Fransız muhalefet partileri Macron'a ‘açık çek’ verilmesine karşı

Macron'un açıklamaları, bugün ve yarın Brüksel'de gerçekleştirilecek olan Avrupa, NATO ve G7 zirveleri gibi bir dizi uluslararası platforma katılımı öncesinde kaydedildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, muhalif partileri ülkede parlamento seçimlerinin düzenlenmesine yol açan siyasi krizde uzlaşmacı çözümlere ulaşılmasının yollarını bulma yönünde 48 saat içinde öneri sunmaya çağırdı. Muhalif partiler ise Macron'un konuşmasını büyük bir sakinlikle karşıladı.
Macron'un açıklamaları, bugün ve yarın Brüksel'de gerçekleştirilecek olan Avrupa, NATO ve G7 zirveleri gibi bir dizi uluslararası platforma katılımı öncesinde kaydedildi.
Son yasama seçimlerinin ardından Ulusal Meclis'te salt çoğunluğu elde edemeyen Macron, çarşamba akşamı yaptığı konuşmada ülkedeki siyasi güçleri uzlaşmaya çağırmış ancak ulusal birlik hükümeti fikrini ‘şu an bu yönde bir gerekçenin bulunmadığını’ ifade ederek reddetmişti.
Pazar günü yapılan ikinci tur seçimlerin ardından Fransa’da siyasi bir belirsizlik mevcut. Nisan ayında ikinci dönemi için seçilen Macron ise salt çoğunluğu kaybetmesi dolayısıyla krizden çıkmak için çeşitli ittifaklar arıyor. Ancak söz konusu açıklamasında atılacak herhangi bir adımdan bahsetmeyen Macron, siyasi güçleri sorumluluklarını üstlenmeye çağırdı.
Radikal sol kesimden Jean-Luc Melenchon, Macron’un söz konusu çağrılarına ‘faydasız’ nitelemesinde bulundu. Başbakan Elisabeth Borne’a Ulusal Meclis’te güvenoyu verilmesi talebinde bulunan Melenchon, “Oy gerçeğini her türlü bakış açısı ve çağrı örterek ortadan kaldırmanın bir anlamı yok. Yürütme organı şu an zayıf ancak Ulusal Meclis son seçimlerindeki tüm meşruiyeti ile güçlü konumda” ifadelerini kullandı.
Ulusal Meclis'te Ulusal Ralli bloğunun (89 milletvekili) liderliğini devralmaya hazırlanan Marine Le Pen ise “Cumhurbaşkanı ittifak kurmayı veya her proje için ayrı ayrı çoğunluk aramayı tercih ederek başkanlık görevinden geriye kalanları kurtarmaya çalışıyor” dedi. Bloğundaki milletvekillerinin Fransızların ve Fransa'nın çıkarları ışığında metinleri incelediklerini de ekledi.
Sağcı ‘Cumhuriyetçiler’ bloğunun yeni lideri Olivier Marleix ise ‘belirsiz bir tasarıya açık çek vermeyi reddettiğini’ vurguladı. Aynı zamanda grubunun gelecek hafta satın alım gücü konusunda önerilerde bulunacağı sözünü verdi.
Analizlerde Macron ile partisi Ensemble (Birlikte) ve Cumhuriyetçiler arasında parlamentoda çoğunluğu oluşturma yönünde bir ittifak olasılığın işaret edilse de bu konu kesinleşmiş değil.
Komünist kanadın adayı Fabien Roussel ise Macron’un açıklamalarına tepki göstererek “Metot hakkında konuşarak üzerindeki sorumluluktan kaçmayı ve tasarısından hiçbir hususu değiştirmemeyi hedefliyor” dedi.
Sosyalist Parti lideri Olivier Faure de “Siyasi teşkilatlar kendisine açık çek vermekte ne kadar ileri gitmek istediklerini cevaplamak zorunda değil” ifadelerini kullandı.
Pazar günü Fransızlara seslenen Macron, yasama seçimlerinin ortaya çıkardığı ‘çatlakların’ varlığını kabul ederek siyasi sınıfa ‘farklı şekilde yönetim ve yasamayı öğrenme’ çağrısında bulundu. Macron konuşmasında şunları söyledi:
“Uzlaşmaya varmamız gerekecek. Bunu tam bir şeffaflıkla yapmalıyız. Dile getirmem gerekirse; birlik olma ve ulus için çalışma arzusu gerekiyor. Yararlı bir ilerleme sağlamak için ne kadar ileri gitmek istediklerini tam bir şeffaflık içerisinde söylemek artık siyasi grupların elinde. Önümüzdeki günlerde Ulusal Meclis'teki çeşitli oluşumların sorumluluğun kapsamını ve olası iş birliğini netleştirmesi gerekecek. Bir hükümet koalisyonuna girerek eylemde bulunmak mı yoksa belirli metinlere oy vermeyi taahhüt etmek mi istiyorsunuz?”
Brüksel’de perşembe ve cuma günleri düzenlenecek olan Avrupa zirvesi dönüşünde ‘bu metodu ve bu yeni oluşumu inşa etmeye başlamak’ istediğini belirten Macron, partilere 48 saat süre verdi.
Yasama seçimlerinin cumhurbaşkanlığı çoğunluğunu birinci güç haline getirdiğini belirten Macron “Geçtiğimiz nisan ayında oy verdiğiniz projenin sabitliğini kaybetmemeye kararlıyım” dedi. “Bugün herhangi bir siyasi güç kendi başına kanun koyamaz” ifadelerini kullanan Macron, bunun yeni bir gerçeklik olduğuna dikkat çekti.
Krizi sona erdirme yönünde zorlu bir uzlaşma arayışıyla dün muhalefet güçleri ve müttefikleriyle yuvarlak masa toplantısında bir araya gelen Macron şu ifadeleri kullandı:
“Ülkenin çok net bir şekilde ifade ettiği değişim arzusunu duyuyorum ve bu arzuyu desteklemeye kararlıyım. Tüm siyasi partilerin liderleriyle görüş alışverişinde bulunuldu. Hepsi kurumlarımıza duydukları saygıyı ve ülkemizi herhangi bir aksamadan uzak tutma arzularını dile getirdi.”
Macron’un müttefiki, eski Başbakan ve Horizons Partisi lideri Edouard Philippe, dün, ülkeye istikrarlı bir yön verilmesi için tekrar büyük bir koalisyon kurulması çağrısında bulundu.
Bir önceki mecliste salt çoğunluğu elde etmiş olan Ensemble ittifakı genel seçimlerin ikinci turu sonunda 577 sandalyeli Ulusal Meclis’te 245 sandalye kazanmıştı. Salt çoğunluğun sağlanması için ise 289 sandalye gerekiyor. Seçimlerde sol kanat 150, radikal sağ 89, sağ kesim ise 61 sandalye elde etmişti.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.