DÜNYA
okuma süresi: 6 dak.

NATO: Rusya’nın savaşı kazanmasına izin verilmemeli

NATO: Rusya’nın savaşı kazanmasına izin verilmemeli

ABD Senatosu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onayladı.

Yayın Tarihi: 05/08/22 16:00
Güncelleme Tarihi: 05/08/22 17:15
okuma süresi: 6 dak.
NATO: Rusya’nın savaşı kazanmasına izin verilmemeli
A- A A+

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’daki savaşın Avrupa için İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en tehlikeli an olduğunu söyledi ve Kiev’e ihtiyaç duyduğu silah ve yardımı sağlayarak Rusya’nın kazanmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Aynı zamanda Moskova’yı üye ülkelere karşı herhangi bir maceraya atılmaması ve hatta bunu düşünmemesi konusunda uyararak, “Devlet Başkanı (Vladimir) Putin Gürcistan, Moldova veya Ukrayna’ya yaptığı gibi bir NATO ülkesine benzer bir şey yapmayı bile düşünürse, o zaman tüm NATO hemen devreye girer” dedi.

Stoltenberg’in dün yaptığı bu açıklamalardan kısa bir süre önce, ABD Senatosu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onayladı.

Stoltenberg, anadili olan Norveççe yaptığı konuşmada, “Bu tür saldırgan politikaların başarısız olması bizim çıkarımızadır. Bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en tehlikeli durum” dedi.

Moskova’nın özel askeri operasyon dediği eylemi mevcut dünya düzenine bir saldırı olarak nitelendiren Stoltenberg, ittifakın savaşın yayılmasını önlemek zorunda olduğunu söyledi.

ABD’NİN ONAYI

ABD Senatosu’nun İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylaması ülkede memnuniyetle karşılandı.

ABD Başkanı Joe Biden,  “Katılım protokollerini imzalamayı ve son derece yetenekli ordulara sahip iki güçlü demokrasi olan İsveç ve Finlandiya’yı tarihin en büyük savunma ittifakına davet etmeyi dört gözle bekliyorum” dedi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç ve Finlandiya’yı ABD’nin uzun vadeli ortakları olarak nitelendirdi.

Blinken, NATO’ya üye diğer ülkelerin de İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamasını beklediğini ekledi.

Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rus işgalinden bu yana İsveç ve Finlandiya’nın Ukrayna’ya çok ihtiyaç duyulan yardımı sağladığını vurguladı ve NATO’ya önemli yetenekler getireceklerini kaydetti.

ABD Senatosu’nun İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay kararı 1’e karşı 95 oy ile alındı.

Tek hayır oyu veren Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley, yeni müttefikleri savunmak için Avrupa’ya destek göndermenin Çin ile rekabeti olumsuz etkileyeceğini söyledi ve ABD’nin en büyük rakibinin Rusya değil Çin olduğunu vurguladı.

Demokrat Senatör Jeanne Shaheen tarihi oylamanın önemi hakkında şunları söyledi;

“Bir yıl önce hiç kimse İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmak için başvuracağını hayal etmezdi, ancak bu yıl çok şey oldu. Vladimir Putin, modern tarihin en kötü kararını verdi.

Demokrat Bob Menendez ise, “NATO’nun genişlemesi, Putin’in tanklarına Ukrayna’yı işgal etme emrini verdiğinde tasavvur ettiği şeyin tam tersi” ifadelerini kullandı.

Böylece ABD, İsveç ve Finlandiya’nın katılımını kabul eden ittifakın 22. üyesi oldu.

Ancak 30 üye ülkenin tamamının iki ülkenin talebini kabul etmesi gerekiyor.

İtalya’da iki İskandinav ülkesinin NATO üyeliğini onayladı.

İsveç’in Roma Büyükelçisi Jan Björklund, Twitter’da kararı memnuniyetle karşıladı ve “Teşekkürler, İtalyan Parlamentosu. Bugün İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılması onaylandı. Özgürlük ve demokrasi için” yazdı.

Türkiye, ilk başta PKK’ya destek verdikleri gerekçesiyle iki İskandinav ülkesinin NATO üyeliğine sıcak bakmadı.

İttifaka katılmaları konusunda isteksiz olan Ankara, Haziran ayında Stockholm ve Helsinki ile PKK ve uzantılarıyla mücadelede Türkiye ile tam iş birliğini öngören bir mutabakat zaptı imzaladı.

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki hafta önce yaptığı bir konuşmada, “Şartlarımızı yerine getirmek için gerekli adımları atmamaları halinde süreci donduracağımızı hatırlatmak istiyorum” dedi.

ZELENSKİY’DEN ÇAĞRI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, etkin bir küresel güvenlik mimarisine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Zelensky, Çarşamba akşamı video aracılığıyla yaptığı günlük konuşmasında, “Bugünlerde, diğer coğrafyalarda var olan çatışma durumları ve tehditler hakkında birçok haber var. Önce Balkanlar, sonra Tayvan, şimdi Kafkasya olabilir. Tüm bu durumlar farklı görünüyor, ancak tek bir faktörde birleşiyorlar, yani küresel güvenlik mimarisi işe yaramadı. İşe yarasaydı, tüm bu çatışmalar olmayacaktı” dedi.

2014’ün bir dönüm noktası olduğuna vurgu yapan Zelenskiy konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Kırım, Donbas ve düşen Malezya Boeing ile Rusya, acil ve somut sorumluluktan kaçındı, dünya ile ticari ve siyasi bağlarını korudu. Küresel ilişkilerdeki birçok kişi şimdi de bunu başaracaklarına inanıyor. Bu yüzden Ukraynalılar artık dünyadaki herkes için çok önemli bir şey yapıyor. Halkımız, özgür dünyayı sadece özgürlük mücadelesi etrafında değil, özgürlüğümüzün ne kadar kırılgan olduğunu anlamak için birleştirdi. Bu kırılganlık ancak ortak hareketle korunabilir ve bunun uzun vadede işlemesi için bir devletin başka bir devlete karşı teröre başvurmasını engelleyen etkin bir küresel güvenlik mimarisi olmalıdır.”

Rusya’yı barış müzakerelerine açıkmış gibi davranmakla suçlayan Zelenskiy, “Rusya gerçekten savaşın bitmesini isteseydi, şimdi Ukrayna’nın güneyinde güçlerini birleştirmez ve öldürülen masum insanların toplu mezarlarını açmazdı” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.