Pentagon: İran savaşının maliyeti 25 milyar dolara ulaştı
Pentagon yetkilileri, İran ile devam eden savaşın sekizinci haftasında ABD’ye toplam maliyetinin yaklaşık 25 milyar dolar olduğunu açıkladı. "Destansı Öfke Operasyonu" (Operation Epic Fury) adı verilen askeri müdahalenin maliyeti, ülkede savunma bütçesi ve ek ödenek tartışmalarını beraberinde getirdi.
ABD’nin İran’a yönelik askeri operasyonları başladığında, maliyetin ilk altı gün içinde 11,3 milyar dolara ulaştığı bildirilmişti.
Savaşın 60. gününe yaklaşılmasıyla birlikte, 1973 Savaş Yetkileri Yasası uyarınca Kongre'nin askeri güç kullanımı için onay verme veya reddetme süreci gündeme geldi.
Pentagon, çatışmanın başından bu yana Kongre’ye resmi bir maliyet güncellemesi sunmadığı için eleştirilerin odağındaydı.
Pentagon Denetçisi Jules Hurst, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nde yaptığı sunumda, 25 milyar dolarlık harcamanın büyük kısmının mühimmat giderlerinden oluştuğunu belirtti.
Bu tutara operasyonel giderler, bakım çalışmaları ve ekipman değişimleri de dahil edildi. Hurst, harcamaların mevcut bütçe içerisindeki "beklenmedik durum operasyonları" fonlarından karşılandığını ifade etti.
Ancak bazı milletvekilleri, vergi mükelleflerinin parasının tam olarak nerelere harcandığına dair net bir döküm sunulmamasına tepki gösterdi. Bu sırada Hürmüz Boğazı'nın kapalı olması nedeniyle küresel petrol fiyatlarındaki yükseliş ve ABD'deki akaryakıt zamları da kamuoyu üzerindeki baskıyı artırıyor.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.