Kremlin: Putin’in Şoygu’ya karşı tutumu Wagner isyanından sonra değişmedi
Peskov’ın açıklamasına göre Putin, Prigojin ile görüşüp Belarus’a gitmesini sağlayan, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya teşekkür etti.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, paramiliter Wagner grubunun lideri Yevgeny Prigojin tarafından başlatılan silahlı isyanın, Ukrayna’da 16 aydır devam eden ‘özel askeri operasyonu’ etkilemediğini söyledi.
Şarku’l Avsat’ın DPA’dan aktardığı habere göre Peskov dün yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada, Prigojin’in isyanının ardından Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya karşı tutumunda herhangi bir değişiklikten haberdar olmadığını dile getirdi.
Peskov’ın açıklamasına göre Putin, Prigojin ile görüşüp Belarus’a gitmesini sağlayan, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya teşekkür etti.
Wagner’in özel ordusuna komuta eden, Rusya’nın en önde gelen oligarklarından biri olan Prigojin, haftalardır Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’u alenen kınadı.
Sosyal medyadaki sert sözleriyle Şoygu ve Gerasimov’u beceriksizlikle suçlayan Prigojin, Ukrayna’da Rus güçlerinin maruz kaldığı sayısız savaş başarısızlığından onları sorumlu tuttu.
Wagner güçleri, Ukrayna’nın doğusundaki Bahmut kentini kontrol etmek de dahil olmak üzere Ukrayna’da belirleyici bir rol oynadı.
Wagner ile Rusya’nın askeri liderliği arasındaki uzun süredir devam eden güç mücadelesi, Prigojin’in Moskova’ya doğru bir ‘adalet yürüyüşü’ ilan ettiği topyekun bir isyana dönüştü.
İsyan, Belarus’un aracılık ettiği bir anlaşmaya varıldığında Cumartesi günü geç saatlerde sona erdi.
Anlaşma uyarınca, Prigojin aleyhindeki ceza davası düşecek, Wagner lideri Belarus’a gidecek.
Belarus lideri Lukaşenko, Prigojin’i 20 yıldır şahsen tanıyor.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.