İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Engelli vatandaşlar, devlet dairelerinde “rampa” savaşı veriyor!

Engelli vatandaşlar, devlet dairelerinde “rampa” savaşı veriyor!

Posta Dairesi'nde engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmayı planlayan engelli rampası, aksine “engel” teşkil etti. KTOÖD Başkanı Günay Kibrit, “Engellilerin, daireye girebilmesi için düşünülmüş, ortada kötü bir niyet yok ancak bir şeyi yapmış olmak için yapmayın, yapılacak olan çalışma standart ölçülere ve eğime göre yapılmalı” dedi.

Yayın Tarihi: 15/03/24 18:50
okuma süresi: 7 dak.
Engelli vatandaşlar, devlet dairelerinde “rampa” savaşı veriyor!

Posta Dairesi’ne yıllar sonra bir engelli rampası yapılması ve engelli bireylerin kullanabileceği ölçülerde olmaması tepkileri de beraberinde getirdi. Engelli rampası yapılmasının “haber” olarak duyurulmasına kamuoyunda tepki gösterilirken, bu tarz normal ve olağan adımların "çok önemli bir icraat yapılmış gibi" paylaşılmaması gerektiğine dikkat çekildi. 

"ENGELLİ VE HAREKET ZORLUĞU YAŞAYAN VATANDAŞLAR GÖZ ARDI EDİLİYOR”

Kıbrıs Postası’na konuşan engelli bireyler, engelli ve hareket zorluğu yaşayan vatandaşların göz ardı edildiğini ve günlük hayatta büyük zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını ve birçok devlet dairesinde engelli rampası olmamasından dolayı mağduriyet yaşadıklarına vurgu yaptı.

GÜNAY KİBRİT: TÜZÜĞÜN GEREKLİLİKLERİNE UYULMASI ZORUNLU VE ZARURİ

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği (KTOÖD) Başkanı Günay Kibrit, Posta Dairesi girişine kurulan ve tepki toplayan engelli rampasıyla ilgili Kıbrıs Postası’na özel açıklamalarda bulundu.

Fasıl 96: Yollar ve Binalar Düzenlenme Yasası Yol ve Binaları Düzenleme Yasası Tüzüğü’nün içeriğine 28 Kasım 2016 tarihinde ‘Umumi Bina Amaçlı Gelişmelerde Engelli Standartları’nın da eklendiği bilgisini paylaşan KTOÖD Başkanı Günay Kibrit, söz konusu tarihten itibaren, kamuya açık alanlarda yapılan düzenlemelerde tüzüğün gerekliliklerine uyulmasının zorunlu ve zaruri olduğunu söyledi.

"BİR ŞEYİ YAPMIŞ OLMAK İÇİN YAPMAYIN”

Engelli rampasının yapımındaki gecikmeyle ilgili konuşan Günay Kibrit, “Binanın eski eser olmasından dolayı binaya zarar vermemek adına bu kadar geç yapılmış olabilir” dedi. Daire tarafından servis edilen “posta binasına engelli rampası yapıldı” haberlerini okuduğunu belirten Günay Kibrit, “Engellilerin, daireye girebilmesi için düşünülmüş, ortada kötü bir niyet yok ancak bir şeyi yapmış olmak için yapmayın, yapılacak olan çalışma standart ölçülere, eğime göre yapılmalı. Arzuladığımız, beklediğimiz aslında olması gereken noktalardır” ifadelerini kullandı.

"BİRÇOK DEVLET DAİRESİNDE ENGELLİ RAMPASI YOK, BİREYLER MAĞDURİYET YAŞIYOR”

Günay Kibrit, birçok devlet dairesinde engelli rampasının olmadığına dikkat çekti ve engelli bireylerin yüzde 80’inin mağdur olduğunu vurguladı. Başbakanlık ve Vergi Dairesi’nde engelli rampasının olduğunu, Vergi Dairesi’nde ise, hiçbir “engel” olmadığını ve engelli bireylere yönelik her şeyin düzenlediğinin altını çizen Günay Kibrit, “Daireye rahat bir şekilde giderek, vergimizi yatırabiliyoruz” diye konuştu.

"RAMPANIN EĞİMİ STANDARTA GÖRE MAKSİMUM 6 DERECE OLMALI”

Posta Dairesi Müdürü Fatma Baysal’ın “Engelli rampası gerekli ölçüleri alındıktan sonra yapıldı” yönündeki açıklamasına işaret eden Günay Kibrit, rampanın eğiminin çok yüksek olduğunu ve tekerlekli sandalye kullananların, koltuk değneği ile yürüyenlerin veya yaşlı bireylerin rampayı çıkmasının tehlikeli olduğunu belirterek, rampanın eğiminin standartta göre maksimum 6 derece olması gerektiğini söyledi.

