Prof. Dr. Ceyhun Dalkan: Deniz ve havuz suyu kalitesi için düzenli bilgilendirme şart!
KTTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı deniz ve havuz suyu analiz raporlarının dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguladı ve güvenli olmayan, bulanık, kötü kokulu veya renk değişikliği gösteren suların tercih edilmemesi gerektiğini ifade etti. Dalkan ayrıca, deniz ve havuz suyu kalitesine ilişkin Sağlık Bakanlığı'nın net, düzenli ve ayrıntılı sonuçları açıklaması gerektiğini belirtti.
Deniz ve havuz suyu kalitelerinin yanlış açıklandığına dair son günlerde artan eleştiriler, halk sağlığı konusunda endişeleri de beraberinde getirdi. Bu bağlamda, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, Kıbrıs Postası'na önemli değerlendirmelerde bulundu.
Ceyhun Dalkan, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı deniz ve havuz suyu analiz raporlarının dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurgularken, güvenli olmayan, bulanık, kötü kokulu veya renk değişikliği gösteren suların kesinlikle tercih edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Ceyhun Dalkan ayrıca, deniz ve havuz suyu kalitesine ilişkin net, düzenli ve ayrıntılı bilgilendirmenin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmasının şart olduğunu belirtti.
"BULANIK, KÖTÜ KOKULU VEYA RENK DEĞİŞİKLİĞİ GÖSTEREN SULAR TERCİH EDİLMEMELİ"
Ceyhun Dalkan, denize veya havuza girmeden önce ve girdikten sonra mutlaka duş alınması gerektiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı su analiz raporlarının dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Dalkan, güvenli olmayan, bulanık, kötü kokulu veya renk değişikliği gösteren suların tercih edilmemesi gerektiğini ifade etti.
HAVUZ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Havuz kullanımı konusunda uyarılarda bulunan Dalkan, havuzların klor seviyeleri ve pH değerlerinin düzenli olarak kontrol edilen yerlerde tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, havuzlarda su yutulmaması gerektiğinin altını çizdi.
ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR İÇİN GÜVENLİK ÖNERİLERİ
Dalkan, çocuklar için can yeleği, kolluk gibi güvenlik ekipmanlarının mutlaka kullanılması gerektiğini söyleyerek, ailelerin ve yakınlarının çocukları suyun içinde ya da havuzun yakınında yakından gözlemlemeleri gerektiğini hatırlattı ve çocukların hipotermi riski nedeniyle suda uzun süre kalmaması gerektiğini belirtti.
CİLT VE GÖZ ENFEKSİYONLARINA KARŞI ÖNLEMLER
Deniz ve havuz kullanımı sonrası ciltte kızarıklık, döküntü, kaşıntı gibi belirtilerin cilt enfeksiyonlarına işaret edebileceğini belirten Dalkan, bu durumda sağlık kurumlarına başvurulması gerektiğini söyledi. Göz enfeksiyonlarını önlemek için yüzme gözlüğü kullanılmasını öneren Dalkan, özellikle çocuklarda kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulakların kurutulmasının önemine dikkat çekti.
GASTROİNTESTİNAL ENFEKSİYONLAR VE DİĞER SAĞLIK RİSKLERİ
Karın ağrısı, ishal, bulantı ve kusma gibi belirtilerin gastrointestinal enfeksiyonlara işaret edebileceğini belirten Dalkan, “Böyle bir durumda bol sıvı tüketilmeli ve gerekirse sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekiyor” dedi.
"SAĞLIK BAKANLIĞI DENİZ VE HAVUZ SUYU KALİTESİNE İLİŞKİN NET, DÜZENLİ VE AYRINTILI SONUÇLAR AÇIKLAMALI"
Son olarak, deniz ve havuz suyu kalitesine ilişkin Sağlık Bakanlığı'nın net, düzenli ve ayrıntılı sonuçları açıklaması gerektiğini belirten Dalkan, güvenli olmayan, kalabalık ve denetimsiz yerlerin tercih edilmemesi gerektiğini ifade etti.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.