİNDEN GELEN TEPKİLER SONUCUNDA KARAR ERTELENDİ”

Hükümetin, plastik poşet yasağını hayata geçiremeyeceğini anladığını ve plastik tesislerinden gelen tepkiler sonucunda da kararın ertelendiğini savunan Doğan Sahir, “Yasak kapsamında herhangi bir çalışma başlatmamışlardı, başlatılmayan hareketi ertelediler. Ertelenen yasağı bir kez daha erteleyecekler” dedi.

"TEKNİK DETAY BİLGİLERİN EDİNİLMESİNDEN SONRA PLASTİK YASAĞI GETİRİLMELİ”

Ülkede birçok çeşit plastik ürünün ithal edildiğini ve üretildiğini kaydeden Doğan Sahir, ürünler ile ilgili karar üretilmesi gerektiğinin altını çizdi; “Ürünlerin ne zamana kadar yeteceğine yönelik kaba bir ölçüm yapılmalı, teknik detay bilgilerinin edinilmesinden sonra plastik yasağı getirilmeli” açıklamasında bulundu.

MARKET POŞETİ 1 TL... "VATANDAŞ MARKETLERDE POŞET ÜCRETİ ÖDEMEYE, MARKET SAHİPLERİ İSE DAĞITMAYA HAZIR”

Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla plastik poşetlerin 1 TL’ye satışa sunulduğunu hatırlatan Sahir, fiyatları artırmanın çözüm olmadığını söyleyerek, vatandaşın marketlerde poşet ücreti ödemeye, market sahiplerinin ise poşet dağıtmaya hazır olduğunu belirtti.

"İTHAL EDİLEN PLASTİK ÜRÜNLER DURDURULMALI”

Plastik yasağının sürdürülebilir olması için Ada’ya ithal edilen plastik ürünlerinin gelişinin durdurulması gerektiğine değinen Sahir, “Burada plastik poşet yasağını hayata geçirirsek ancak plastik ithaline yönelik plan yapmazsak bir anlamı yok. Doğru çalışma yapılması gerekiyor. Plastiğin gerçekten kaldırılmasını istiyorsak bütün plastikleri kapsayacak şekilde mevzuatlar geliştirmek lazım” ifadesini kullandı.

"BİYOBOZUNUR PLASTİK ÜRÜNLER DENETİME TABİ DEĞİL”

Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Tüzüğü ile ilgili de açıklamalarda bulunan Sahir, Tüzüğün içeriğinde birçok eksiğin olduğunu söyledi. Plastik poşetlerin tehlikeli bir ürün olduğunu ifade eden Sahir, Tüzük kapsamına göre, ülkeye gelen biyobozunur plastik ürünlerinin serbest olduğunu ve denetime tabi tutulmadığını açıklayarak, şu şekilde devam etti:

“Bazı poşetler çözülebilir ama kendisi biyolojik kökenli üretimse çözülebilir. Birçok plastiğe özel katkı maddesi konuluyor, bu sebeple bozulabilecek ürün üretiyorlar.”

"MİKROPLASTİK, DİYABET VE KANSERİ TETİKLİYOR”

Plastik ürünler arasında en tehlikelisinin mikroplastikler olduğuna işaret eden Sahir, “Günümüzün en önemli çevre sorunlarından biri mikroplastikler. Mikroplastikler yediğimiz sebze, meyvelerden deniz ürünlerine kadar birçok yiyecek ile besin zincirimize girerek obezite, diyabet, kronik karaciğer hastalığı ve kansere neden oluyor” dedi.

“PLASTİĞİN YASAKLANMASINA YÖNELİK HİÇBİR ÇALIŞMA YOK”

“Plastiğin yasaklanmasına yönelik hiçbir çalışma yok” diyen Sahir, plastik poşet kullanımının yasaklanmasına ilişkin yapılan duyurunun “göstermelik” bir açıklama olduğunu savunarak, “Hükümet tökezledi. Hedefe ulaşamadılar, ulaşamayacak gibi görünüyorlar” diye konuştu.

Sahir, yasağın hayata geçirilememesinin en büyük sebebinin birisinin de, yasanın uygulanması için bu alanda bilgisi olan, çalışma yapan örgütler, teknik kişiler ve yasa çerçevesinde çalışmalara fikir koyabilmeleri yönünde hiçbir toplantının yapılmadığını iddia etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.