"RAMPANIN EĞİMİ TÜZÜKTE YER ALIYORDU, İNCELENEBİLİRDİ ANCAK HERKES BUNU BİLEMEYEBİLİR”

“Rampayı yerinde görmedim sadece görselde gördüm” açıklamasında bulunan Kibrit, Daire Müdürü Fatma Baysal ile iletişime geçtiklerini ve Baysal’ın, kendisine yanlışlığın düzeltebileceğini söylediğini aktardı. Kibrit, “Amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Rampanın eğimi tüzükte yer alıyordu, incelenebilirdi ancak herkes bunu bilemeyebilir” dedi.

Kibrit, engelli bireylerin ulaşım, erişim ve dolaşım noktasında zorluk yaşadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Kaldırımlar ve kamuya açık alanlarda düşünülmüyoruz, gerekli düzenlemeler yapılmıyor ve bu sebeple birçok arkadaşımız evinde kalmayı tercih ediyor. Bireylerin toplumla barışık bir şekilde yaşamasının önüne de geçiliyor. Kafe, restoran, sinema, bar, park veya kamuya açık alanlarda kaldırımlarda ilgili rampalar veya görme engellilerin kılavuz yolları, engelliye uygun bir lavabonun olması, masaların dolanma alanlarının engelli kişilerin kullanabileceği şekilde dizayn edilmesiyle birlikte, önümüzde herhangi bir engel kalmaz. Biz engelli olmayız ama bu düşünceler yer edinmediği için engelli olarak addediliyoruz.”

"ENGELLİLER OLARAK TOPLUMUN İÇERİSİNDE OLMA ARZUSUNDAYIZ”

“Engelliler olarak toplumun içerisinde olma arzusundayız” ifadesini kullanan Kibrit, eğitim, sağlık vb. gibi alanlarda olmak istediklerini kaydederek, “Yeter ki bizleri idare edenler, önümüze engeller koymasınlar. Biz

yeteneklerimizle, ilgimiz ve çabamız ölçüsünde toplumla kucaklaşmayı başarabiliriz” dedi.

Engelli rampasının yapımındaki ölçü boyutları şöyle:

RAMPALAR

Umumi Bina Amaçlı Gelişmelerde Engelli Standartları, engelli rampalarının 0,6 cm -1,3 cm arasındaki seviye farklılıklarının 1:2’den daha fazla olmayan bir eğimle düzenlenmesini ve rampaların tasarlanırken temel hedefin, tekerlekli sandalye kullanıcıları ve görme engelliler açısından yükseklik farkını aşarken ergonomik açıdan gerekli koşulları sağlaması gerektiğini içeriyor. 

RAMPALARIN BOYUTLARI

Rampaların boyutları kullanım yoğunluğuna, aşılması gereken yükseklik farkına ve seçilen rampa tipine göre değişiyor.

  • Minimum rampa genişliğini düz rampalarda 100 cm, 90° dönüşlü rampalarda 140 cm, 180° dönüşlü rampalarda 100 cm olmalıdır.
  • Rampalar tekerlekli iki sandalyenin iki yönlü geçişinin gerekli olduğu durumlarda minimum net genişlik 180 cm olmalıdır.
  • Rampalarda, 9 metreyi geçen uzunluklarda veya bir rampadan ikinci bir rampaya geçiş varsa en az 150 cm derinliğinde ve 250 cm lik düz dinlenme alanları yapılmalıdır.
  • Rampa sahanlıkta yön değiştiriyorsa, tekerlekli sandalyeli engellinin manevrası için gerekli sahanlık alanı en az 150 cm x 150 cm olmalıdır.
  • Rampa genişliği 300 cm'den fazla ise araya ekstra tırabzan konulmalıdır.

RAMPALARDA EĞİM

Eğimler, tekerlekli sandalye kullanıcıları ve bastonlu kişilerin rahat ve güvenli geçişini sağlamalı. 0.6 cm’ye kadar olan seviye farklılıkları için özel bir kenar düzenlemesi gerekmemektedir. 0.6 cm -1,3 cm arasındaki seviye farklılıkları 1:2’den daha fazla olmayan bir eğimle düzenlenebilir. Döşeme seviyesinden 1,3 cm'den daha fazla bir kot farkı varsa rampa düşünülmelidir. Rampa uzunlukları 9 metreye kadar olan rampaların en fazla eğimi yüzde 5 olmalıdır. Rampaların eğimi, kullanan kişilerin güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.