Moral: Zaman zaman devlet eliyle de kara para aklandı; kayıt dışı para beraberinde suçları da getirdi
Halkın Partisi Sözcüsü Aral Moral, Kanal T’de katıldığı programda son yıllarda artan adli olayların kayıt dışı para ve kara para iddialarıyla ilişkilendirildiğini belirterek, ani sermaye gerektiren sektörlerin Maliye Bakanlığı tarafından sorgulanması gerektiğini vurguladı; ülkenin asıl sorununun ise değerler erozyonu olduğunu söyledi.
Halkın Partisi Sözcüsü Aral Moral, Nazar Erişkin’in Kanal T’de hazırlayıp sunduğu Güne Dair programına konuk oldu.
Son yıllarda meydana gelen adli olayların kara parayla ilgili olduğu yönünde kamuoyunda yaygın bir görüş hakim olduğunu ifade eden Moral, aniden ortaya çıkan ve ciddi sermaye gerektiren sektörleri mercek altına almak gerektiğini söyledi.
Moral, ülkedeki asıl sorunun değerler erozyonu olduğuna dikkat çekerek “Yaşadığımız, en ağır şekilde yozlaşma ve çürümedir” dedi.
Aral Moral, bu konuda da özellikle Maliye Bakanlığına büyük görev düştüğünü belirterek, “Bu kadar sermayeyi nereden buldun da bu işe girdin” diye sorulmasının önemine vurgu yaptı.
“VERİ PAYLAŞIMI ÖNEMLİ”
Ülke güvenliğiyle ilgili durumun giderek vahim bir hal aldığını ifade eden Moral, “Daha önce gelen tetikçiler belli bir yaş üzeri kişilerdi. Şimdi ise reşit olmayan, çocuk yaşlardaki tetikçiler tutulmaya başlandı” dedi.
Yaşanan son kurşunlamada akla bazı soruların geldiğine işaret eden Aral Moral, 17 yaşındaki çocuğun tek başına nasıl geldiği, burada kimlerle temas ettiği, yolu sokağı nasıl bulduğu, tabancayı nasıl elde ettiği gibi soruları herkesin sorduğuna dikkat çekti.
Türkiye Cumhuriyeti ile var olan Adli Yardımlaşma Anlaşması’nın kapsamının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Moral, “Türkiye’den çıkışta şüpheli profillerin verilerinin paylaşılması önemlidir” dedi.
Moral, Avrupa Birliği’nde de kimlikle serbest dolaşımın başlamasının temelinde, her ülkenin bir biriyle veri paylaşımı yapmasının yattığını belirtti.
“POLİSİMİZ TEŞEKKÜRÜ HAK EDİYOR”
Moral, “Polisimiz de büyük bir teşekkürü hak ediyor. Olay olduktan kısa bir süre sonra fail yakalandı. Bir de hatırlatma yapmak istiyorum. Geçtiğimiz yıl, bir kaç kez de her hangi bir olay yaşanmadan failler yakalandı. Her şeye rağmen, personel gibi bir çok eksikliğe rağmen polisimiz oldukça başarılıdır” diye konuştu.
“KAYIT DIŞI PARA BERABERİNDE CİDDİ SUÇLARI DA GETİRDİ”
Son zamanlarda yaşanan bazı adli olayların, ‘kara para’ ile ilgili olduğu yönünde bilgilerin ve konuşmaların yapıldığına dikkat çeken Moral, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu söyleyeceklerim yaşanan son olayla ilgili değil. Genel konuşuyorum. Son bir kaç yıldır ülkede yaşanan adli olayların bir kısmının, kara para da denilen kayıt dışı parayla ilgili olduğu konuşuluyor. Bundan 2-3 yıl önce bazıları para paradır. Karası akı yoktur derlerdi. Biz de, bu, borudan akan su gibidir, beraberinde çakılını, kumunu, pisliğini de getirir diyorduk. Nitekim, üzülerek söylüyorum, tespitimiz doğru çıktı.”
“MALİYE BAKANLIĞI NERDEN BULDUN DİYE SORMALI VE ARAŞTIRMALI”
Bazı kişilerin, piyasada ciddi sermaye gerektiren işlere girerken Maliye Bakanlığının da bunu sorgulaması gerektiğine dikkat çeken Moral, “Milyonlarca sterlin gerektiren bir sektöre, sıradan bir kişinin girmesi kolay değildir. Ciddi bir sermaye gerektirir. Bununla ilgili araştırma yapılmalı, bu sermayeyi nereden buldun diye sorulması gerekir” diye konuştu.
“LÜKS ARAÇLAR DEFA DEFA EL DEĞİŞTİRDİ. KİMSENİN Mİ DİKKATİNİ ÇEKMEDİ?”
Geçtiğimiz yıl basında yer alan haberlere yönelik bir hatırlatma yapan Aral Moral, özellikle pahada yüksek olan aynı aracın arka arkaya bir çok kez alınıp satıldığını anımsatarak kamuoyunda para aklandığına yönelik bir düşünce oluştuğunu ifade etti.
“ZAMAN ZAMAN DEVLET ELİYLE DE KARA PARA AKLANDI”
Moral, kayıt dışı para meselesinde bir hatırlatma yaparak, geçtiğimiz yıllarda hükümetin kayıt dışı parayı ülkeye sokma noktasında icraat yaptığını belirtti.
“Hatırlayacaksınız yüzde 3 vergi alarak ülkeye para sokuldu” diye konuşan Moral, sadece kayıt dışı değil, devlet eliyle kayıt altına alınarak da kaynağı belli olmayan paraların ülkeye girdiğini söyledi.
“BU DURUMUN ADI YOZLAŞMA VE ÇÜRÜMEDİR”
Yaşanan tüm sorunlara bakıldığında, asıl sorunun yozlaşma ve çürüme olduğuna vurgu yapan Moral, “Bu durum kurumları zayıflatır. Hukuku gevşetir. Adalete güveni aşındırır” dedi.
Bununla mücadelenin de temiz siyasetten geçtiğine dikkat çeken Halkın Partisi Sözcüsü Aral Moral, “Kamu yararını öne alan, denetimi büyüten, hesap sormayı bir mekanizmaya bağlayan bir anlayışla bütün bunların önün geçilebilir” diye konuştu.
“10’UNCU YILIMIZDA DAHA OLGUNLAŞMIŞ VE DAHA AYAKLARI YER BASAN BİR DURUMDAYIZ”
Halkın Partisi’nin kısa bir süre önce 10’uncu yaşını kutlamasının hatırlatılması üzerine Moral şunları söyledi:
“Bu 10 yıl, çok yoğun ve ciddi deneyimlerle geçti. Bizim için de öğretici oldu. Şimdi daha olgun, daha ayakları yere basan bir durumdayız. Yaşadığımız iyi kötü her olaydan dersimizi çıkardık. Yaptığımız hataları da gözden geçirdik. Bir sonraki seçimde de anahtar parti olarak hükümeti kuran parti olarak yerimizi alacağız. Halkın Partisi kendisini merkezde gören bir partidir. Değerler üzerinden siyaset yapan, kişisel değil toplumsal faydayı esas alarak hareket ettik ve edeceğiz. Halkın Partisi, önce memleket diyen herkesin ortak adresidir. 10’uncu yıl resepsiyonumuz da oldukça kalabalık geçti. Yüzlerin güldüğü ve hepimize enerji veren bir etkinlikti”
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.