İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Zeytin Üreticileri Birliği, ithal zeytinyağına yasağın sürmesini istiyor

Zeytin Üreticileri Birliği, ithal zeytinyağına yasağın sürmesini istiyor

Kıbrıs Türk Zeytin ve Zeytin Ürünleri Üreticileri Birliği, Bakanlar Kurulu'nun ithal zeytinyağına getirdiği yasağın amacına ulaşabilmesi için devam etmesi gerektiğini belirtti. Birlik, 9 ay önce alınan bu yöndeki karara rağmen, ithal zeytinyağı stoklarının tükenmediğini kaydetti.

Yayın Tarihi: 28/07/11 13:10
okuma süresi: 3 dak.
Zeytin Üreticileri Birliği, ithal zeytinyağına yasağın sürmesini istiyor
A- A A+

Birlik Başkanı Gazi Güney yazılı açıklamasında, Bakanlar Kurulu'nun zeytinyağı ithalinin durdurulması kararının sonuna kadar arkasında olduklarını belirterek, bu kararın sektörün gelişimi ve sürekliliğinin başlangıcı olduğunu ifade etti.

Mal ve hizmet sektörünün korunması ve gelişmesi için birçok ülkede fon uygulaması bulunduğunu anlatan ve örnekler veren Güney, 9 ay önce alınan ithal zeytinyağının yasaklanması kararının da bu çerçevede yerinde bir hamle olduğunu ancak henüz ithal zeytinyağı stokları tükenmediği için tam anlamıyla amaca hizmet etmediğini kaydetti.

Güney, zeytin sektörünün gelişimi için sadece hükümetin aldığı bu kararın yeterli olmadığını; sektördeki üretici, değirmenci, pazarlamacı ve sanayicilerin de çökertme değil gelişim rekabeti içinde olması ve fedakar bir işbirliği diyaloğu kurması gerektiğini vurguladı.

Güney, şunları ifade etti:

"Ne yazıktır ki içerisinde bulunduğumuz süreci tahlil ettiğimiz zaman Ticaret Odası'yla Sanayi Odası'nın tamamıyla zıt kulvarlarda olması, pazarlamacı firmaların kendi aralarındaki rekabetten doğan üreticiyi düşünmez ticaret modellerinin yaratılması, girdi maliyetlerinin yüksek oluşu ve bu yapının sürekliliği halinde gelişimi durdurmakla birlikte yok oluşu da tetikleyecektir.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın yoğun çabalarıyla Yeşil Hat üzerinden zeytinyağı ihracatı konusunda Brüksel'de yaptıkları girişimlerin sonuç vermesi ve zeytinyağının ham ürün olarak Yeşil Hat üzerinden satışını engelleyecek herhangi bir engel bulunmaması açıklaması zeytin üreticisini ve birliğimizi ciddi anlamda umutlandırmıştır."

Güney, basından duydukları bu açıklama üzerine Ticaret Odası'na e-mail ve telefon yoluyla ulaşarak sadece 120 üye üreticinin elinde 50 ton zeytinyağı bulunduğunu; birliğe ulaşamayanları düşündüklerinde bu miktarın 150-200 ton civarında olduğunu ilettiklerini kaydederek, ancak Ticaret Odası'ndan daha sonra yanıt alamadıklarını belirtti.

Diğer yandan "Ülkemizdeki zeytinyağı fiyatlarının dünya piyasasının yüzde 50 üzerindedir" şeklindeki yorumların kendilerini derinden üzdüğünü belirterek, 1 litre yağın üretici maliyetinin 6-7 TL olduğunu, uluslararası teşvik ve fonlardan yoksun olan üreticilerin bir de ağır ambargolar altında olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Güney, liberal ekonomide rekabet etmek için girdi maliyetlerinde, teşvik primlerinde ve fonlarda aynı kefede olmak gerektiği düşüncesi taşıdıklarını kaydetti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.