DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Ekvador depremi, ‘deprem kahini’ Hoogerbeets’in hatalarını ortaya çıkardı

Ekvador depremi, ‘deprem kahini’ Hoogerbeets’in hatalarını ortaya çıkardı

8 ülkeden söz ettiği tahminleri arasında Ekvador yer almıyordu.

Yayın Tarihi: 20/03/23 15:58
okuma süresi: 3 dak.
Ekvador depremi, ‘deprem kahini’ Hoogerbeets’in hatalarını ortaya çıkardı
A- A A+

6 Şubat’ta Türkiye ve Suriye’deki depremleri öngördüğü iddia edilen Frank Hoogerbeets Twitter’daki paylaşımlarında Ekvador’daki depremi bilemedi.

Cumartesi günü Ekvador ve Kuzey Peru’da 66,4 kilometre derinlikte meydana gelen 6,8 büyüklüğünde deprem, evlere, okullara ve tıp merkezlerine zarar vererek en az 14 kişinin ölümüne neden oldu. Gezegenlerin hizalanması teorisini eleştirenlerin en popüler kanıtı, 8 ülkede deprem öngören Hoogerbeets’in teorisinin başarısızlığı.

Hoogerbeets Twitter sayfasında, Kenya, Tanzanya, Zambiya, Zimbabve ve Hindistan’a ek olarak Irak, İran ve Libya olmak üzere sekiz ülkede atmosferdeki dalgalanmaların eşlik ettiği sismik faaliyetin meydana geleceğini tahmininde bulundu. Ulusal Astronomi ve Jeofizik Araştırma Enstitüsü sismoloji Anabilim Dalı Başkanı Şerif el-Hadi ise açıklamasında “Ekvador depremi nerede?” diye sordu.

El-Hadi Şarku’l Avsat’a şunları söyledi:

“Ekvador depremi gibi gezegenlerin hizalanmasıyla ilgili olmayan zamanlarda meydana gelen depremlerin nedenlerini açıklayamaması, bu teoriyi reddetmek için yeterlidir. Bu teorinin tüm başarıları tesadüften başka bir şeye dayanmıyor. Ekvador’da olduğu gibi tahminlerden uzak yerlerde depremlerin nedenlerini açıklamakta çoğu zaman başarısız oluyor. Bu ise Hollandalı tahmincinin başarısızlığını kabul etmesini gerektiriyor.”

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) deprem riski programındaki bir bilim adamı olan Susan Houhg, Hoogerbeets’in hatasını kabul etme cesaretine sahip olacağını düşünmüyor. Şarku’l Avsat’a konuşan Hough şunları söyledi:

“Onun ve diğer tahmincilerin yöntemi birçok belirsiz tahminde bulunmaya dayanıyor. Şans onlardan yanaysa başarılı olduklarını tekrarlayarak yaygara koparıyorlar. Başarısız olduklarında ise hatalarını kabul etmiyorlar.”

Hough, bilimin depremlerin ne zaman meydana geleceğini tahmin edebilecek bir yönteme ulaşmadığını yineledi.

USGS resmi web sitesine göre depremler, tektonik plakaların (çok sert kayaların) yavaş ve sabit hareketlerinin yer kabuğundaki faylar boyunca gerilmesiyle meydana geliyor. Bu faylar yeryüzüne kilometrelerce uzanır. Üstlerindeki tüm kayaların ağırlığından kaynaklanan muazzam basınç bu plakaları bir arada tutar.

Basıncın sürtünmeyi yendiği yerde deprem başlar. İki taraf birbirinden ayrılır ve saniyede bir veya iki mil hızla fay düzleminde her yöne dalgalar gönderir. Tıpkı bir taş düştükten sonra bir göldeki dalgalanmalar gibi, işte dünyayı sallayan da bu dalgalardır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.