İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Tufan Erhürman: Şu anda iş olsun diye 5+1 toplantı söz konusu değil

Tufan Erhürman: Şu anda iş olsun diye 5+1 toplantı söz konusu değil

Rum lider Hristodulidis ile görüşmesinin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, yeni bir 5+1’in sonuç odaklı olması gerektiğini belirterek, “İş olsun diye bir 5+1 olmaz” dedi.

Yayın Tarihi: 17/09/26 14:35
Güncelleme Tarihi: 17/09/26 16:12
okuma süresi: 6 dak.
Tufan Erhürman: Şu anda iş olsun diye 5+1 toplantı söz konusu değil

Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis ile bugün ara bölgede gerçekleştirdiği görüşmenin ardından açıklama yapıyor.

Erhürman, Birleşmiş Milletler Genelk Sekreteri Antonio Guterres'in dünkü açıklamasında yaptığı iki önemli vurgunun altının çizilmesi gerektiğini belirterek, bunlardan ilkinin “daha yapılacak çok iş olduğu” yönündeki değerlendirme olduğunu söyledi.

“SONUÇ ODAKLI BİR 5+1 OLMALI”

5+1 formatındaki görüşmelere ilişkin tutumlarının başından beri açık olduğunu belirten Erhürman, “Baştan beri 5+1 olsun diye yapılmasını tercih etmediğimizi söylüyorduk. Eğer olacaksa bunun sonuç odaklı 5+1 olması gerekiyor” dedi.

Erhürman, 5+1 toplantısının verimli olabilmesi için seçim döneminden bu yana Lefkoşa’da bir takım sonuçlara ulaşılması gerektiğini söylediklerini ifade ederek, “İş olsun diye bir 5+1 olmaz” şeklinde konuştu.

“DAHA ÖNCEKİ HATALAR TEKRARLANMAMALI”

Erhürman, Guterres'in açıklamasındaki ikinci önemli vurgunun ise daha önce yapılan hataların tekrarlanamayacağı yönündeki ifade olduğunu belirtti.

“Daha önceki hatalar” ifadesinin kullanılmasının ne ölçüde doğru olduğu konusunda tereddütleri bulunduğunu kaydeden Erhürman, ancak bu ifadeyi Guterres'in kendisinin kullandığına dikkat çekti.

Erhürman, “Bu süreçlerden bir sonuç çıkmadıysa bu defa farklı bir şey yapılması gerekir diyorduk biz. Genel Sekreter de hatalar yapılmayacak dedi” ifadelerini kullandı.

“İŞ OLSUN DİYE BİR 5+1 MÜZAKERE SÖZ KONUSU DEĞİL”

Açıklamanın tamamı okunduğunda, şu anda iş olsun diye bir 5+1 müzakerenin söz konusu olmadığını belirten Erhürman, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in hassasiyetlerinin ne olduğunu da açıkça ifade ettiğini söyledi.

Erhürman, bugünkü görüşmenin önceki görüşmeye kıyasla “göreceli olarak daha iyi” olduğunu belirterek, “Görüşme sonrasında herhangi bir açıklama olmamıştı daha öncekinde” dedi.

“GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER OLMAZSA OLMAZ”

Güven yaratıcı önlemlerin uzun zamandır gündemlerinde olduğunu belirten Erhürman, BM Genel Sekreteri Guterres’in de daha önce yaptığı açıklamalarda bu konunun önemine dikkat çektiğini söyledi.

Erhürman, BM Genel Sekreteri’nin yanı sıra BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in de güven yaratıcı önlemleri olmazsa olmaz unsurlar olarak değerlendirdiğini ve bunların 5+1 görüşmesinin gerçekleşebilmesi açısından önem taşıdığını ifade etti.

Güven yaratıcı önlemlerin yeni şeyler üretmek ve bunlar aracılığıyla güven oluşturmak anlamına geldiğini belirten Erhürman, ancak bu süreçte mevcut güveni de aşındıracak adımlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

“VAR OLAN GÜVENİ DE AŞINDIRAN GİRİŞİMLERDEN KAÇINILMALI”

Erhürman, iki festivalin iptal edilmesi yönünde girişimlerde bulunulması, Barcelona Futbol Okulu’nun iptali için girişim yapılması ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun büyükelçilerle gerçekleştirdiği toplantılarla ilgili olumsuz girişimlerde bulunulması gibi örnekler verdi.

Söz konusu girişimleri, güveni artırmak bir yana mevcut güveni de aşındıran hareketler olarak değerlendirdiklerini ifade eden Erhürman, bu konuları ilgili taraflarla, Avrupa Birliği (AB) ve BM ile de paylaştıklarını söyledi.

Erhürman, “Cevap beklemeye devam ediyoruz” dedi.

“ŞU AN İTİBARİYLE YENİ BİR 5+1 NOKTASINDA DEĞİLİZ”

Erhürman, mevcut durumda yeni bir 5+1 toplantısının yapılacağı noktada olmadıklarını belirterek, buna rağmen çabalarını sürdürdüklerini söyledi.

“Şu anda açık ve samimi konuşmak gerekirse, Genel Sekreter ‘çabalarımızı azaltmadan devam ediyoruz’ dedi ama an itibariyle yeni bir 5+1’in olacağı bir noktada değil” ifadelerini kullandı.

5+1 toplantısının yapılmasını elbette istediklerini belirten Erhürman, bunun anlamlı sonuçlar verebilmesi için Lefkoşa’da gerekli hazırlıkların yapılması gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

“İŞ OLSUN DİYE BİR 5+1 MÜZAKERE SÖZ KONUSU DEĞİL”

Açıklamanın tamamı değerlendirildiğinde, şu anda iş olsun diye bir 5+1 müzakerenin söz konusu olmadığını belirten Erhürman, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in hassasiyetlerinin ne olduğunu da açıkça ifade ettiğini söyledi.

Erhürman, bugünkü görüşmenin önceki görüşmeye kıyasla “göreceli olarak daha iyi” olduğunu belirterek, “Görüşme sonrasında herhangi bir açıklama olmamıştı daha öncekinde” dedi.

"YEDİ KONUYU DAHA İLERİ SEVİYEDE DEĞERLENDİRMEYE HAZIRIZ"

BM Genel Sekreteri’nin güven yaratıcı önlemler kapsamında gündeme getirdiği yedi başlığa değinen Cumhurbaşkanı Erhürman, bunların geçiş noktaları, mayınların temizlenmesi, afetler konusunda ortak mekanizma kurulması, düzensiz göçle ilgili ortak mekanizma oluşturulması, spor, karma evliliklerden doğan çocukların Avrupa Birliği vatandaşlığı ve sivil toplum konusunda oluşturulan yapı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erhürman, “Bu yedi konunun altısını zaten Sayın Genel Sekreter’le görüşmemizde kabul ettik. Bir tanesi, yani yeni geçiş noktaları konusunda henüz uzlaşma yok. Dolayısıyla biz yedi konuyu da daha ileri seviyede değerlendirmeye hazırız. Zaten altısını kabul ettik” dedi.

Karma evliliklerden doğan çocukların Avrupa Birliği vatandaşlığı konusunun kendileri açısından yalnızca bir güven yaratıcı önlem olmadığını da vurgulayan Cumhurbaşkanı Erhürman, bunun aynı zamanda bir insan hakkı meselesi olduğunu belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.