DÜNYA
okuma süresi: 5 dak.

İsrail ile normalleşme Irak’ta da tartışma konusu oldu

İsrail ile normalleşme Irak’ta da tartışma konusu oldu

Eski Irak Başbakan Yardımcısı Baha el-Araci’nin İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine ilişkin yaptığı açıklamalar, ülke içinde yaygın tartışmalara yol açtı. Araci, ülkede Şii otoritenin ağırlığı ile Necef’in rolü hakkında açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 16/10/20 19:16
Güncelleme Tarihi: 16/10/20 20:24
okuma süresi: 5 dak.
İsrail ile normalleşme Irak’ta da tartışma konusu oldu
A- A A+

Eski Irak Başbakan Yardımcısı Baha el-Araci’nin İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine ilişkin yaptığı açıklamalar, ülke içinde yaygın tartışmalara yol açtı. Araci, ülkede Şii otoritenin ağırlığı ile Necef’in rolü hakkında açıklamalarda bulundu.

Sadr Hareketi’nin eski bir üyesi olan Araci, yerel bir kanala yaptığı açıklamada, “Irak ile İsrail arasında normalleşme olasılığı konusunda İran'dan fon alındığına inanılıyor. Her şey hazır. Tüm koşullar hazır ve karar bekleniyor. Size bir tiyo veriyorum ama bundan sonra bana soru sormayın, normalleşme kararı ve öncelikleri Bağdat'tan değil Necef'ten verilebilir” dedi.

Şii Sadr Hareketi’nin önde gelen liderlerinden biri olan el-Araci, 2006-2010 yılları arasında milletvekili seçildi, 2010-2014 yılları arasında da Meclis’te Yolsuzlukla Mücadele ve Şeffaflık Komisyonu başkanlığı yaptı. Ağabeyi Hazem el-Araci, Şii din adamı Mukteda el-Sadr liderliğindeki hareketin hala önde gelen liderlerinden biri.

Araci’nin açıklamalarıyla ilgili Necef'ten herhangi bir yorum gelmezken, Sadr’a yakınlığıyla bilinen Salih Muhammed el-Irak, dün el- Araci’nin İsrail'le normalleşme konusunda yaptığı açıklamalarla ilgili olarak Araci’yi “cezalandırmak”la tehdit etti.

Iraklılar İsraille normalleşme konusunda iki keskin taraf olarak kamplaşmış durumda. Üçüncü bir görüş ise bu konunun Irak ile İsrail arasındaki coğrafi uzaklık açısından acil olmayan bir konu olduğu yönünde. Bu görüş sahipleri, Irak’ın önceliklerinin, bölünme, yolsuzluk, şiddet ve kötü yönetim olduğunu düşünüyor. Başbakan Mustafa el-Kazimi hükümeti bu konuyu görmezden gelme eğilimine sahip. Kazimi’nin BAE'nin İsraille ilişkileri normalleştirme anlaşmasına ilişkin fikrini 22 Ağustos'ta ABD gazetesi The Washington Post’a belirttiği açıklama dışında konu hakkında yapılmış bir açıklama bulunmuyor. Kazimi yaptığı açıklamada “Bu BAE’nin kararı ve biz buna karışmamalıyız” demişti.

Öte yandan Irak Ümmet Partisi Genel Başkanı Misal el-Alusi, İsrail’i iki kez ziyaret etmişti.2004 yılında yaptığı ilk ziyaretten birkaç ay sonra iki oğlu ve koruması bir suikastta öldürüldü. Daha sonra 2008 yılında Tel Aviv’de yapılan “Terörle Mücadele” konferansına katılmasının ardından, parlamento dokunulmazlığını kaldırarak seyahat kısıtlaması getirdi ve “vatana ihanet”ten yargılanmasını talep etti. Ancak Federal Yüksek Mahkeme, onun lehine bir karar verdi ve Parlamento'nun aleyhindeki kararını geçersiz kıldı.

Al-Alusi hala Irak ve İsrail arasındaki durumun normalleşmesi çağrısında bulunuyor ve sık sık siyasi partileri ve İslamcıları İsrail'i gizlice ziyaret etmekle suçlasa da bu grupların ismini vermeyi reddediyor.

Araci’nin açıklamalarını reddeden kurumlardan birisi de, eski Başbakan Haydar el- Abadi liderliğindeki "Zafer koalisyonu" oldu. Komisyon dün yaptığı açıklamada, “Necef aleyhine sorumsuz ve saldırganca yapılan ifadeleri kınayarak Irak'ın tarihi, konumu ve dini referansını etkileyen bir çarpıtma olduğunu söyledi ve ekledi: "Bu tür açıklamalar Irak'ın imajını, halkını, tarihini ve Filistin’in meşru haklarını ilkesel olarak kabul eden dini otoriteyi baltalayan bir çarpıtmadır.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.