DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Oxford/AstraZeneca aşı geliştirme ekibi üyesi: Omikron’un büyük bulaşma kabiliyetine sahip olduğuna dair gösterge yok

Oxford/AstraZeneca aşı geliştirme ekibi üyesi: Omikron’un büyük bulaşma kabiliyetine sahip olduğuna dair gösterge yok

Oxford Üniversitesi bünyesindeki Jenner Enstitüsü’nde İmmünoloji ve Aşı Geliştirme Direktörü ve Oxford/AstraZeneca aşı geliştirme ekibinin bir üyesi olan Ahmed Selman, yeni tip koronavirüsün mutasyona uğrayan yeni varyantı Omikron hakkında görüşlerini ile paylaştı.

Yayın Tarihi: 28/11/21 13:52
okuma süresi: 3 dak.
Oxford/AstraZeneca aşı geliştirme ekibi üyesi: Omikron’un büyük bulaşma kabiliyetine sahip olduğuna dair gösterge yok
A- A A+

Oxford Üniversitesi bünyesindeki Jenner Enstitüsü’nde İmmünoloji ve Aşı Geliştirme Direktörü ve Oxford/AstraZeneca aşı geliştirme ekibinin bir üyesi olan Ahmed Selman, yeni tip Koronavirüsün (Kovid-19) mutasyona uğrayan yeni varyantı Omikron hakkında görüşlerini Şarku’l Avsat ile paylaştı.

Selman, Omikron’un içinde çok sayıda mutasyon bulunmasına rağmen büyük bir bulaşma kabiliyetine sahip olduğuna dair bir gösterge olmadığını öne sürdü.

Güney Afrika’daki bir bölgede 77, İsrail’de 1, Belçika’da 1 ve Hong Kong’da 2 vaka olmak üzere şu ana kadar toplam 100 Omikron vakası tespit edildi.

Yeni varyanta ilişkin değerlendirme yapan Selman şu ifadeleri kullandı;

“Delta varyantıyla ilgili sorunlardan biri bulaşma hızıydı. Orijinal Kovid-19 semptomlarının güç göstermeye başlaması iki haftalık bir süre alırken, Delta ile bu süre beş güne ulaştı. En fazla iki hafta içinde yapılabilecek en hızlı çalışmayla, aşının ürettiği antikorların virüsü ne kadar etkisiz hale getirebildiği bilinebilir. Bu, aşılanmış kişilerden kan örnekleri alınarak ve ardından kanlarındaki antikorların yeni varyanta karşı ne kadar etkili olduğu görülerek yapılır.”

Selman, “Aşılardan sonra yeni varyanta maruz kalan insanlar üzerinde çalışmalar yapılmalıdır. Bu aylarca sürebilir” dedi.

Oxford/AstraZeneca aşı geliştirme ekibinin üyesi Selman, “Delta varyantından iki kat daha fazla mutasyon içeren endişe verici bir varyantla karşı karşıyayız. Bu, aşı olmak da dahil olmak üzere ihtiyati tedbirlere her zamankinden daha fazla bağlı kalmamız gerektiği anlamına geliyor. Çalışmalar, aşıların yeni varyanta karşı etkinliğinin düşük olduğunu kanıtlasa bile, şu anda bir ölçüde bağışıklık elde etmek hiç yoktan iyidir” diye konuştu.

Şu ana kadar, 10’u endişe verici olarak sınıflandırılan yaklaşık 4 bine yakın varyant tespit edildi. Omikron varyantı Alfa, Beta, Gama ve Delta’dan sonra beşinci endişe kaynağı oldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.