DÜNYA
okuma süresi: 6 dak.

DSÖ'den koronavirüs aşılarının üretimini artırmak için teknoloji paylaşımı çağrısı

DSÖ'den koronavirüs aşılarının üretimini artırmak için teknoloji paylaşımı çağrısı

Fransız haber ajansının (AFP) haberine göre, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgınla mücadelede kaydedilen ilerlemeyi baltalamamak için “aşı üretim imkanlarının büyük ölçüde geliştirilmesi” çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 07/02/21 19:37
okuma süresi: 6 dak.
DSÖ'den koronavirüs aşılarının üretimini artırmak için teknoloji paylaşımı çağrısı
A- A A+

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) cuma günü, laboratuvarlara Kovid-19’a karşı aşı üretim hızını artırmak için teknolojilerini paylaşma çağrısında bulunurken, ABD Başkanı Joe Biden Koronavirüs pandemisinin ülkesini “çökme noktasına” getirmesine yönelik uyarıda bulundu.

Fransız haber ajansının (AFP) haberine göre, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgınla mücadelede kaydedilen ilerlemeyi baltalamamak için “aşı üretim imkanlarının büyük ölçüde geliştirilmesi” çağrısında bulundu.

Ghebreyesus, örnek olarak, kendi aşısını geliştirmekte geç kalmış olan ve bu yaz itibarıyla rakibi Pfizer-BioNTech’in lisanslı ve yüksek orandaki etkili olduğu kanıtlanmış aşısını üretmeyi öneren Fransa merkezli ilaç şirketi Sanofi’yi gösterdi ve “Diğer şirketleri de aynısını yapmaya çağırıyoruz” dedi.

Mali riskler çok büyük ve Pfizer şirketi, Koronavirüse karşı ürettiği aşıların değerinin 2021’de 15 milyar dolara ulaşacağı tahmininde bulunuyor.

Ocak ayının sonunda, İsviçre laboratuvarı “Novartis”, Pfizer-BioNTech aşısının uygun şekilde hazırlanması için imkanlarını devreye soktuğunu duyurdu.

Ghebreyesus “Üretici şirketler bundan daha fazlasını yapabilir: Devasa kamu fonları aldılar ve onları, aşıların dünya çapında adil bir şekilde dağıtılmasına yardımcı olmak için veri ve teknolojileri paylaşmaya teşvik ediyoruz” dedi.

Bu sırada ABD Başkanı Joe Biden, pandemi nedeniyle çok sayıda ABD’linin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti.

Biden Beyaz Saray’dan “Bu ülkede çok fazla acı görüyorum. Çoğu kişi işini kaybetti, çoğu aç kaldı ya da çökme noktasına geldi” şeklinde açıklamada bulundu.

Biden “ABD’liler hükümetlerinden yardım bekliyorlar. Hızlı hareket edeceğim” dedi.

Biden hükümeti, Ocak ayında işsizlik oranındaki hafif düşüşe rağmen henüz toparlanamayan ABD ekonomisini canlandırmak için bir trilyon 900 milyon dolarlık bir yardım planı sundu.

FELLER: VİRÜS HENÜZ YORGUN DEĞİL, AKSİNE DAHA DA GÜÇLENDİ

Almanya'daki Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Feller da tehlikelere dikkat çekti. Feller İngiltere ve Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyona uğramış Koronavirüs türleri ile ilgili olarak, “Virüs henüz yorgun değil, aksine daha da güçlendi” diyerek “daha tehlikeli” hale gelen bir virüs ile yüzleşmek için kısıtlamaların hızla kaldırılmasına yönelik umutları yok etti.

AVRUPA’DA ASTRAZENECA AŞISININ KULLANIMINA SINIRLAMA

Öte yandan, birçok Avrupa ülkesi “AstraZeneca” grubu tarafından geliştirilen mevcut aşının kullanımını sınırlandırdı. İspanya 55 yaşın altındakilere ve Yunanistan ise 65 yaşın altındakilere tahsis etmeye karar verdi.

Fransa, Almanya, Belçika, Danimarka, İsveç ve diğer ülkeler, yaşlılar arasındaki olası riskler konusunda yeterli bilgi olmaması nedeniyle aşının yapılacağı yaş gruplarını belirlediler.

ABD’de, Johnson&Johnson laboratuvarı tek dozluk Koronavirüs aşısının kullanımı için acil bir lisans verilmesi talebinde bulundu.

Ancak söz konusu aşının klinik sonuçları, virüsün etkinliği ABD’de (Yüzde 72), mutasyona uğramış virüs türünün yaygın hale geldiği Güney Afrika’dakinden (Yüzde 57) daha fazla etkinlik gösterdiği tespit edildikten sonra bir sorun olduğunu gösterdi.

Uzmanlar bunu, virüsün yeni mutasyona uğramış türlerinin mevcut aşılar sayesinde geliştirilen bağışıklık savunmasını etkisiz hale getirebileceğinin bir kanıtı olarak görüyorlar.

Tüm dünyada aşı üretim ve tedarik operasyonları giderek hızlanıyor.

SIRBİSTAN, AVRUPA’DA AŞILAMA ÇALIŞMALARINDA İLK SIRALARDA

Pekin’in yardımını alan Sırbistan, Avrupa’da aşılama çalışmalarında ilk sıralarda yer alıyor.

Our World In Data web sitesine göre, Balkanlar’da bulunun 7 milyonluk nüfusa sahip bu küçük ülkede iki hafta içinde 450 binden fazla kişiye aşı enjekte edildi. Bu, İngiltere’den sonra Avrupa ülkelerinde ikinci en yüksek aşı oranı oldu.

Hükümet sitesinde, bireylerin Pfizer, Sputnik ve Sinopharm aşılarından hangisini tercih ettiklerine dair bir form doldurmaları isteniyor.

BORRELL: RUS AŞISI İNSANLIK İÇİN İYİ HABER

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell cuma günü Moskova’da yaptığı açıklamada, Rus aşısının “insanlık için iyi bir haber” olduğunu duyurarak, “Avrupa İlaç Ajansı’nın ruhsat vermesini umduğunu” dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu alanda Batılı rakiplerle iş birliği yapmak istediklerini belirtti.

Aşılama çalışmalarına paralel olarak, izolasyon önlemleri hala devam ediyor.

Bu ay aşı kampanyasına başlayacak olan Avustralya, cuma günü ülkeye giren herkesin iki haftalık karantinaya uyması gerektiğini duyurdu.

İsveç ve Danimarka’ya gelince, önümüzdeki aylarda yurtdışına seyahat etmeyi kolaylaştırmak, spor ve kültürel etkinliklere katılmak hatta Danimarka’daki restoranlara girmek için “aşının alındığını kanıtlayan elektronik bir pasaport” geliştirmeyi planladıklarını açıkladılar.

İsrail ise cuma günü yaptığı açıklamada, vaka sayılarındaki hafif bir düşüşün ardından pazar gününden itibaren aşamalı olarak kaldırılacak olsa bile bir aydan fazla bir süredir uygulanan izolasyon kapsamında uygulanan dış hat uçuşlarının askıya alınma süresinin uzatıldığını ve kara sınırlarının kapatıldığını duyurdu.

Fransız haber ajansı AFP’nin cumartesi günü hazırladığı bilançoya göre, salgın dünyada en az iki milyon 299 bin 637 kişinin ölümüne neden oldu. En az 82 ülke veya bölgede 120 milyondan fazla Kovid-19 aşısı kullanıldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.