DÜNYA
okuma süresi: 5 dak.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel: "AB aktif bir gözlemcidir ve Kıbrıs’la ilgili BM sürecini desteklemektedir"

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel: "AB aktif bir gözlemcidir ve Kıbrıs’la ilgili BM sürecini desteklemektedir"

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin Kıbrıs çözüm müzakerelerinin yeniden başlamasını taahhüt ettiğini, aktif bir gözlemci olarak BM gözetimindeki süreci tamamen desteklediğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 07/04/21 21:22
okuma süresi: 5 dak.
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel: "AB aktif bir gözlemcidir ve Kıbrıs’la ilgili BM sürecini desteklemektedir"

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, salı günü Ankara’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs çözüm müzakerelerinin yeniden başlamasını taahhüt ettiğini, aktif bir gözlemci olarak BM gözetimindeki süreci tamamen desteklediğini ve birkaç hafta sonra yapılacak olan gayrı resmi toplantıyı beklediğini söyledi.
 
Charles Michel, Avrupa Birliğinin Türkiye’yle karşılıklı faydalı ve ortak bir ilişki geliştirmenin stratejik çıkarı olduğunu ancak aynı zamanda, Avrupa Birliği ve üye ülkelerin çıkarlarını savunmaya da kararlı olduğunu; birliğin Haziran 2021’deki Avrupa Konseyi toplantısında Türkiye’nin ilerlemesini değerlendireceğini vurguladı.
 
Erdoğan’la görüşmelerinden sonra Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile birlikte basına açıklamalarda bulunan Avrupa Konseyi Başkanı Michel şöyle dedi:
 
“Geçen ay Avrupa Konseyi toplantımızda, Doğu Akdeniz’deki durumu ve AB’nin Türkiye ile ilişkilerini görüştük. AB’nin stratejik ilgisi, Doğu Akdeniz’de istikrarlı ve güvenli bir ortam olmaya, Türkiye’yle karşılıklı faydalı ve olumlu bir işbirliği olmaya devam etmektedir.

Türkiye ve Yunanistan arasında ikili istikşafi görüşmelerinin devam etmesinden memnunuz ve Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’yi ziyaret edecek olmasını memnunlukla karşılıyoruz.

Kıbrıs konusunda Avrupa Birliği, çözüm müzakerelerinin yeniden başlamasını taahhüt etmeyi sürdürüyor. AB, aktif bir gözlemci olarak BM gözetimindeki süreci tamamen destekliyor. Birkaç hafta sonra yapılacak olan gayrı resmi görüşmeyi bekliyoruz.

Son aylarda gerilimde bir düşüş gözlemledik. Bu, sürdürülmesi ve artırılması gereken olumlu bir gelişmedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Avrupa Birliği’nin üç esasta, ekonomik işbirliği, göç ve insandan insan temasla hareketlilik konularında masaya somut ve olumlu bir gündem koymaya hazır olduğumuzu söyledik.

Bu taahhüdümüz ilerlemeye yönelik, paylaşımcı ve iki taraflı olacaktır. Ve umarız Türkiye bu fırsat penceresini yakalar.

Avrupa Birliği, Türkiye ile karşılıklı, faydalı ve olumlu bir işbirliği geliştirilmesine stratejik bir ilgi duymaktadır. Aynı zamanda birlik ve üye ülkelerin çıkarlarını korumaya, değerlerimizi teşvik etmeye kararlıdır.

İlerleyecek bir gündem için elimizi uzatıyoruz. Bu fırsatı sağlam ve sürdürülebilir şekilde yakalamak Türkiye’ye bağlıdır. Avrupa Birliği kendi açısında müzakerelere yürümeye hazırdır. Haziran 2021’de yapılacak olan Avrupa Konseyi toplantımızda ilerlemeyi değerlendireceğiz.”

Avrupa Birliği kaynaklarına göre, Charles Michel, Erdoğan’la görüşmeden önce pazartesi akşamı ABD Büyükelçisi’yle bir görüşme yaptı. ABD ve AB birtakım endişeleri paylaşıyorlar ve eşit şekilde, Doğu Akdeniz’de istikrar ve güvenlik ortamı ihtiyacı için tamamen aynı tarafta yer alıyorlar.

Söz konusu kaynaklar, ABD ve AB’nin, bu fırsatı yakalamanın Türkiye’ye bağlı olduğu üzerinde görüş birliği içinde olduğunu söylüyorlar.

Aynı kaynaklara göre, ‘Charles Michel salı sabahı Türkiye’deki UNHCR, IOM, BM Kadınları, UNICEF & UNDP temsilcileriyle de görüştü. Görüşmede Michel’e, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinden sonra kadın haklarının durumu, Türkiye’deki mültecilerin durumu, güneydoğu sınırlarındaki durum ve Türkiye’nin kontrolündeki kuzey Suriye ile ilgili bilgi verildi.
 
Aynı kaynak, AB Başkanları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşmede, “Erdoğan’a açıkça, AB’nin dengeli önerisi, ilerlemeye yönelik, paylaşımcı ve iki taraflı gündemin masaya konabileceğini ve Komisyon’un üzerinde çalışacağını, bunun gerginliği azalmaya devam etmesi ve bilinen konularda Türkiye’nin daha olumlu adımlar atması halinde olacağının söylendiğini” kaydetti.
 
“AB başkanları, insan haklarının, kadın haklarının, ifade özgürlüğünün ve basın özgürlüğünün önemini izah ettiler, Bu alanlarda gelişme olmaması durumunda üye devletlerin ve onların halklarının görüşünün, Türkiye’yle olumlu bir gündemin kabul edilmemesi olduğuna dikkat çektiler.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.