Çakıcı, EDİ görüşmesinde vurguladı: "Petrolden önce çözüm bulunsun"
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Çakıcı başkanlığındaki TDP heyeti Rum Sanayi, Ticaret ve Enerji Bakanı, EDİ Genel Başkanı Praxoula Antoniadou ile görüştü
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Çakıcı başkanlığındaki TDP heyeti, Rum Sanayi, Ticaret ve Enerji Bakanı, EDİ Genel Başkanı Praxoula Antoniadou ile görüştü
TDP Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Kıbrıs'ın doğal zenginliklerinin adanın ayrılmasına değil, birleştirilmesine vesile olmasını istedi. Çakıcı, "Petrol ve doğalgaz, eğer çözüm olacaksa bulunsun ve çözümün finansmanı için kullanılsın, ama adayı bölecekse bulunmasın, o yüzden biz petrolden önce çözümün bulunması taraftarıyız" dedi
TDP Genel Başkanı Çakıcı başkanlığındaki TDP heyeti, Rum Yönetimi Sanayi, Ticaret, Turizm ve Enerji Bakanı, Birleşik Demokratlar (EDİ) Partisi Başkanı Praxoula Antoniadou ile görüştü. EDİ'nin Güney Lefkoşa'daki Genel Merkezi'nde saat 17.00'de başlayan ve yaklaşık 2 saat süren görüşmede, TDP Genel Sekreteri Esat Varoğlu, Dış İlişkiler Sekreteri Sami Dayıoğlu ve Ekonomi Komitesi Başkanı Özgün Kutalmış da hazır bulundu. TDP Genel Başkanı Çakıcı ile EDİ Genel Başkanı Praxoula görüşme sonrası basına açıklamalarda bulundular.
MEHMET ÇAKICI
TDP Genel Başkanı Çakıcı, görüşmeye olanak sağlaması nedeniyle EDİ Genel Başkanı, Rum Yönetimi Sanayi, Ticaret, Turizm ve Enerji Bakanı Praxoula'ya teşekkür ederek başladığı konuşmasında, çözümcü bir bayanın bakan olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
TDP olarak erken çözümü savunduklarını ve bu yönde kararlılıkla mücadele ettiklerini belirten Çakıcı, çözümün şeklinin de iki bölgeli, iki toplumlu, tek egemenliği ve uluslar arası tek kimliği olan siyasi eşitliğe dayalı bir federasyon olacağını kaydetti.
"1960 anlaşmasının kurucu ortağıyız"
Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyet'nin kurucu ortağı olduklarını ve 1960 anlaşmalarından kaynaklanan toplumsal hakları bulunduğuna dikkat çeken Çakıcı, "Kıbrıslı Türklerin yalnız karada değil, denizde de Kıbrıs Cumhuriyetinden kaynaklanan toplumsal hakları vardır. Dolayısı ile Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesindeki olası petrol ve doğalgazda Kıbrıslı Türklerin de hakkı vardır" dedi. Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın, bulunacak petrol ve doğalgazdan Kıbrıslı Türkler de faydalanacak yönündeki açıklamasına atıfta bulunan Çakıcı, yazılı bir anlaşma olmaması ve kişiden kişiye değişebileceği için, bu söylemin bağlayıcılığı olmadığını ve tatminkar olmadığını söyledi
"Petrolden önce çözümü bulmalıyız"
Çakıcı, çözüm sonrası insanların petrol ve doğal gazdan gelecek milyonlara ihtiyacı olacağını, bunun yeniden yapılanma tamiratlar veya iş olanaklarına harcanabileceğini söyledi. Çakıcı, "çözüm olacaksa bulalım ve çözümün finansmanı için kullanalım, ama iki tarafı bölecekse bulunmasın, o yüzden biz petrolden önce çözümün bulunması taraftarıyız" dedi
"New- York zirvesinden umutlu değiliz"
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Ekim ayının sonunda New York'ta gerçekleştirilecek Kıbrıs zirvesinden umutlu olmadıklarını da ifade etti. Müzakereleri desteklemekle birlikte gidişattan memnun olmadıklarını söyleyen çakıcı, Eroğlu'nun, yönetim ve güç paylaşımı ile çapraz oylama konularında geri adım attığını, Hristofyas'tan ise mülkiyet ve toprak konusunda daha açılımcı öneriler beklediklerini dile getirdi.
Rum kilisesinin politika ve söylemlerinin taksime hizmet ettiğine dikkat çeken Çakıcı, ayrılığa hizmet eden bu tür açıklamaları onaylamalarının mümkün olmadığını söyledi.
Praxoula Antoniadou
Rum Yönetimi Sanayi, Ticaret, Turizm ve Enerji Bakanı, Birleşik Demokratlar (EDİ) Partisi Başkanı Praxoula Antoniadou, Çakıcı başkanlığındaki TDP heyeti ile görüşmekten memnun olduklarını söyledi. Erken çözümü savunan iki partinin işbirliğinin önemli olduğunu söyleyen Praxoula, diyaloğun önemine dikkat çekti ve iki partinin de, liderleri, 2 bölgeli, 2 toplumlu siyasi eşitliğe dayalı federasyon konusunda cesaretlendirmeye devam edeceğini söyledi.
Konuşmasında Rum Yönetimi'nin petrol ve doğalgaz çalışmaları hakkında da bilgiler veren Praxoula Antoniadou, petrol ve doğal gaz aramaları ile ilgili anlaşmanın 2007 yılında imzalandığını belirterek, bugün ekonomik olarak işletilebilir petrol ve gaz rezervine ulaşılması halinde bile, bunun satışa sunulmasının en az 3 yıl sonra gerçekleşebileceğini söyledi.
Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı 'Kıbrıs'ın zenginlikleri tüm Kıbrıslılara aittir" söylemini anımsatan Praxoula, Kıbrıs'la ilgili tüm ilgili tarafların bundan faydalanabilmesi için, bu süre içinde Kıbrıs sorununun çözülmesi gerekliliği üzerinde durdu ve federal bir çözümden sonra, federal hükümete kalacak zenginlikten kurucu devletlerin yararlanacağını söyledi.
Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyetinin egemenliğine saygı göstermesini de isteyen Praxoula Antoniadou, "Enerji konusunda yapılacak işbirliği ileride dostlar arası ilişkilere olumlu yansıyabilir. Türkiye enerji güvenliğini sağlayabilir ve tüm taraflar bu zenginlikten yararlanabilir" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.