DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

AB Komisyonu'ndan Fransa'ya basın özgürlüğü uyarısı

AB Komisyonu'ndan Fransa'ya basın özgürlüğü uyarısı

Fransa'nın görevdeki güvenlik güçlerinin yüzü veya kimliğinin yayımlanmasını yasaklayan ve yasağa uymayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngören yasa tasarısıyla ilgili AB Komisyonu, ülkeye uyarıda bulundu. Komisyon, gazetecilerin 'özgürce ve güven içinde' çalışabilmeleri gerektiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 23/11/20 18:19
okuma süresi: 3 dak.
AB Komisyonu'ndan Fransa'ya basın özgürlüğü uyarısı
A- A A+

AB Komisyonu Sözcülerinden Christian Wigand, Fransa'nın güvenlik görevlilerinin kimlik bilgilerine yönelik bilgilerinin paylaşılmasıyla ilgili yasa tasarısının başlattığı tartışmaları Komisyon olarak yakından izlediklerini ifade etti.

AB Komisyonu'nun önceliklerinden birinin, üye ülkelerde yaşayanların güvenliği olduğunu kaydeden Wigand, bu tür yasalar hazırlanırken kamu güvenliği ile basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü gibi temel hak ve özgürlükler arasındaki dengenin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Wigand, yasa taslakları hakkında yorum yapmak istemediklerini ancak 'gazetecilerin özellikle kriz dönemlerinde görevlerini özgürce ve güven içinde yapabilmesi gerektiğini' söyledi.

Wigand, Komisyon'un Fransa'daki yasanın son halinin AB hukukuyla uyumunu incelemeye alma hakkını saklı tuttuğunu sözlerine ekledi.

1 YIL HAPİS VE 45 BİN EUROYA VARAN PARA CEZASI

Fransa'da hazırlanan güvenlik yasa tasarısının, basın özgürlüğünü ihlal edebileceği için eleştirilen 24. maddesi, Ulusal Meclis'te geçen hafta kabul edilmişti.

Tasarı, görevdeki güvenlik güçlerinin yüzü veya kimliğinin yayımlanmasını yasaklıyor.

Yasağa uymayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngören yasa tasarısı, basın özgürlüğünü kısıtlayacağı, polis şiddetini artıracağı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Tasarı, aynı zamanda güvenlik güçlerine görev sırasında kameralar kullanarak halkı izleme, gösterilerde 'drone' kameralar kullanma yetkisi veriyor.

Ulusal Meclis'te kabul edilen tartışmalı 24. madde, Senato'dan da geçerse son bir kez daha parlamentonun onayına sunulacak.

Fransa'da sarı yeleklilerin gösterilerinde ve emeklilik reformuna karşı yapılan eylemlerde, polisin protestoculara karşı kullandığı şiddetin görüntülenerek sosyal medyada paylaşılmasının ardından polisler hakkında soruşturmalar açılmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.