İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Meclis’te 3 yasa tasarısı ve 2 yasa önerisi oybirliğiyle kabul edildi

Meclis’te 3 yasa tasarısı ve 2 yasa önerisi oybirliğiyle kabul edildi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nun olağanüstü toplantısında, 3 yasa tasarısı ve 2 yasa önerisi oybirliğiyle kabul edildi…

Yayın Tarihi: 25/08/23 19:24
okuma süresi: 8 dak.
Meclis’te 3 yasa tasarısı ve 2 yasa önerisi oybirliğiyle kabul edildi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nun olağanüstü toplantısında, Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Belediyeler (Değişiklik) Yasa Önerisi, Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreterliği Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yönetim İlkeleri) (Değişiklik) Yasa Önerisi, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasa Tasarısı da oybirliğiyle kabul edildi.

BELEDİYELER (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ KABUL EDİLDİ

Daha sonra Belediyeler (Değişiklik) Yasa Önerisi’ne geçildi. İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkan Vekili Filiz Besim, öneriye ilişkin raporu okudu.

Besim, yasa önerisiyle pratikte yaşanan sorunlarla ilgili düzenlemelerin yapıldığını belirtti.

BELEDİYELERİN BİRLEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN (ÖZEL) (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI...

Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na geçildi. İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkan Vekili Filiz Besim raporu okudu.

Besim, yaşanan sorunlardan kaynaklanan bazı değişikliklere gidildiğini, personel intibakı ve belediyelerin ruhsat verme izni ile ilgili değişiklikler yapıldığını belirtti.

Tasarı oybirliğiyle kabul edildi.

CUMHURİYET MECLİSİ GENEL SEKRETERLİĞİ ÖRGÜTÜ (KURULUŞ, GÖREV VE YÖNETİM İLKELERİ) (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ

Daha sonra Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreterliği Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yönetim İlkeleri) (Değişiklik) Yasa Önerisi’ne geçilirken, raporu, İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkan Vekili Filiz Besim okudu.

Yasaların, çağdaş ve güncel sorunlara uygun olmasının hayatı kolaylaştıracağını dile getiren Besim, yasaların uygulanması konusunda sıkıntı yaşandığını ifade etti.

Meclisin yasa yapmada verimli olduğunun söylenemeyeceğini dile getiren Besim, bu değişikliğin yasa yapma konusunda, hız, verim ve nitelik kazandıracağı temennisinde bulundu.

Besim, Meclis’in hızlı, verimli, nitelikli yasalar yapma zorunluluğu olduğunu, yasa önerisinin bunu sağlamak amacı taşıdığını kaydetti.

Yasa önerisi oybirliğiyle kabul edildi.

ENGELLİLERİ KORUMA, REHABİLİTE VE İSTİHDAM (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI

Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişin raporu Başkanı Vekili Filiz Besim okuyarak, tasarının kıdem ilerlemelerine ilişkin olduğunu söyledi.

İstihdam bekleyen çok sayıda engelli bulunduğunu dile getiren Besim, adil istihdam sağlanması için de yasa tasarısına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Besim’i yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu bu konuda çalışmaların başlatıldığını belirtti.

AİLE (EVLENME VE BOŞANMA) (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

“Ebeveynlerin çocuklarına vereceği soyadına ilişkin uzlaşı yapabilmesinin önünün açılabilmesi ve çocukların soyadlarına ilişkin yaşanan kargaşanın ortadan kalkması hedefiyle” hazırlanan Aile (Evlenme ve Boşanma) (Değişiklik) Yasa Önerisi Meclis Genel Kurulu’nda oybirliğiyle kabul edildi.

Çeşitli yasa öneri ve tasarılarını görüşmek üzere bugün Meclis Başkanı Zorlu Töre başkanlığında yapılan Olağanüstü Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu oturumu tamamlandı.

Genel Kurul’da son olarak Aile (Evlenme ve Boşanma) (Değişiklik) Yasa Önerisi ele alınarak, yasa önerisi oybirliğiyle kabul edildi. 

