DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

"Bosna Kasabı"na beraat yok

"Bosna Kasabı"na beraat yok

Birleşmiş Milletler Uluslararası Yugoslavya Savaş Suçları mahkemesi, "Bosna Kasabı" olarak bilinen Radovan Karadziç'in soykırım suçuyla yargılanmasına karar verdi.

Yayın Tarihi: 12/07/13 07:13
okuma süresi: 3 dak.
"Bosna Kasabı"na beraat yok
A- A A+

Birleşmiş Milletler Uluslararası Yugoslavya Savaş Suçları mahkemesindeki temyiz hakimleri, Bosna Savaşı'nın başlangıcında Sırp olmayanların öldürülmesi ve kötü muameleye maruz bırakılması iddiasıyla yargılanan Radovan Karadziç'in soykırımla yargılanmasına karar verdi.

1992 yılında başlayan savaş sırasında Sırp olmayanlara karşı Srebrenitsa dahil olmak üzere ülkenin farklı yerlerinde soykırım suçu işlediği iddia edilen Karadziç, geçen yıl yargılandığı iki soykırım suçunun birinden beraat etmişti. Hollanda'nın Lahey şehrindeki mahkemenin başkanlığını yapan hakim Theodor Meron, "Karadziç'in soykırım niyeti taşıdığına" mahkemenin kanaat getirdiğini açıkladı. "Bosna Kasabı" unvanını taşıyan Karadziç hakkındaki bu karar Srebrenitsa soykırımının 18. yıldönümünde geldi. 1995 yılında gerçekleşen Srebrenitsa katliamı dahil olmak üzere 10 farklı suçtan yargılanan Karadziç, beraat edemeyeceği gibi zaten uzun süredir devam eden davası daha da uzayacak.?Dün katliamın yıldönümünde, 18 yıl önceki soykırımdan kaçan kurbanların kullandığı orman yolunda geleneksel "ölüm yürüyüşü" gerçekleştirildi.

Türkiye'nin yanı sıra İspanya, Hırvatistan, Almanya, ve Avrupa'nın diğer ülkelerinden binlerce kişi, üç gün süren yolculuğu anmak için "ölüm yolu"nda buluşmuştu. Yürüyüş, Srebrenitsa Soykırımı anma etkinliklerinin yapıldığı Potoçari Mezarlığı'nda sona erdi. Srebrenitsa'ya 11 Temmuz 1995'te giren Ratko Mladiç'in komutasındaki Bosnalı Sırp askerler, 8 binden fazla Boşnak genç ve yetişkin erkeği öldürmüştü. Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi, Srebrenitsa'da soykırım yapıldığını kabul ederken, iki eski Bosnalı Sırp lider Karadziç ve Mladic soykırım ve diğer savaş suçlarından yargılanıyor. Sırp birlikleri, katliamın büyüklüğünü gizlemek için ölüleri gömerek sakladığı için hala toplu mezarlar bulunuyor. Bosna'da 1992-1995 arasında süren savaşta 100 binden fazla insan öldürülmüştü.

409 kişi defnedildi?

Srebrenitsa soykırımı kurbanlarından toplu mezarlarda bulunduktan sonra kimlik tespiti yapılabilenlerin cenazesi dün düzenlendi. 409 kişinin tabutları eski akümülatör fabrikasından Potoçari Mezarlığı'na defnedildi.?

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.