DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

ChatGPT, İtalya'da yasaklandı

ChatGPT, İtalya'da yasaklandı

Teknoloji şirketi OpenAI'ın geliştirdiği yapay zeka robotu ChatGPT, kullanıcı verilerini depolamaya yönelik mevzuatı ihlal ettiği ve kullanıcıların yaşını doğrulamadığı gerekçesiyle İtalya hükümeti tarafından yasaklandı.

Yayın Tarihi: 31/03/23 23:20
okuma süresi: 3 dak.
ChatGPT, İtalya'da yasaklandı
A- A A+

Yapay zeka odaklı start up OpenAI'ın geliştirdiği ve son aylarda revaçta olan yapay zeka robotu ChatGPT'ye İtalya makamları tarafından yasak getirildi.

İtalyan Veri Koruma Kurumu'ndan yapılan açıklamada, uygulamanın kullanıcı verilerine saygı göstermediği ve kullanıcıların yaşını doğrulayamadığı belirtildi.

Açıklamada, 'derhal yürürlüğe girecek olan' kararla OpenAI'ın İtalyan kullanıcıların verilerini işlenmesinin geçici olarak sınırlandırılacağı kaydedildi.

Kurum, ayrıca uygulama hakkında soruşturma süreci başlattığını duyurdu.

Bununla birlikte kurum, 20 Mart'ta uygulamanın kullanıcı konuşmalarını ve ödeme bilgilerini içeren bir veri ihlali yaşadığı bilgisini verdi.

“VERİLERİN TOPLANMASI VE DEPOLANMASI YASAL DEĞİL”

Öte yandan İtalyan yargısı, 'platformun işleyişinin temelini oluşturan algoritmaları 'eğitmek' amacıyla kişisel verilerin toplu olarak toplaması ve depolamasının' yasal olmadığına hükmetti.

Ayrıca kullanıcıların yaşını doğrulamanın bir yolu olmadığından, uygulamanın 'reşit olmayanları gelişim ve farkındalık derecelerine kıyasla kesinlikle uygun olmayan cevaplara maruz bıraktığı' vurgulandı.

İHLAL DURUMUNDA 20 MİLYON EURO PARA CEZASI UYGULANACAK

Şirket, ilgili kararın ihlali durumunda 20 milyon euro ya da yıllık gelirlerinin yüzde 4'ü kadar para cezasına çarptırılacak.

ChatGPT'nin İtalya'da engellenmesi, Avrupa polis teşkilatı Europol'ün suçluların uygulamayı kimlik avından kötü amaçlı yazılımlara kadar dolandırıcılık ve diğer siber suçlar için kullanacakları uyarısında bulunmasının ardından geldi.

ABD'li startup OpenAI tarafından yaratılan ve Microsoft tarafından desteklenen ChatGPT, zor soruları net bir şekilde yanıtlayabiliyor, kod, şarkı ya da deneme yazabiliyor, hatta öğrenciler için zor sınavları geçebiliyor.

EUROPOL UYARMIŞTI

Geçen yılın kasım ayında piyasa sürülen uygulama, öğrencilerin kopya çekmek için kullanmasından endişe duyan eğitimciler ve yanlış bilgilerin yayılmasına karşı önlem çabalarını artıran kurumlar arasında tartışma yarattı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.