Yasa önerisine ilişkin rapor, Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi Başkanı Yasemin Öztürk tarafından okundu. Öztürk, mevcut yasanın kişilere kendi soyadlarını belirleme hakkı tanıdığını ancak çocukların soyadlarıyla ilgili ailelere uzlaşarak karar verme şansı vermediğini kaydederek, değişiklik önerisinin bunun giderilmesi adına yapıldığını söyledi.

ÖZTÜRK: “MEVCUT YASADAN KAYNAKLI SIKINTI YAŞAYANLAR, ARALIK 2024’E KADAR BAŞVURU YAPABİLİR”

Öztürk, mevcut yasadan dolayı mağduriyet yaşayan tarafların 31 Aralık 2024’e kadar düzeltme yapılması için başvuruda bulunabileceklerini duyurdu. 

ÖZDENEFE

Komite Başkanı Öztürk’ün ardından söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fazilet Özdenefe de, Komite Başkanı’na, üyelerine ve diğer tüm katkı koyanlara teşekkür etti.

Özdenefe, Meclis’te kurulan Yasalardaki Cinsiyet Ayrımcılığını İzleme Komitesi’nin yapmış olduğu tespit ve çalışmalar hakkında bilgi vererek, bugün Aile Yasası’nda görüşülen değişikliğin de bu komitenin çalışmalarının sonucu olduğunu ve kendilerine büyük bir motivasyon olduğunu kaydetti. 

Yasalara ilişkin ayrımcılık içeren diğer maddeler için yaptıkları önerilerin de bir an önce gündeme alınması çağrısında bulunan Özdenefe, mevcut yasalarda halen daha yer alan cinsiyet ayrımcılığı içeren maddelere değindi.

Aile Yasası’nda da bir kadının kendi soyadını kullanma kararı almışsa, çocuk sahibi olduklarında çocuğa da babasının soyadıyla birlikte kendi soyadını vermek zorunda kaldığını ancak bazı kadınların çocuklarına sadece bir soyadı vermek istediğini, mevcut yasanın buna izin vermediğini ve böyle bir durumda kadınların eşinin soyadına geçmesi zorunluluğu olduğunu aktardı. 

Özdenefe, bu tür anomalilerin bu değişiklikle düzeltildiğini, annenin hangi soyadını taşıdığına bakılmaksızın, tek bir soyadı ya da her iki soyadının verilmesine uzlaşıyla karar verilebileceğini söyledi.

Genel Kurul’da tartışılmakta olan, öğrenci kitaplarında yer alan görsel ve ifadeler konusunda da eleştirilerde bulunan Özdenefe, kendilerinin 30-40 yıllık yasalardaki cinsiyet ayrımcılığı içeren ifadeleri kaldırmaya çalışırken, bugün çocuklara okutulan kitaplarda “cinsiyetçi, kadınların toplumsal hayattaki görevi ve cinsiyetine ilişkin semboller ve izahlar içeren kitapların gündemde olmasının, kendisini bir vekil, bir kadın, bir anne ve bir feminist olarak üzdüğünü” söyledi.

CANALTAY

UBP Milletvekili Resmiye Canaltay ise, cinsiyet ayrımcılığı konusunda komitenin bir çok yasayı ele aldığını belirterek, bugün yapılan değişiklik konusunda da kendilerine bir çok talep ve şikayet geldiğini anlattı, komiteye katkı koyan herkese teşekkürlerini sundu.

Canaltay, bu ülkede kadın erkek eşitliği savunuluyorsa, yasalar nezdinde kadının elinin zayıflamasının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Parti ayrımı yapmaksızın tüm kadın vekillerin el ele cinsiyet ayrımcılığı konusunda çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Canaltay, kadın ve sivil toplum örgütleriyle de işbirliği içerisinde olduklarını söyledi.  

Canaltay’ın konuşmasının ardından, önerinin madde madde görüşülmesi ve oylamasına geçildi. 

Önerinin bütünü için yapılan oylamada, öneri oybirliğiyle kabul edildi ve genel kurulun olağanüstü oturumu tamamlandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.