İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Üstel: Hava savunma sistemleri ve F-16’lar Türkiye’nin garantörlüğü kapsamında adada bulunuyor

Üstel: Hava savunma sistemleri ve F-16’lar Türkiye’nin garantörlüğü kapsamında adada bulunuyor

Başbakan Ünal Üstel, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin hava savunma sistemleri, F-16’ları ve uçak gemilerinin etkin fiili garantörlük kapsamında adada bulunduğunu söyledi. CTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli ise ülkede daha acil ekonomik sorunlar bulunduğunu belirterek hükümeti eleştirdi.

Yayın Tarihi: 16/03/26 17:24
okuma süresi: 5 dak.
Üstel: Hava savunma sistemleri ve F-16’lar Türkiye’nin garantörlüğü kapsamında adada bulunuyor

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü gündeminde ilk sırada onaya ve bilgiye sunuşlar yapıldı. Komitelerde görüşülen yasa tasarılarının Genel Kurul’a sevk edilmeleri ve Genel Kurul’da görüşülüp, onaylanmalarına ilişkin tezkereler okundu.

İlk sırada “Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi’nin” Av ve Avla İlgili Yaban Hayatını Düzenleme (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi okundu. Tezkere, Genel Kurul’da oy birliği ile kabul edildi.

İkinci sırada Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Pasaport (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi okundu. Tezkere, Genel Kurul’da oy birliğiyle kabul edildi.

Üçüncüsü sırada ise Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin Oteller (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesinin tezkeresi Genel Kurul’da okundu ve tezkere oy birliğiyle kabul edildi.

Ünal Üstel

Meclis Genel Kurulu’nda, Başbakan Ünal Üstel 62. Madde tahtında söz alarak, hava savunma sistemleri, F16’lar ile uçak gemilerinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin etkin ve fiili garantisi altında adada olduğunu belirtti.

Meclis Genel Kurulu’nda Başbakan Ünal Üstel, hükümetin iktidara geldiği günden itibaren dünyada birçok kriz yaşandığını belirtti. Pandemi sürecinde ekonomik dengelerin bozulduğunu, ardından Rusya-Ukrayna ve İsrail-Filistin savaşları nedeniyle dengeler henüz toparlanamadan İran Savaşı’nın başladığını söyleyen Üstel, bu sebeple yaşanan ekonomik bozuklukların halka yansımaması için birçok tedbir alındığını kaydetti.

Bu süreçte, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan mali işbirliği protokolleri sayesinde altyapı, eğitim ve birçok sektörde projeler hayata geçirildiğini belirten Üstel, yaklaşık iki yıldır akaryakıt fiyatlarının dengede tutulduğunu vurguladı.

Akaryakıt fiyatları konusunda Güney Kıbrıs ile yüzde 50’lik bir fark olduğunu söyleyen Üstel, halkın yaşanan sıkıntılardan etkilenmemesi ve hayat pahalılığının kısmen de olsa önlenebilmesi için bu durumun korunduğunu ifade etti.

Önlemlerin devamı için çalışmaların sürdüğünü belirten Üstel, dünyanın yakıt ihtiyacının karşılandığı körfezde savaş devam ederken, Brent petrolün varil fiyatının her gün arttığına dikkat çekti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki Ağrotur Üssü’ne yapılan saldırıyı hatırlatan Üstel, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristoduludis’in açıklamalarını eleştirerek, GKRY’de yedi ülkenin askeri varlığı bulunduğunu söyledi.

Hristoduludis’in Türkiye’ye yönelik açıklamalarını da eleştiren Üstel, “Bizim Avrupa Birliği’nin korumasına ihtiyacımız yok.” dedi.

“Kıbrıs Türkü varoluş mücadelesi verirken AB, BM ve insan hakları neredeydi?” diyen Üstel, Türkiye Cumhuriyeti’nin hava savunma sistemleri, F-16’ları ve uçak gemilerinin adada bulunmasının, etkin fiili garantörlük ve imzalanan anlaşmalar nedeniyle olduğunu vurguladı.

“Kıbrıs Türkü’nün güvencesi Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’dir ve bu dönem birlik ve beraberlik zamanıdır.” şeklinde konuşan Üstel, hükümetin gerekli önlemleri aldığını vurgulayarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin de Kıbrıslı Türklerin, rahat, refah ve güven içinde yaşaması için gerekli önlemleri almaya devam edeceğini belirtti.

SILA USAR İNCİRLİ

CTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Başbakan’ın ardından söz alarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin gergin ve çatışmacı bu ortamda adaya gönderdiği askeri enstrümanlar nedeniyle rahatsız olan kimse olmadığını belirtti.

AB ile ilgili eleştirilerin muhatabının AB yetkilileri olduğunu ve diplomasi yapılması gerektiğini söyleyen İncirli, ülkede daha acil ekonomik sorunlar bulunduğunu söyledi.

Ülkenin yedi yıldır UBP hükümetleri tarafından yönetildiğini belirten İncirli, kamu maliyesinin “bu kadar zor durumda” olmasının nedenleri hakkında makul bir izahat yapılmadığını öne sürdü. İncirli, Fiyat İstikrar Fonu için “20 yıl önceki uygulamalara atıfta bulunması” sebebiyle Berova’yı eleştirdi.

Zor zamanların uzun süredir devam ettiğini kaydeden İncirli, “Bizim siyasiler olarak insanımızı ve üreticimizi korumak gibi bir sorumluluğumuz var.” dedi. Hükümetin ülkeyi kötü yönettiği görüşünü dile getiren İncirli, kamu maliyesi için alınan yüklü borçların izah edilmesi gerektiğini söyledi. İncirli, ayrıca tasarruf tedbirlerinin geç açıklanmasını eleştirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.