Halkın Partisi MYK Üyesi Köroğlu’ndan Batı Nil Virüsü uyarısı: Vaka çıkmasını beklemeyelim
Halkın Partisi MYK Üyesi ve Halk Sağlığı ve Çevre Komitesi Başkanı Teksen Köroğlu, Güney Kıbrıs’ta görülen Batı Nil Virüsü vakalarının Kuzey Kıbrıs için de uyarı niteliğinde olduğunu belirtti. Köroğlu, vaka görülmesini beklemeden sivrisinek popülasyonunun izlenmesi, üreme alanlarının kontrol edilmesi ve ilgili kurumlar arasında koordinasyon sağlanması çağrısında bulundu.
Halkın Partisi MYK Üyesi ve Halk Sağlığı ve Çevre Komitesi Başkanı Dt. Teksen Köroğlu, Güney Kıbrıs’ta Batı Nil Virüsü vakalarının görülmesi ve bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Kuzey Kıbrıs’ta da önleyici tedbirlerin artırılması çağrısında bulundu.
Köroğlu, Kıbrıs’ın küçük bir ada olduğunu ve sivrisineklerin siyasi ya da idari sınır tanımadığını belirterek, Kuzey Kıbrıs’ta vaka görülmesini beklemeden gerekli çalışmaların başlatılması gerektiğini ifade etti.
Hayatını kaybeden kişinin ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileyen Köroğlu, özellikle sivrisineklerin üreyebileceği durgun sular, rögarlar, drenaj sistemleri, kanalizasyonla ilişkili alanlar, fosseptikler ve bakımsız havuzların düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti.
Sivrisinek mücadelesinin yalnızca vatandaşların şikâyetlerini gidermeye yönelik bir hizmet olmadığını, doğrudan halk sağlığı meselesi olduğunu belirten Köroğlu, riskli bölgelerde sivrisinek tür ve yoğunluklarının bilimsel yöntemlerle düzenli şekilde izlenmesi gerektiğini söyledi.
Köroğlu, “Burada amaç daha fazla ilaçlama yapmak değil; riski doğru belirlemek, doğru zamanda ve doğru yöntemlerle mücadele etmektir” dedi.
Sivrisinek mücadelesinin yalnızca vatandaşlardan gelen şikâyetler üzerinden yürütülmemesi gerektiğini ifade eden Köroğlu, başta Lefkoşa olmak üzere risk taşıyan bölgelerde düzenli sürveyans yapılması ve üreme alanlarının tespit edilmesi çağrısında bulundu.
Sağlık otoriteleri, belediyeler ve ilgili kurumlar arasında koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiğini belirten Köroğlu, çevre sağlığı ile halk sağlığının birlikte ele alınması gerektiğini vurguladı.
Köroğlu, “Güneyde vaka görüldükten sonra kuzeyde alarma geçmek yerine, bugünden önlem alalım” ifadelerini kullandı.
Riskli bölgelerin belirlenmesi, sivrisinek popülasyonunun izlenmesi, üreme alanlarının kontrol edilmesi, kurumlar arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi ve vatandaşların zamanında bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Köroğlu, “Ölçmediğimiz riski yönetemeyiz. İzlemediğimiz tehdidi önleyemeyiz. Vaka çıkmasını beklemek ise halk sağlığı açısından kabul edilebilir bir yaklaşım değildir” dedi.
Köroğlu, Halkın Partisi olarak ilgili tüm kurumları Batı Nil Virüsü konusunda önleyici çalışmaları vakit kaybetmeden güçlendirmeye çağırarak, “Bu bir sivrisinek meselesi değildir. Bu, halkımızın sağlığını koruma meselesidir” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.