İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Jale Refik Rogers: İlaç takip sistemi yıllardır hayata geçirilmedi

Jale Refik Rogers:  İlaç takip sistemi yıllardır hayata geçirilmedi

CTP milletvekili adayı Jale Refik Rogers, sağlık sistemindeki ilaç sorunlarının temelinde plansızlık ve denetimsizliğin bulunduğunu belirterek, ilaç takip sisteminin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 02/11/26 12:29
okuma süresi: 6 dak.
Jale Refik Rogers:  İlaç takip sistemi yıllardır hayata geçirilmedi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili adayı Jale Refik Rogers, Kıbrıs Postası TV’de Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu “Sabah Postası” programına konuk olarak seçim süreci, sağlık sistemindeki sorunlar, ilaç temini, cezaevi koşulları ve sosyal hizmetler hakkında açıklamalarda bulundu.

CTP’ye katılma kararının ardından kendisini yeniden evinde hissettiğini belirten Rogers, genel olarak toplumda değişim beklentisinin bulunduğunu ifade etti. Dört yıl bağımsız milletvekilliği yaptığı süreçte farklı siyasi yakıştırmalarla karşılaştığını kaydeden Rogers, CTP dışında herhangi bir partiden aday olmayı düşünmediğini, bu kararını resmiyete dökmeden önce kamuoyuyla paylaşmadığını söyledi.

“İLAÇ TAKİP SİSTEMİ HÂLÂ HAYATA GEÇİRİLMEDİ”

İlaç takip sisteminin önemine dikkat çeken Rogers, yaklaşık iki yıl önce sosyal sigorta ve reçete tutuklamaları konuları gündeme geldiğinde de bu sistemin kurulması gerektiğini dile getirdiğini belirtti.

Sağlık Bakanı'na da bu konuda çağrıda bulunduğunu ifade eden Rogers, aradan geçen zamana rağmen sistemin hayata geçirilmediğini savundu.

Türkiye'de ilaç takip sisteminin 2007 yılında uygulamaya konulduğunu, 2011 yılında ise dijital hale getirildiğini belirten Rogers, Türkiye'nin bu alanda önemli bir deneyime sahip olduğunu kaydetti.

İlaç takip sisteminin ülkeye giren ilaçların takibinden hastanelerdeki stok durumuna kadar bütün sürecin izlenmesini sağlayacağını ifade eden Rogers, sistem sayesinde ilaçların ne kadarının kullanıldığının, ne kadarının depolarda bulunduğunun, kayıp ve kaçakların ve yıllık ilaç ihtiyacının belirlenebileceğini söyledi.

Mevcut durumda ilaçların Eczacılık Dairesi'nde ilkel depolama ve takip yöntemleriyle muhafaza edildiğini ileri süren Rogers, hangi ilaçtan ne kadar kaldığının dahi çoğu zaman bilinmediğini savundu.

Bazı ilaçların hekimler tarafından artık tercih edilmemesine rağmen sipariş verilebildiğini, bu süreçte ilaçların son kullanma tarihlerinin geçerek imha edilmek zorunda kaldığını belirten Rogers, ilaç yönetimindeki bu sorunların çözümü için dijital takip sisteminin gerekli olduğunu vurguladı.

"NÜFUS ARTIŞI KAMU HİZMETLERİNİ ZORLUYOR"

Programda cezaevindeki kapasite ve güvenlik koşullarına da değinen Rogers, cezaevi kapasitesinin yeniden sınırlarını aştığını belirtti. Ülkedeki nüfus artışının sağlık, eğitim, güvenlik ve diğer kamu hizmetleri üzerindeki etkilerine dikkat çeken Rogers, mevcut yapının bu yükü taşımakta zorlandığını ifade etti.

Cezaevinde hayatını kaybeden Cemaliye Onyıldız'ın ölümünden duyduğu üzüntüyü de dile getiren Rogers, olayın sağlık boyutuyla ilgili tüm ayrıntılara sahip olmadığını ancak yaşananların araştırılması gerektiğini söyledi. Cezaevinde hekim ve sağlık takibi bulunduğunu belirten Rogers, sürecin nasıl bu noktaya geldiğinin ortaya çıkarılması gerektiğini kaydetti.

“HALK DEĞİŞİM VE FARKLI BİR YÖNETİM ANLAYIŞI İSTİYOR”

Seçim sürecinin olumlu bir atmosferde ilerlediğini belirten Rogers, halkın CTP’nin iktidara gelmesini beklediğini dile getirdi. Mevcut havayı Tufan Erhürman’ın önceki dönemindeki seçim atmosferine benzeten Rogers, toplumun değişim ve farklı bir yönetim anlayışı istediğini, bunu dile getirmekten de çekinmediğini ifade etti.

Girne milletvekili olmasına rağmen ülkenin farklı bölgelerinde de çalışma yürüttüklerini kaydeden Rogers, milletvekilliği genel seçimleri ile yerel seçimlerin aynı dönemde yapılmasının kampanyaları iç içe geçirdiğini belirtti. Bu durumun olumlu ve olumsuz yanları bulunduğunu ifade eden Rogers, belediye başkan adaylarına da destek vermeye çalıştıklarını söyledi.

“SAĞLIKTA NE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ UZUN YILLARDIR BİLİYORUZ”

Sağlık alanındaki yaklaşımının yalnızca sorunları eleştirmek olmadığını vurgulayan Rogers, sağlık sisteminde yapılması gerekenlerin ve halkın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak adımların uzun yıllardır bilindiğini ancak hayata geçirilmediğini savundu.

İlaç temininde yaşanan sıkıntıların yalnızca ülkeye özgü olmadığını belirten Rogers, pandemi sonrasında ham maddeye erişimde yaşanan zorlukların üretimi etkilediğini, bazı uluslararası firmaların Türkiye'de de üretimi durdurduğunu ve bunun ilaç fiyatları ile tedarik süreçlerine yansıdığını kaydetti.

Bununla birlikte KKTC’deki ilaç sorununun temelinde plansızlık ve denetimsizliğin bulunduğunu ifade eden Rogers, ilaçların temini ve takibinde sistemli bir yapıya ihtiyaç olduğunu söyledi.

SOSYAL HİZMETLER VE KAMUDA LİYAKAT VURGUSU

Sosyal hizmetler alanında da eksiklikler bulunduğunu belirten Rogers, özellikle istismar konularının göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Sosyal Hizmetler Yasası'nın güncellenmesinin tek başına yeterli olmadığını ifade eden Rogers, hizmetlerin daha etkin yürütülebilmesi için kadroların güçlendirilmesi ve her bölgede gerekli yapılanmanın oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Kadına yönelik şiddetle mücadele biriminin çalışmalarının da ağır aksak ilerlediğini savunan Rogers, kamu kurumlarının insan kaynağı bakımından güçlendirilmesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Devlet kurumlarının geçmişte başarılı şekilde yürüttüğü bazı hizmetleri bugün aynı etkinlikle yerine getiremediğini ileri süren Rogers, kamuda liyakat ilkesinin yeniden sağlanması gerektiğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.