DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Tunus ve Libya arasındaki kıta sahanlığı yeniden gündemde

Tunus ve Libya arasındaki kıta sahanlığı yeniden gündemde

Tunus ve Libya arasında kıta sahanlığı konusu yeniden gündeme geldi...

Yayın Tarihi: 20/03/23 16:00
okuma süresi: 4 dak.
Tunus ve Libya arasındaki kıta sahanlığı yeniden gündemde

Libya Temsilciler Meclisi, Tunus Devlet Başkanı Kays Said'in “kıta sahanlığı meselesine”  ve Akdeniz’de bulunan el-Buri petrol sahasının üretiminin iki ülke arasında paylaştırılması konusuna ilişkin gündeme getirdiği yanıta ilişkin çalışmalarını sürdürürken, Libyalı yetkililer  Muammer Kaddafi döneminde yaklaşık 40 yıl önce "uluslararası düzeyde kendi ülkeleri lehine karara bağlanan" davanın yeniden açılmasına şaşırdıklarını ve öfkelerini dile getirdi.

Tunus Cumhurbaşkanı geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkesinin El-Buri petrol sahasından çok küçük bir miktar dışında bir şey elde etmediğini, Kaddafi ve Habib Bourguiba Başkanları döneminde sahayı paylaşma niyetinin olduğunu söyledi.

Libya ve Tunus arasındaki el Buri petrol sahasıyla ilgili anlaşmazlık 1982 öncesine dayanıyor. Ancak Libya Petrol Bakanlığı'na göre iki taraf o dönemde kıta sahanlığı konusunda Libya lehine karar veren Uluslararası Adalet Divanı'na başvurma konusunda anlaştılar.

Kays Said, Tunus Petrol Faaliyetleri Kurumunu ziyareti sırasında konuyu yeniden gündeme getirerek, ülkesinin daha önce Libya'nın 1974'te ortaya koyduğu sahayı paylaşma teklifini reddettiğini ve 1977'de Libya’nın iflasın eşiğindeki bir ABD şirketini getirerek petrol çıkartmak için zemin hazırladığını söyledi. Ayrıca, Arap Birliği Genel Sekreteri Mahmud Riyad’ın, iki ülke arasında arabuluculuk yaptığı ve kıta sahanlığı konusunu dikkate almayan davayı Uluslararası Adalet Divanı'na sunma konusunda anlaştığına dikkat çekti.

Libya parlamentosunun bir üyesi Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, parlamentonun Said tarafından ortaya atılan soruya verilen yanıtı incelediğini ve sözcüsünün parlamentonun uluslararası düzeyde ülke lehine kararlaştırılmış olan karasuları hakkında dava açmaya yönelik her türlü girişimi reddeden tutumunu açıklama sürecinde olduğunu bildirdi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Petrol Bakanı Muhammed Avn, Tunus ile el-Buri petrol sahası meselesinin geçtiğimiz yüzyılda uluslararası yargı tarafından Libya lehine karar bağlandığını söyledi.

Yerel basına göre Avn, iki ülkenin Berhia bölgesinde ortak kuyular geliştirmek için bir Libya-Tunus şirketi kurma konusunda anlaştığını ancak bu bölgenin Uluslararası Adalet Divanı'nın Tunus ile Libya arasında belirlediği ayrım çizgisi içinde yer alan el Buri sahası, Bahrusselam ve el Curf sahasına uzak olduğunu vurguladı.

Libya'nın doğusunda bulunan Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi Enerji Komitesi Başkanı İsa el-Ureybi ise Libya Haber Ajansı’na, Libya halkına ait olan zenginliklerine tacizin hiçbir koşul ve gerekçeyle kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi üyesi İbrahim Sahed, Tunus’un “daha ​​önce Kaddafi'nin kendisiyle birlik arayışında olduğu, eşit bir uçurum veya ortak sömürü şart koşma teklifini reddettiğini çünkü uluslararası tahkimin kendi lehine olacağına inandığını” bildirdi.

O dönemde Libya Dışişleri Bakanlığı'nın Libyalı ve yabancı uzmanlardan oluşan bir hukuk ekibi görevlendirdiğini ve mahkemenin Libya lehine karar verdiğini söyleyen Sahed, bu kararın Uluslararası Mahkeme ve Birleşmiş Milletler'de belgelendiğini ve bu kararın bozulmayacağını aktardı.

El Buri, İtalyan Eni şirketi ile ortaklaşa Libya Ulusal Petrol Şirketi'nin Mellitah Petrol ve Gaz Şirketi tarafından yönetiliyor ve günde 30 bin varil petrol üretiyor. Ulusal Petrol Şirketi, ham petrol rezervlerinin yaklaşık 72 milyon varil ve 3,5 trilyon metreküp doğal gaz olduğunu söylüyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.