Mostar Köprüsü'nü yıkanlara hapis cezası

1992-1995 yılları arasında Boşnaklara karşı etnik kıyım düzenlemek ve Mostar Köprüsü'nü yıkmak suçundan yargılanan altı sanığa 10 ila 25 yıl hapis cezası verildi. Ceza alanlar arasında Hırvat lider Jadranko Prlic de var.

Hollanda'nın Lahey kentinde, Eski Yugoslavya'daki savaşlar sırasında işlenen insanlık ve savaş suçları ile soykırım iddialarını araştıran Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Mostar Köprüsü'nü yıkanlara tarihi bir ceza verdi.
Bosnalı Hırvat lider Yadranko Prlic'in arasında bulunduğu altı kişiye, cinayet, tecavüz ve sınır dışı etme suçlarından ötürü 10 ile 25 yıl arasında değişen hapis cezası verildi. Sanıklar, mahkeme önünde 1990'lı yıllarda Bosna'da yaşayan Müslümanlara karşı işledikleri suçlardan ötürü bulunuyorlardı.
??'Planlı etnik temizlik'?
Eski Yugoslavya topraklarında işlenen insanlık dışı suçları araştırmak için Birleşmiş Milletler tarafından kurulan mahkeme, sanıkları Hırvat olmayan halklara yönelik savaş suçu işlemek ve tarihi Mostar Köprüsü'nün yıkılması emrini vermekle yargılıyordu. Sanıklara toplamda 26 farklı savaş ile ilişkili ve insanlığa karşı işlendiği belirtilen suç yöneltildi. Davanın baş sanığı Jadranko Prlic, 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Prlic, 1991'de tek taraflı ilan edilen Hersek Bosna Hırvat Cumhuriyeti'nde başkanlık ve başbakanlık görevlerini yürütmüştü.?
Hersek Bosna Hırvat Cumhuriyeti'nde savunma bakanı ve komutan olarak görev alan sanıklar ise 10 ile 20 yıl arasında değişen hapis cezaları aldı. 2 bin 600 sayfadan oluşan kararın bir özetini okuyan hakimler, 1992-1995 yılları arasında bu kişilerin Boşnaklara karşı planlı bir şekilde etnik temizlik yürüttüğüne hükmetti. Mahkeme, 2006 yılından beri yargılanan Prlic'in "Müslümanların sürülmesi suçuna büyük katkısı olduğuna" dair tatmin edici sonuçlara ulaştıklarını söyledi.??'Karar yeterli değil'?Mahkemenin verdiği diğer bir karar da Hırvatistan'ın da Bosna'da Hırvatlar tarafından yürütülen bu etnik temizliğe destek verdiği yönünde oldu. Mahkemede dönemin Hırvatistan Devlet Başkanı olan Franjo Tudjman'ın "etnik temizliğin saf bir devlet için gerekli olduğuna dair sözlerine" değinildi. Bunun Hırvatistan'ın da bu suçların işlenmesinde payı olduğuna dair mahkemenin ortaya koyduğu ilk açık ifade olduğu belirtiliyor.
Savaştan sağ çıkan Bosnalılar ise verilen kararın yeterli olmadığını ortaya koydu. Bosna'nın merkezinde yer alan ve katliama uğrayan köylerden biri olan Ahmici'den Reuters'e konuşan Huso Ahmic isimli bir vatandaş, kararın kurbanları tatmin etmeye yetmeyeceğini belirtti. Annesi ve babası evlerinin içindeyken yakılarak öldürülen Ahmic, "Bu sadece küçük bir rahatlama sağlayacak, çünkü şimdi herkes suçlu kim biliyor" dedi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.