İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Güneş yaz aylarında kıt ormanlarımız için büyük bir tehlike kaynağı

Güneş yaz aylarında kıt ormanlarımız için büyük bir tehlike kaynağı

Sanatçıların ilham kaynağı, ışığı, özellikle kuzey ülkelerinden gelen turistlerin olmazsa olmazı Kıbrıs'ın güneşi, yaz aylarında kıt ormalarımız için büyük bir tehlike kaynağı. Güneşin yarattığı sıcaklık, insan eliyle yaratılan nedenlerle birleşince ülkemizde haziran-ekim ayları arasındaki dönem ormanlarımız yangınlara kurban gidiyor. Yıllarca bir bebeğe bakılır gibi özenle büyüyen ağaçlar alevler tarafından yutulurken, milli servet yok oluyor ve doğamızın ciğerleri yanıyor.

Yayın Tarihi: 24/07/11 09:42
okuma süresi: 5 dak.
Güneş yaz aylarında kıt ormanlarımız için büyük bir tehlike kaynağı
A- A A+

Orman yangınlarının birçok nedeni var ancak bunların başında özellikle sıcak aylarda yaşanan elektrik kontakları, çöplük ve anızların yakılması, sigara izmaritlerinin sorumsuz şekilde araziye atılması gibi nedenler geliyor. En kötüsü de kasıtlı olarak çıkarılan yangınlar...

Orman Dairesi'nin verilerine göre, son 18 ayda, orman ve ormana yakın arazilerde çıkan 82 yangının 44'ünün nedeni bilinmezken, 10'u elektrik kontağı, 6'sı askeri atış, 5'i çöplük, 4'ü anız yakmadan, 3'ü sigaradan, 3'ü kasıtlı ve 6'sı diğer nedenlerden kaynaklandı.

HALKA ÇAĞRI

Orman Dairesi Müdürü İrfan Tansel Demir TAK'a yaptığı açıklamada "Yangın olasılığının yüksek olduğu yaz aylarında halkı çok daha dikkatli olmaya" çağırdı ve son yıllarda diğer yangın nedenlerinin azalması ile elektrik kontağı nedeninin ön plana çıktığını söyledi.

ÖNLEMLER

Orman yangınlarının önlenmesı için özellikle yaz aylarında önlemler artırılyor. Bu konuda doğrudan insandan olduğu kadar teknolojiden de hizmet alınıyor.

Orman Dairesi Müdürü Demir'in verdiği bilgiye göre, Yeşilırmak ile Dipkarpaz arasına yerleştirilmiş 15 video kamera 24 saat çalışıyor. Kameralar, KKTC'deki ormanlık alanların yüzde 65'ini gözetleme kapsamı içinde tutuyor. Yangın Harekat Merkezi, ısı ve duman tespitinde alarm verme özeliğine sahip 15 video kameralar aracılığıyla aralıksız gözetleme yapıyor. Söz konusu merkezdeki sistemle Orman Dairesi'ne ait araçlar da takip edilebiliyor. Bu, bir yangın durumunda araçların yangın bölgesine sevkinde önemli zaman kazandırıyor.

Kamera sisteminin Avrupa Birliği'nin katkıları ile 780 bin Euro'ya kurulduğunu ifade eden Demir, "Bu merkezden yangın koordinatının tespiti, araç yönlendirmesi yapılıyor ve Türkiye'den uçak talebi de buradan yapılıyor" dedi.

EĞİTİM ŞART

Sahip olunan teknolojik olanakların kullanımında ve yangınlarla baş edebilmede eğitimin de çok önemli olduğunu belirten Orman Dairesi Müdürü Demir, "Dairenin araç gereç kapasitesi çok yüksek ancak teknik donanımı yüksek olan araçları kullanacak sürekli eğitimli personel gereklidir" dedi ve bu konudaki sıkıntıların aşılması gereğinden söz etti.

Yangın riskinin yüksek olduğu mayıs-ekim dönemi için Yangın Hazır Kuvvet Ekiplerinin oluşturulduğunu belirten Demir, ancak araçların teknik kapasitesinin yüksek olduğundan eğitimli personele ihtiyaç duyulduğunu, kullanım hatasından dolayı 2 aracın büyük zarar gördüğünü anlattı. Demir, "Güç var ama kullanamıyoruz" diye konuştu.

Orman Dairesi araç filosunda 20 yangın söndürme aracı, 3 dozer ve üç greyder de bulunuyor.

KOORDİNASYON

Yangın söndürme faaliyetlerinde kurumlar arasındaki koordinasyonun ve ortak sağlıklı karar alınması gereğine de dikkat çeken Demir, yangın söndürme çalışmalarında çok büyük özveriyle çalışan Orman Dairesi, Polis (İtfaiye), Sivil Savunma ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı arasında koordinasyonun öneminden söz etti.

Yasalara göre, yangınlarda koordinasyon amirliğinin Orman Dairesi'nde olduğunu vurgulayan Demir, "Kurumlar arasında bir koordinasyon olması lazım. Yangın söndürmede yaşanacak zaman kaybı çok büyük zorluklara neden olabilir. Zaman kaybı ve koordinesiz hareket büyüme eğilimi olan yangınlarda büyük riskler yaratabilir" dedi.

YANGINDAN SONRA

Yangın söndürmede en zor aşamanın, yangının söndürülmesinden sonra yapılan soğutma işlemi olduğunu ifade eden Demir, Kayalar bölgesinde çıkan son yangının saat 16.00 sıralarında kontrol altına alındığını, diğer unsurların bölgeyi terk ettikten sonra Orman Dairesinin 24 saat soğutma çalışması yaptığını anlattı.

Basında yangınlarla ilgili yanlış haberler çıktığını ifade eden İrfan Tansel Demir, Kayalar köyünde yanan bölgenin 200 dönüm kişilere ait arazi olmasına rağmen basında 300 dönüm ormanlık arazi olarak yansıtıldığını kayderek en sağlıklı bilginin yangın bölgesinde istatistiki bilgileri toplayan Orman Dairesi'nden alınabileceğini ifade etti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.